Nederlanders drinken jaarlijks ongeveer 150 liter koffie. En dit wordt een steeds duurdere hobby (of verslaving). De prijs van koffie is namelijk in de afgelopen 6 maanden met meer dan 60% gestegen. Wellicht stijgt de prijs van het bakkie leut dat je bij de Kiosk haalt nog niet, maar de prijs van coffee futures op de internationale grondstoffenbeurzen schiet wel omhoog. En je kan er vergif op innemen, dat als deze stijging doorzet, de prijs van een kopje koffie bij de Kiosk ook omhoog zal gaan. Wist u trouwens dat koffie de tweede grondstof van de wereld is? Zo’n 25 miljoen boeren in 80 verschillende landen leven van de wereldwijde cafeïneverslaving. Wat dat betreft is het zeker niet erg dat de koffie duurder wordt, want de koffieboeren in Azië, Afrika en Brazilië gaan er (hopelijk) wel op vooruit.
De prijsstijging van koffie begon in het midden van 2010. Door de koude winter in Brazilië waren de oogsten minder dan verwacht. De zaden van de koffieplant zijn namelijk zeer gevoelig voor vorst. Ondanks alle global warming berichten was het deze winter in Brazilië kouder dan normaal. Brasil is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert ongeveer een derde van alle koffie. Doordat het aanbod van koffie in 2010 drastisch is gedaald en er steeds meer koffiedrinkende mensen bijkomen in de wereld (er wordt elk jaar wereldwijd zo’n 2% meer koffie geconsumeerd), stijgt de prijs.
Vrijdag eindigde de Arabische koffie future (van de geproduceerde koffie op de wereld bestaat 74% uit Arabische koffie, 24% uit robusta koffie en de rest is Liberische koffie) op de grondstoffenmarkt in New York op het hoogste punt in de afgelopen 13 jaar. Er moet momenteel $2,253 per pound (ongeveer 450 gram) worden betaald voor koffie. Alleen al in december is de prijs met ruim 10% gestegen.
De prijs stijgt echter niet alleen door het dalende aanbod. Er is ook sprake van een significante stijging van de vraag. Deze wordt met name veroorzaakt door grondstoffenfondsen. Speculanten en hedgefunds nemen steeds meer posities in commodities door de aanhoudende problemen op valuta- en obligatiemarkten. Dus u weet waar u moet zijn als de prijs van uw bakkie pleur binnenkort weer wordt verhoogd. Als u op koffie wilt bezuinigen kunt u overigens het best kiezen voor de oplosvariant. Slecht 3 eurocent kost een kopje oploskoffie. De prijs van een pad voor de Senseo ligt tussen de 9 en 12 eurocent en de duurste thuis-drink-koffie is de cup voor de Nespresso, die kost gemiddeld 33 eurocent. Tijd voor een bakkie. K. Dil