We konden er op wachten. Eindelijk is het zover, vanaf 1 april gaat de spaarrente naar nul procent. De ABN/AMRO is de eerste grootbank die het aandurft: De andere grote banken kijken nog even de kat uit de boom maar ik verwacht dat ze vanzelf mee gaan doen. Meedoen met legale oplichting van bankrekeninghouders die met hun reserves geen kant op kunnen.

ABN/AMRO heeft lef, spaarrente naar nul

Thuis bewaren maakt alleen maar nerveus. En voor sommige vermogende rekeninghouders is het een helse klus om al dat geld uit de muur te krijgen. De geldautomaten persen alleen briefjes van max vijftig uit hun smalle spleetje. We mogen met recht spreken over legaal financieel misbruik. Ooit waren onze banken in het leven geroepen om als bewaarder van ons geld op te treden. Het lag veilig opgestapeld in hun kluizen en de bankier gaf ons een beloning in de vorm van rente.

Negatieve rente, een nieuw tijdperk

Het in bewaring genomen geld werd een verdienmodel voor de bank. Deze leende het weer uit voor een hogere rente. Gaandeweg werden banken groter en machtiger en beheren ze nu het wereldwijde fiat geldsysteem. Onder auspiciën van centrale banken. Kredietverlening werd het verdienmodel bij uitstek. Bankiers werden er rijk van. Dankzij de rekeninghouders die braaf hun spaargeld naar de bank brachten. Digitaal dus tegenwoordig. Nu zijn we aanbeland in een nieuw tijdperk met negatieve rentetarieven. Bedacht door centrale banken en bedoeld om het fiat geldsysteem te redden van de ondergang. Centrale banken injecteren in tijden van lage economische groei de wereldwijde economie met goedkoop krediet. Het verdienmodel van de bank kun je  alleen overeind houden door een rentemarge aan te houden van ongeveer 2 procent. Banken betalen 0,5 procent voor hun overtollige reserves bij de ECB.

“Elk nadeel heb z’n voordeel” (citaat J.C.)

Rekeninghouders moesten er maar aan wennen dat de rentevergoeding systematisch in stappen werd verlaagd. We klaagden niet massaal want velen ondervonden ook wel voordeel. Dat is wanneer je er een hypotheek of persoonlijke lening op nahoudt. De rente op kredietverlening is historisch laag en veel huizenbezitters krijgen tussentijds lagere rentepercentages geoffreerd ingeval een rentevaste periode ten einde loopt. Leuk en aardig maar wat kopen we er voor? De huizenprijzen zijn nu door het dak en voor de jongere generatie onbetaalbaar. We worden keihard geconfronteerd met de gevolgen van het repressieve rentebeleid van de ECB. Een bubbel in vastgoed maar ook in aandelen. En een aanval op onze spaartegoeden en pensioenreserves. Een beetje huishouden moet wat reserves achter de hand houden voor onverwachte uitgaven en vervanging van de automobiel. Zonder een rentevergoeding moet je al meer inleggen wil je het kapitaaltje nog laten groeien. Vergeet niet de inflatie en de bankkosten; als we niet extra inleggen dan teren we in.

Collectief vrijgevig

We zijn nu getuige van een omkering wat betreft het vertrouwen in de bank van weleer. Wantrouwen overheerst. We kunnen nergens anders heen met ons geld. Onder de matras ligt niet lekker en achter het behang bobbelt ook. We doen nog maar weinig met cashgeld, we betalen grotendeels digitaal. Banken wagen nu de stap om ons geld te onteigenen. Hoe gaan we hier mee om. Waarschijnlijk gaan spaarders juist meer bijstorten om hun saldo op peil te houden.  Toevallig werd ook vandaag bekend gemaakt dat pensioenfondsen hun premies gaan verhogen. Oorzaak: te lage rekenrente. Als iedereen nu meer geld opzij legt dan gaat dat ten koste van de uitgaven in het economisch verkeer. Je wilt tenslotte niet achteruit boeren maar geld reserveren voor  vervanging van de koelkast en je LED-scherm. Kortom, we gaan consuminderen. We offeren een bijdrage om ons fiat geldsysteem overeind te houden. Het is maar hoe je het bekijkt. Je zou kunnen zeggen dat we erg vrijgevig zijn.

