De langverwachte en gevreesde levering van Russische S-400-raketsystemen aan Turkije is begonnen. Ondanks Amerikaanse en Europese waarschuwingen dat Ankara de Russische wapenovereenkomst moet heroverwegen, om economische en mogelijk militaire sancties te voorkomen, heeft de Turkse president Erdogan voet bij stuk gehouden.
Op een Turkse luchtmachtbasis naast Ankara heeft het Turkse leger een eerste partij S-400-onderdelen ontvangen. Dat heeft het Turkse Ministerie van Defensie bekendgemaakt. De komende dagen worden er nieuwe leveringen verwacht, die niet alleen een mogelijk agressievere militaire houding van Turkije ten aanzien van Syrië kunnen opleveren, maar ook de risico’s in de oostelijke Middellandse Zee als geheel vergroten. Ankara moet zich ook voorbereiden op ernstige Amerikaanse sancties, waaronder uitsluiting van Turkije als NAVO-lid van het Amerikaanse F-35 stealth gevechtsvliegtuigprogramma en het verbieden van haar defensiebedrijven uit de Verenigde Staten.
De officiële reactie van Erdogan tot nu toe is altijd geweest dat de S-400 systemen noodzakelijk zijn voor de veiligheid van het land. Officiële plannen geven aan dat de S-400 systemen worden ingezet naast de Syrische grens en rond Ankara. De komende dagen zal een schip vanuit Rusland ongeveer 100 raketten naar Turkije brengen. En gedurende de volgende twee maanden zullen de Turkse militairen worden opgeleid in Rusland. De hele ontwikkeling veroorzaakt een ernstige crisis binnen de NAVO en heeft de EU op scherp gezet.
Turkije versterkt samenwerking met Rusland
De aanhoudende Russisch-Turkse militaire samenwerking is zorgwekkend, aangezien Turkije het op twee na grootste NAVO-lid is qua strijdkrachten. Het Turkse leger is ook betrokken bij een troepenopbouw aan de Syrische grens ter voorbereiding op een mogelijke inval tegen door de Koerden gesteunde militanten uit de Verenigde Staten, zo meldde Habertürk. De regio in het oosten van de Middellandse Zee is al gewaarschuwd door de groeiende assertiviteit en militaire machtsprojecties in en rond Cyprus met betrekking tot offshore boorwerkzaamheden.
Nu het oostelijke deel van de Middellandse Zee langzaam een belangrijk conflictgebied wordt, hadden de Russische S-400 systemen het niet moeilijker kunnen maken. Met offshore gasprojecten uit Egypte, Israël en Cyprus die worden bedreigd door een steeds agressievere Turkse president Tayyip Erdogan is er al een militair conflict voor toegang tot energie aan de gang. Zelfs na sterke waarschuwingssignalen van Brussel en Washington zijn Ankara’s maritieme troepen vertrokken en bevinden ze zich in betwiste wateren. EU-voorzitter Donald Tusk heeft gewaarschuwd dat “de voortdurende escalatie [door Turkije] en de uitdaging voor de soevereiniteit van onze lidstaat Cyprus onvermijdelijk zullen leiden tot een respons van de EU in volledige solidariteit”.
Lees meer op Geotrendlines.nl
Wat Rusland levert heeft verdomd weinig overeenkomsten met het door Rusland gebruikte systeem 400.
Dit is een exportversie deze systemen kunnen nooit een Russisch vliegtuig bv neerhalen.
De bijgeleverde radars hun software is nooit te manipuleren omdat dan het systeem zichzelf vernietigd.
Het grootste probleem voor NATO is de reikwijdte van de radars.
Op het moment dat alles is geleverd dan zal het voorlopig onmogelijk voor NATO iets te flikken tegen Erdogan en dat was nu juist de bedoeling na de staatsgreep 2016 die mede door tip werk van Putin verijdeld werd.
Syrië, Turkije haalt het echt niet in zijn bol om Syrië binnen te vallen zijn economie is bijna geheel afhankelijk van Rusland en China.
Nauw Bartje , jij bent aardig op de hoogte. Waar heb jij dit allemaal gelezen ?
sputniknews.com russia-insider.com/engels
Zijn internationale nieuwssites welke een hoog aanzien in de wereld genieten.
Op YouTube oa. vestinews, RT en vele andere waar werkelijkheid nieuws word vermeld.