Elk capabel bestuur wil jobs creëren, zijn burgers aan werk helpen. Dat is toch waar een goed draaiende economie op steunt, niet? Nou, dan zijn “ze” toch verkeerd bezig hoor! In buurland België zijn ze het eindelijk, zo ongeveer, of toch bijna eens over een vermindering van de BTW op elektriciteit omdat dit jobs zou opleveren. Het geheel kost wel 380 miljoen euro om 8000 banen bij te maken. Dat is 47.500 euro per arbeidsplaats. In de VS gaan ze, uiteraard, nog een stapje verder (“groot, groter, grootst”) en kost het maar liefst 553.000 dollar om één baan te creëren! Maar we kunnen en moéten ons de vraag stellen : is het wel om banen, jobs in de eerste plaats te doen…?
Surrealistische bedragen
Er was een tijd, lang geleden, dat de taak van de Amerikaanse centrale bank was om…ook en vooral… jobs te creëren. Niet zelf bij maken want dat is toch de taak van de bedrijven, nietwaar, maar faciliteren, dat wel. Alles maken en voorzien om… Vandaag : 85 miljard dollar per maand bij verzinnen moet toch ook “iets” opleveren niet? Nemen we de maand september 2013 als voorbeeld. Plus 85 miljard dollar dus, alweer, en plus 130.000 jobs. Wanneer we daar de average job growth af trekken dan komen we op een totaalkost van 553.000 dollar, zo’n 387.000 euro, per baan. Nou, hoeveel moet die persoon dan wel gaan verdienen – om dit op te kunnen brengen?
Kijken we even naar hoe het in Groot-Brittannië gaat : “Job creation scheme costing taxpayer up to 200.000 pounds”. Van hetzelfde laken een broek dus.
De taken van een centrale bank
Kijk, de officiële taak van de Federal Reserve (en van de meeste centrale banken ter wereld eigenlijk) is : de inflatie in bedwang houden (daarin falen ze al op groteske wijze); een stabiel financieel-economisch systeem verzorgen (nou…staat al op wankel); toezien op de particuliere banken (dit is ook een misser met alle schandalen die ons wekelijks om de oren vliegen); een rol spelen als centraal bankier (hmm); én werkgelegenheid scheppen/faciliteren. Hier komen we to the point. Bij dergelijke onrealistische bedragen (laat ons het eufemistisch uitdrukken nog) van 47.500 tot 387.000 euro per baan…zouden ze dit geld al beter direct aan de betrokken werkzoekende overhandigen!
Als we er nu maar genoeg geld tegenaan gooien denkt zo’n overheid – dan màken we die job! Sorry, zo werkt het helemaal niet. Vreemd hé, de overheid die nog altijd meent, halsstarrig, dat zij banen kan creëren… FA-CI-LI-TEER! Hààl ze naar hier, lok ze naar hier. Maak het de werkgevers aangenaam want ZIJ maken de jobs, niet U… Hoe is Singapore de belangrijkste financiële hub ter wereld geworden, om maar een voorbeeld te geven? Door, inderdaad, te faciliteren…
“Maar we kunnen en moéten ons de vraag stellen : is het wel om banen, jobs in de eerste plaats te doen…?”
Een van de grootste denkfouten binnen het étatisme is, dat de regering over de economie en dus over de banen gaat. Het is al helemaal onzin om te stellen, dat er 8000 – of om het even welk aantal – banen erbij komen. Dat is aan het primair proces, de marktmechanismen. De overheid doet er dus prima aan om de BTW te verlagen; dat kost niets, dat bespaart mensen juist geld. Alleen de ambtenaardij zal er wat door uitdunnen, maar dat is geen enkel probleem. Ambtenaren consumeren alleen; de echte toegevoegde waarde wordt gecreëerd in de particuliere sector.
“Bij dergelijke onrealistische bedragen (laat ons het eufemistisch uitdrukken nog) van 47.500 tot 387.000 euro per baan…zouden ze dit geld al beter direct aan de betrokken werkzoekende overhandigen!”
Precies; zo kan hij een opleiding bekostigen, verhuizen daarheen, waar de banen voor het oprapen liggen. Dat wilde Henk Kamp toch een aantal jaren geleden. Je moet het geld alleen oormerken, zodat het ook daadwerkelijk naar het doel gaat, waarvoor bedoeld, zodat de werkzoekende het niet kan verjoeksen.