Het fiat geldsysteem is failliet

Als je geld uitleent aan de bank en minder (terug) ontvangt dan klopt er iets niet. Als de bank geld uitleent aan mij en het lukt mij niet om geheel aan de terugbetalingsverplichting te voldoen dan krijg ik een aanmaning en daarna een deurwaarder als ik in gebreke blijf. Dat is wat ik bedoel. Hier deugt iets niet. Ik betaal de bank rente voor mijn lening en de bank verzuimt om aan mij voor hun lening een rentevergoeding te betalen. Zou nu zo langzamerhand het besef doordringen dat er iets loos is met ons monetaire geldstelsel? Het fiat geldsysteem is failliet. Om het systeem te redden worden nu rechtstreeks de rekeninghouders aangesproken.

Mijn droom was rentenieren

Ach, wat maakt het uit. Als de regering de banken moet redden met belastinggeld dan is het ook geld van de burger. Nu betalen we de banken rechtstreeks, zonder tussenkomst van de minister van Financiën. Ooit had ik een droom om later rentenier te worden. Gelukkig is het bij een droom gebleven.

GW

8 reacties

  1. Tja, of je nu bij ABN of ING of RABO zit, ze moeten er allemaal aan geloven. Welke bank geeft er nog wel rente over een jaar? Ik denk geen. De grote vraag is, hoeveel mensen zeggen hun ABN rekening nu op? Is het op twee handen te tellen of zijn er honderden of duizende opzeggingen? Ik zit trouwens zelf bij Triodos en ASN.

    Het is ook nog nooit zo vervelend om rijk te zijn geweest. Hoewel, alle vermogende klanten moeten een half procent betalen maar gaan dat niet doen natuurlijk. Die laten door je private bankers gewoon hun miljoenen beleggen, vandaar dat de beurs ook bijna niet meer kan dalen, het blijft allemaal maar stijgen. Er is bijna geen andere manier om nog rendement op je geld te maken. Ook verwacht ik verdere vraag naar goud, nog beter dan de spaarrekening!!

    Het syteem is niet meer de redden Gerrit. De maatregelen wordt steeds onorthodoxer, totdat het er door een nieuwe trigger echt alles als een kaartenhuis in elkaar valt en dan ben je blij met een paar gouden munten!!

    1. Ik denk ongeveer hetzelfde. Rekeninghouders gaan niet shoppen denk ik. Wat scheelt nou die één honderdste procent? Wat vermogende mensen doen is hun spaargeld beleggen. Maar ook mensen die net iets meer bezitten dan hun broodnodige reserves. Dat is heel gevaarlijk. Er stappen juist nu weer nog meer mensen in aandelen. Een vlucht uit spaargeld. Toch daalt de spaarquote niet bij de NL-banken. Wij Nederlanders zijn zuunig en sparen nu nog meer vanwege die lage rente. Dat is ook wat ik bedoel. Dat hierdoor minder uitgaven worden gedaan.

      Maar nog gevaarlijker is die enorme beursbubbel die nu wordt opgeblazen. Kan een enorme crash teweeg brengen als beleggers massaal vluchten wanneer de bedrijfswinsten spectaculair gaan dalen door lagere bestedingen vanuit de reële economie. En dat proces wordt juist versterkt door onze beteugelende banken. Wat nu gebeurt is kapitaalvernietiging van de kleine spaarders. Waar moeten wij heen met die paar rotcenten. Hypotheek aflossen en juist meer sparen om niet achteruit te boeren. De grote fout in onze bancaire monetaire wereld is nu dat de massa wordt afgeknepen. Die gaat op hun geld zitten en geven minder uit. Over een paar jaar zien we dat dat de grootste vergissing was van onze monetaire beleidsmakers.

      1. Maar geven de mensen echt al minder uit? De inflatie is hoog, maar de lonen stijgen ook. En de waarde van alle koophuizen, en de beurs, mensen hebben nu nog wel geld. De horeca boert enorm goed, de winkelstraten zijn druk, mijoenen pakketjes worden online besteld, het geld rolt volgens mij nog wel. Er is geen reden voor een gemiddelde consument om nu al op zn geld te gaan zitten, want het gaat nog niet slecht. Ik denk dat je voor de massa vooruit loopt Gerrit, wat goed is hoor, maar een Jan modaal heeft het nog best goed. En er is geen crisis. Nog niet. Er moet eerst iets goed fout gaan, dan zal de besteding pas gaan dalen en gaat de reële economie het merken.

