krediet kraanDe miljarden euro’s waarmee de belastingbetalers in 2008 de banken hebben moeten redden hebben er toe geleid dat de banken, als een soort van ‘dankjewel’ de kredietkraan voor het midden- en kleinbedrijf zo goed als dichtgedraaid hebben. Dat de economie hieronder lijdt kan de bankiers kennelijk niets schelen. Inmiddels zijn we nu zover dat de werkloosheid in Nederland volledig uit de hand begint te lopen. Afgelopen maand lag dit aantal op 643.000 en verwacht wordt dat dit aantal zal gaan oplopen naar meer dan 700.000.

Aanscherping kredietvoorwaarden voor het MKB

Om economische activiteiten te kunnen ontplooien heeft het Midden- en Kleinbedrijf dringend behoefte aan krediet. Om regionaal en landelijk de economie weer aan de praat te krijgen is het van belang dat kleinere bedrijven hun activiteiten uit kunnen breiden. Deze vangen echter in de meeste gevallen bot bij de banken als zij geld willen lenen. Financieringsaanvragen van gezonde bedrijven die een uitbreiding gefinancierd willen hebben worden massaal door de banken afgewezen, ondanks dat zij goed uitgewerkte en haalbare bedrijfsplannen overleggen. Voor veel bedrijven wordt van de een op de andere dag hun rekening-courant aanzienlijk verlaagd of in zijn geheel ingetrokken.

Banken nemen minder risico

De Nederlandsche Bank meldt dat banken de kredietverlening aan het MKB als risicovoller zijn gaan zien. De banken zijn zich volgens DNB meer zorgen gaan maken over de algemene economie, de specifieke bedrijfstak of onderneming en het onderpand. Banken waren ook strenger om hun kapitaalpositie beter te kunnen waarborgen. Uit de cijfers van DNB blijkt dat sinds 2008 banken in haast elk kwartaal de kredietvoorwaarden voor het MKB verzwaarden. Voor multinationale en grote ondernemingen was dit niet of nauwelijks het geval. Lees meer op Gewoon-Nieuws

10 reacties

  1. Het is natuurlijk komisch dat er mensen zijn die politici en bankiers vertrouwen. Beide groepen bestaan bij de gratie van statistieken, halve waarheden en leugens. Maar ja, wanneer je de Absolute Waarheid niet kent moet je natuurlijk elders je heil zoeken. 🙂

    1. Ik moet leven met familie die een twijfelloos vertrouwen in de banken hebben. Ze hebben ook al hun geld geinvesteerd in een niet nader te noemen bank. De mensen van de bank die ze kennnen zijn netjes en hebben een goed voorkomen. Dus moet ik ze niet bekritiseren. Ik heb er immers geen verstand van.

  2. Ik kan me er helemaal niet in vinden dat het probleem is dat nu de kredietkraan wordt dichtgedraaid.

    Mijns inziens was het probleem juist dat de kredietkraan te lang open heeft gestaan. Nu moeten we (helaas) door een recessie/depressie om de verkeerde investeringen die hierdoor zijn gemaakt te liquideren: de recessie/depressie.

    Om in de woorden van Peter Schiff te spreken. Als een drugsgebruiker afkickt en afkickverschijnselen krijgt is het probleem niet zozeer de afkickverschijnselen. Dit is juist de oplossing. Het probleem was in eerste instantie dat er drugs werd gebruikt.

    1. Helemaal met liberty eens. Men zegt dat bezuinigen niet werkt, maar dat komt alleen omdat ze er decennia te laat mee begonnen zijn. Nu is er geen weg meer terug.De verslaving is te groot geworden. Als de schuld te hoog is werkt zowel bezuinigen als stimuleren niet meer. Bezuinigen leidt tot een daling van de schuld maar ook tot een procentueel grotere daling van het gdp. Stimulreren leidt tot een grotere schuld in verhouding met het gdp. Bye bye

      cheers and take care om met Peter Schiff te spreken.

      Do not laugh with this guy!!!.misbruik nooit zijn naam!

        1. Helaas hebben de centrale banken niet in de hand waar het geld allemaal naar toe stroomt.

          Daarbij is de te lage rente ook schadelijk waar lange termijninvesteringen worden gemaakt. Door de lage rente lijken deze rendabel, terwijl ze dat niet zijn. Ook hier is wederom een een recessie voor nodig om de investeringen te liquideren. Meer informatie hierover os te vinden in de theorie van Austrian Economics and the business cycle.

          Met ander woorden: des te langer de centrale banken aan centrale overheidsplanning doen en de rente manipuleren des te groter de schade voor de economie.

  3. Dit kan er toe leiden dat er een grote volkswoede komt tegen de bankiers nu zij zo doorgaan met het dichtdraaien en verzegelen van de kredietkraan.

  4. Wat moeten we toch met die rottige kredieten?
    De systeem banken in de kaart blijven spelen?
    Vroeger deed een zelfstandige flink z’n best om wat geld te verdienen en van de winst uit te breiden of te moderniseren.
    Dit ging op een natuurlijk verantwoorde wijze.
    De afgelopen 40 jaar moest iedereen kredieten hebben om te investeren of te starten.
    Omdat ze bang waren dat ze te laat kwamen, of snel rijk wilden worden.
    Nu het over de top lijkt gaan ze klagen, of kunnen ze niet meer aan hun aangegane verplichtingen voldoen.
    Alles is compleet uit z’n verband getrokken door de domheid of hebzucht van mensen.

    1. Er wordt inderdaad veel te veel geleend. Het is een ziek systeem waar helaas de komende jaren/ decennium een een einde aan zal komen.

      Niet (te veel) geld lenen is inderdaad een manier om dit systeem te boycotten, maar ik denk dat dit nooit gaat werken. Mensen lenen te graag als de mogelijkheid er is. Ik denk dat we de mogelijkheid moeten weghalen.

      De mogelijkheid halen we weg door terug te gaan naar eerlijk geld en naar banken met een eerlijke balans. Geen banken meer die oneindig kunnen hefbomen op risico van de belastingbetaler, maar gewoon banken die failliet kunnen gaan als ze te veel risico nemen. De vrije markt is hierin de beste correctiefactor. Het probleem is dat we geen vrije bankensector kennen. Om een paar voorbeelden te noemen:

      – Deposito garantiestelsel
      – Nationale hypotheek(bom)garantie
      – Leningen aan banken vanuit de staat
      – Het opkopen van banken door de staat
      – Het versterken van de balansen door de centrale banken
      – En last but not least: Gratis tot goedkoop geld lenen van de Centrale Bank

      Dit zorgt er allemaal voor dat het systeem op de korte termijn kan doorgroeien, maar dat de risico’s uiteindelijk zo groot worden dat het systeem implodeerd. Veel specialisten van de markten zeggen dat het systeem op haar laatste benen loopt.

      Wanneer deze garanties en manipulaties op een vrije markt er niet waren dan was de rente ook een stuk hoger. JIj en ik zouden een hogere rente krijgen op ons spaargeld en omdat banken geen gratis tot goedkoop geld kunnen lenen van de centrale bank zijn de leningen ook duurder.

      Dit zou automatisch resulteren in minder leningen, gewoonweg omdat de rente weer een normaal niveau krijgt. De rente hoort een resultaat te zijn van de vraag en aanbod van krediet. Door centrale overheidsplanning wordt deze zeer belangrijke factor op de economie verstoord. Centrale overheidsplanning heeft voor de russen nooit gewerkt, maar voor ons werkt het ook niet.

      Iedereen die zegt dat de overheid moet ingrijpen ziet het echte probleem niet en heeft oogkleppen op. We hebben VRIJHEID nodig!!

      FREEEEEDOOOOOOOOOOM 😉

  5. Helemaal juist, LBerty.
    Vanaf de jaren 70-80, ging het allemaal nog goed, tot begin jaren 2000.
    Het Financiele systeem kreeg voortdurend doping uit de samenleving en van de Nederlandse Bank.
    Vanaf 2008, ligt het Financiele systeem aan het infuus, want een verslaafde kan je niet in 1 keer droog zetten.
    Wat wordt het, af kikken naar een gezond systeem, of zal de patient overlijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: