Het kleine groepje topdebiteuren van de wereld met AAA-status heeft alweer een lid verloren: Nederland. Ratingbureau Standard&Poor’s heeft Nederland gedegradeerd tot AA+. Het Amerikaanse bureau zegt daarmee dat het land minder kredietwaardig is dan voorheen. De economische groeivooruitzichten vallen lager uit dan voorzien en zijn minder dan vergelijkbare landen.
Geld lenen wordt duurder
Zo’n ratingverlaging heeft meestal tot gevolg dat een land meer moet betalen om geld te lenen op de kredietmarkt. De minister van Financiën blijft echter optimistisch: “Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld”, aldus Dijsselbloem. “Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd. Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld.”
AAA perfectie wordt steeds schaarser
De andere belangrijke ratingagentschappen/kredietbeoordelaars van de wereld zijn het Amerikaanse Moody’s, Fitch en het jonge maar gerespecteerde Egan-Jones Rating Company dat in 1995 werd opgericht. China heeft ook zijn eigen Dagon Global Credit Rating bureau. De beoordelingen verschillen van het ene tot het andere agentschap. Er rest nu nog in het algemeen slechts een tiental landen in de wereld met AAA-status, de hoogst bereikbare : Australië, Canada, Denemarken, Finland, Duitsland, Luxemburg, Noorwegen, Singapore, Zweden en Zwitserland.
Ach, niets aan de hand.
Zolang centrale banken bijdrukken en de rente extra laag houden zal de rente nauwelijks stijgen.
Wel leuk dat de VVD doctrine van het huishoudboekje nu in een ander daglicht staat.
Een stijgende staatsschuld in combinatie met economische krimp rechtvaardigen een verlaging.
De economische krimp is te danken aan ongebreideld bezuinigen.
Het beleid van Rutte en co heeft zichzelf in de voet geschoten.
Er zijn veel mensen die van mening zijn, dat het systeem maar kapot moet gaan. Zodat er dan een nieuw systeem kan komen.
Mijn vraag aan jullie: hoe kom je op het idee dat een ander of een nieuw systeem beter zal functioneren dat het vorige?
Gezien de geschiedenis, het continue herhalen van fouten, lijkt mij eerder na deze crisis er over 80 a 90 jaar weer een nieuwe komt.
Politiek maar burgers leren niet van hun fouten.
Een/de zekerheid met een nieuw systeem is er niet.
Maar hoe het nu al decennia gaat lost ook niets op …
Er is nog evenveel honger, uitbuiting, oorlog etc. ..
Omdat dit systeem al jaren in gang wordt gehouden,
door dezelfde verkeerde uitgangspunten.
Waarom zouden we daar mee door moeten gaan …
On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero.
Geldt ook voor systemen, hoe doordacht ook. Geeft niets, maar wel tijdig opzij springen. Wat me opvalt is dat de war mongers de laatste tijd druk zijn met pogingen om hier of daar een lont aan te steken; om de aandacht af te leiden van woedend publiek met stukken touw en hooivorken en zo.
Eerst de boel financieel, economisch en monetair verneuken, en dan: the great distraction: oorlog.
Same as it ever was.
Hart, een systeem gebaseerd op waarde , goud , zilver en andere waardevolle artikelen. Het uitschakelen van criminele potverteerders dus. Politici, ambtenaren , bankiers en andere potverteerders. Gewoon ruilen met waarde. Zoals het vrije ondernemen dient te zijn. Gewoon ruilhandel niets meer en niets minder. Zonder graaiers tussen twee ondernemers.
Ik begrijp wat je bedoeld, maar de politiek zal vroeg of laat de goudstandaard aan de kant schuiven, zoals de Amerikanen. En de burgers die laten het gebeuren, want zij begrijpen het toch niet. Dit merk ik al in de praktijk.
Ze zijn nog mild.
Volgens Rutte is de afwaardering een teken dat het regeringsbeleid goed is.
“We moeten doorgaan op deze ingeslagen weg”, aldus Rutte.
Bal gehakt.
Die Evans-Prick kan ‘DNB’ niet eens fatsoenlijk spellen.
Tenzij NDB voor ‘Nitwit Diesel Boom’ staat natuurlijk 😉
Nee, persoonlijk moet ik die Prickemans niet.
Een béétje respekt voor Jeroen D. en de NDB is wel op z’n plaats, niet dan ?
Wat dènkt die Prickhead wel niet ..?
… nog nooit verdwaald geweest op de Dam zeker …
WAHAAHAAAA ! ! !
Volgens S&P is de ‘outlook’ van Nederland ‘stabiel’.
Zit er dik in. Onze schizofrene politieke beleidsmakers zeggen niet geschrokken te zijn van dit slechte Kerstrapport en full speed door te zullen gaan op de gekozen – verkeerde – weg.
Dat zal ook de geldmarkten op termijn niet onberoerd laten.
Het is slechts een kwestie van tijd totdat we niet meer minachtend de schouders zullen ophalen bij een vergelijking van Nederland met de periferie.