        1. Ik denk dat we hier een interessante discussie voeren. De ene helft geeft misschien wat meer uit en de andere helft minder. Heeft alles te maken met de tweedeling in de huidige samenleving. Die is nog nooit zo extreem geweest. Je kunt wel stellen dat de middenklasse is opgesplitst in tweeën. De onderste helft behoort inmiddels bij de massa en de bovenkant is het restant waarvan enkelen doordringen tot de elitaire bovenklasse. Door de loonstijging kunnen werknemers nog redelijk meekomen.

          Echter staan gepensioneerden al 11 jaar op de nullijn. Daarvan heeft meer dan de helft een klein pensioentje met een AOWeetje en deze senioren boeren al flink achteruit. Een kleiner deel heeft een goed pensioen en redden zich nog wel. Toch worden ook deze gepensioneerden zenuwachtig. De angst dat er kortingen volgen wordt elk jaar groter.

          Dan hebben we nog de woningmarkt. Daarin zien we ook een tweedeling. De oudere generatie die hun huis elk jaar meer waard zien worden en daardoor de overwaarde zien stijgen. De jongere generatie betaalt nu de hoofdprijs en zit de eerste jaren tot de nek in de schulden. Ik zie al dat senioren profiteren van hun overwaarde en gebruik maken van de “opeet-hypotheek.” Die eten bijna letterlijk hun huis op. Zonder zout en peper want cement ligt al zwaar op de maag. Ook gebruiken veel woning-bezitters hun overwaarde voor uitbreiding en verbouwing. De kleine aannemers hebben daarmee hun handen vol. Huurders zien hun jaarlijkse woonlasten stijgen en profiteren niet van de lage hypotheekrente. Wel van de lage rente op consumptief krediet. Er zijn meer mensen dan ooit tevoren die hun duurzame aankopen doen met krediet. Er is dus veel schone schijn om ons heen.

          Ik was een half jaartje screener voor de voedselbank en kwam ongeveer om in het (vrijwilligers)werk. Kwam voornamelijk over de vloer bij mensen die zich verslikten in teveel krediet. Onlangs sprak nog onze minister van Financiën daarover zijn zorgen uit. Een gepensioneerde kennis van mij laat zich samen met nog 6 anderen opleiden voor ‘schuldmaatje.’ Ze willen graag meer vrijwilligers. Ik heb bedankt. Ik beschrijf liever de misère. Dat is wat ik bedoel. Krediet is spotgoedkoop. Dat hebben de centrale banken bewust gedaan om onze economie nog te laten draaien. Onze welvaart wordt momenteel gekocht met schuld. En dat wordt het grote probleem. Kijk naar de gemeente Amsterdam, daar gaan ze het groots aanpakken. Lees dit artikel:

          https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/jongeren-schulden/ Zelfs 34 procent van de jeugd in Amsterdam heeft schulden. Nogmaals, de weelde om ons heen is schone schijn.

  2. Opvallend commentaar van onze minister van Financiën in de Telegraaf:

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1538302721/hoekstra-komt-met-vaderlijk-advies-negeer-slecht-nieuws-0-0

    “Hoekstra gaat niet ingrijpen nu spaarders helemaal geen rente meer krijgen. „De grens is voor mij negatieve spaarrente. Dat vind ik echt onverstandig, want ik vind het heel erg belangrijk dat alle Nederlanders in veiligheid en vol vertrouwen geld op de spaarrekening kunnen neerzetten.”

    Wat de minister verzwijgt is dat nul procent per saldo al een negatief resultaat oplevert. Hij praat niet over bankkosten en inflatie. Blijft onder de streep dus minder over. Dringt bij velen nog niet door.

    1. De staat kan weer een bank gaan redden, net als voorheen, corrupte ecb acht ik verantwoordelijk daarvoor, via een omweg worden de elite rijker gemaakt

      1. Nou. Zoals t nu is, hoeft er voorlopig geen bank gered te worden. De europese banken kunnen met extreem laag gekwalificeerd onderpand krediet krijgen bij de ecb.
        Vooralsnog leidt het monetaire beleid ertoe dat rijken rijker worden en armen armer. Ofwel ben ik met u eens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: