Steeds meer geluiden gaan op om het omstreden monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) te beëindigen dan wel te verminderen. President van de Federal Reserve Bank van Dallas, Richard Fisher, riep op tot een vermindering van de 85 miljard dollar aan maandelijkse aankopen. Ook ziet hij een einde aan de dertig jaar lange bullmarkt in obligaties.

QE hopen Bernanke

Vermindering QE ‘logische stap’

Ook de president van de Federal Reserve Bank van Kansas City, Esther George, heeft aangedrongen op een reductie van de kwantitatieve verruiming (QE). Volgens haar verbetert de economische situatie dusdanig dat een vermindering van de aankopen een logische stap is. De Amerikaanse huizenmarkt vertoont sinds kort weer leven, nu huizenprijzen vanaf het laagste punt met ongeveer 10% zijn gestegen. Ook zijn er volgens de Fed-bestuurders aanwijzingen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt duurzame verbeteringen vertoont.

Geen grote verbeteringen

De economische cijfers die deze week verschenen over de staat van de Amerikaanse economie bevestigen alleen niet het beeld van een robuuste economische ontwikkeling die zonder kwantitatieve verruiming kan. De macro-economische data die deze week naar buiten kwamen, waren op zijn best gemixt te noemen.  De fabrieksorders miste woensdag 5 juni voor de derde keer op rij de verwachtingen. Economen rekenden op een toename met 1.5%, maar het werd 1,0%. Ook het ADP-banenrapport viel woensdag iets tegen. Wel daalde het aantal uitkeringsaanvragen deze week met 11.000. Dit banenrapport is altijd een voorloper op het werkloosheidcijfer dat de vrijdag erop wordt gepubliceerd. Dat banenrapport viel iets mee. Er werden buiten de landbouw 175K banen gecreëerd, terwijl de verwachting 165K was. Toch liep het werkloosheidscijfer licht op van 7.5% naar 7.6%, omdat de arbeidsparticipatiegraad licht steeg van 63.3% naar 64.4%.

Slecht nieuws is goed nieuws?

Vreemd genoeg waren de belangrijkste Amerikaanse beurzen blij met deze gemixte cijfers. Donderdag en vrijdag maakten ze een belangrijke sprong omhoog na bijna 3 weken neerwaarts te zijn gegaan. Slecht nieuws is goed nieuws voor de beurs, want dat betekent dat er nog lang geen afscheid genomen gaat worden van kwantitatieve verruiming. De critici van Bernanke’s kwantitatieve verruimingen halen steeds aan dat het programma afgezwakt kan worden als eenmaal de economie structurele verbeteringen laat zien. De laatste cijfers laten echter zien dat van een structurele verbetering nog geen sprake is.

Contrast beurs en reële economie

Het verschil tussen de reële economie en de Amerikaanse beursindexen loopt door Bernanke’s monetair beleid wel steeds verder uiteen. Het nul-procent-rentebeleid leidt tot maximale speculatie in financiële activa. De eerder genoemde president van de Federal Reserve Bank van Kansas City, Esther George, zegt tekenen te zien van een oververhitting in markten. Rekeningen met een hefboom (geleend geld) hebben in april een recordhoogte aan kapitaal. “Beleggers lenen tegen hele lage rentetarieven om riskante financiële activa te kopen”, zei ze. De meeste beleggers gaan er vanuit dat de lage rente nog een tijd lang beschikbaar voor ze is, waardoor ze de marktvolatiliteit uit kunnen zitten.

Rente blijft nog wel even laag

Zolang de Amerikaanse arbeidsmarkt geen structurele verbetering vertoont zal het huidige monetair beleid niet worden afgebroken. De FOMC van 1 mei zei nog dat de Fed obligaties blijft opkopen “tot de arbeidsmarkt substantieel verbetert.” Ook het nul-procent-rentebeleid zal aanblijven als het werkloosheidscijfer niet onder de 6.5% komt en de inflatieverwachting niet boven de 2.5% uitkomt. Deze week werd dus duidelijk dat het nog wel even kan duren voordat de Fed een stapje terug doet, waardoor dipkopers weer massaal verschijnen om met geleend geld de Amerikaans beurzen weer naar nieuwe hoogtes te pompen.

4 reacties

  1. Uitspraken rondom het beleid van de FED vallen in de categorie “grey noise”. Markten reageren infantiel en elke vorm van rationaliteit is weg. De obligatie- en aandelenmarkt bestaan de facto niet meer als zelfstandig fenomeen. De bewegingen worden generiek bepaald door monetaire speculatie. Dat is zeer zorgwekkend.

    Eenieder die denkt dat Bernanke cum suis speelruimte heeft is naief. Er is geen weg terug meer. QE en ZIRP are here to stay. Als Bernanke de rente verhoogt dan wel zijn opkoopprogramma beperkt, blaast hij de moeder van alle luchtbellen op: de obligatiemarkt. En passant implodeert de aandelenmarkt en blaast hij de balans van de FED op.

    Dit is een eenrichtingsstraat die uiteindelijk doodloopt. Of, zoals de Eagles zingen: een hotel California. Je kunt inchecken, maar je kunt nooit meer uitchecken. http://www.economie-macht-maatschappij.com/ben-bernanke.html

  2. QE4EVA is de boodschap. Er is geen weg terug. Zodra qe wordt getemperd klappen de beurzen en gaat de rente op staatspapier omhoog. Alleen al de suggestie blaast de boel min of meer op.

    Look at what they do, not what they say
    QE is here to stay

    Inderdaad emmrob

    1. Het is niet om te zeggen maar hyperinflatie in de VS is op termijn onvermijdelijk. Europa zal hierin meteen worden meegesleurd en vervolgens versneld volledig instorten en dan heb ik het nog maar even niet over Japan. Er wordt op de internationale valutamarkten Russische roulette gespeeld dus wie zichzelf het dodelijke schot toedient is alleen nog niet duidelijk. Prima site emmrob! En veel dank voor je academische, doch heldere, uitleg.

  3. Ja natuurlijk. De economie in de USA Leeft licht op. Goud en zilver koop je straks ook voor een appel en een ei.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: