In nood leert men zijn vrienden kennen, is een courant spreekwoord. Het klopt absoluut, zoals ieder van ons wel al eens heeft ondervonden. In nood leert men ook zijn overheid kennen. In tijden van Corona is er nauwelijk een imminenter, dringender nood denkbaar. Heel wat westerse overheden steunen hun burgers en bedrijven. Belastingvoordelen, kortingen op nutsvoorzieningen, premies of cash. Buurland België gaat bijvoorbeeld iedereen die verplicht aan het werk is een zogenaamde Coronabonus geven. En een nog hogere premie van 1450 euro voor diegenen werkzaam in de onmisbare gezondheidssector. In de VS gaat de overheid wel héél ver door ontelbaar veel miljarden in de economie te pompen. Iedere Amerikaan mag ook een cheque in the mail verwachten van 1200 dollar. In Hongkong werd dit al veel eerder gedaan. Maar geld is één ding, gezondheid een ander. Hebben, en nog, overheden wel voldoende gewaakt over het fysieke welzijn van hun burgers?

Beware and be prepared

Mondiaal Nieuws M.O. schrijft over hoe deze pandemie tegelijk de slagkracht van overheden test. De titel van het stuk in kwestie luidt dan ook: ‘Corona als het Grote Staatsexamen: welke overheid mag overgaan?’ O.i. is dit iets wat de gemiddelde burger (vergeetkop dat hij meest is) toch zal onthouden bij de eerstvolgende verkiezingen, welke en waar dan ook. Want dat is toch wat inwoners van een gegeven land van hun politici mogen verwachten. Bescherming. Overheden zijn ook maar mensen, en mensen maken fouten. Maar dit soort mensen, politici en topambtenaren, verkozen en benoemd, relatief flink vergoed ook, wordt geacht bekwaam te zijn. Presidenten, ministers, staatssecretarissen, gouverneurs, burgemeesters voorop. Zorgen voor de veiligheid en gezondheid van burgers, àlle burgers, hoort daarbij een prioriteit te krijgen. Tijdens crises, financieel, economisch of op gezondheidsgebied, kan in principe het kaf van het koren gescheiden worden. Welke overheid toonde zich best voorbereid op het totaal onverwachte, het Coronavirus? We mogen daarbij ook niet vergeten dat er in het verleden nog gezondheidscrises plaatsvonden. Waarbij verwacht kan worden dat (lands)besturen daar toen lessen uit hebben getrokken, toch?

De wereld in vier

Mondiaal Nieuws deelt de wereld in vier delen. Een vergelijking over welke landen, overheden, voorbereid, met een hands-on-mentaliteit en adequaat hebben gereageerd. Dan komen bij dit Grote Staatsexamen de Oost Aziatische landen wel op nummer één te staan. Wat delen zij dan in die regio? ‘Een capabele overheid waarvan de burgers de centrale rol evident vinden. En een herinnering aan recente infectiecrisissen zoals SARS en MERS. Bovendien zijn ze goed in het inzetten van medische en digitale technologie – testen, tracking via mobiele telefoons, big data enzovoort — in de strijd tegen het virus.’ Europa doorstaat de test…met de hakken over de sloot. In verschillende landen heeft de alertheid het laten afweten. ‘De meeste (West-)Europese landen hebben een goed ontwikkelde overheid, sterke gezondheidsdiensten die voor iedereen toegankelijk zijn en een sterk middenveld dat kan bijdragen tot veerkracht, maar ze hadden – 100 jaar na de Spaanse griep – absoluut niet meer de alertheid voor infectieziekten.’

Ontkenning

De twee andere ‘delen’ van de wereld zijn in genoemde vergelijking dan de VS en de ontwikkelingslanden. De twee extremen op zovele gebieden zeg maar. De Verenigde Staten krijgen dan maar een B of C. ‘De VS staan voor een grote uitdaging met een president die eerst wekenlang het probleem ontkende, en nog steeds de communicatie van de experten doorkruist. Het land heeft zich daardoor niet alleen slecht voorbereid maar lijkt ook – net als de EU overigens — de quarantainemaatregel in verspreide slagorde aan te pakken. Dat kan ervoor zorgen dat de crisis langer duurt en de economie het nog zwaarder te verduren krijgt.’ De grootste ramp voorzag Biflatie al in een heel vroeg stadium. Het is net dat vierde en laatste deel dat eveneens aandacht krijgt vanwege genoemd artikel: de ontwikkelingslanden.

Het kortste eind

We volgen het Coronavirus met al zijn uitwassen ook al vanaf januari 2020. Kregen daar op Twitter en elders nog een compliment voor. We zouden zeggen: ‘graag gedaan’, maar dat is niet echt waar. We moeten beroepshalve de meest deprimerende stof en beelden tot ons nemen. Om ze vervolgens te selecteren en hapklaar aan u, de lezer, te presenteren. (Bestaat er nog geen Coronapremie voor depressieve scribenten?) Het ontbreekt in genoemde landen danig aan gezondheidszorgen. In heel wat streken is zelfs water en zeep schaars! Het Imperial College van de Oxford Universiteit maakte een studie van de mogelijke gevolgen. En die is bijzonder somber: ‘800.000 slachtoffers in Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië als er snel wordt gereageerd, en vier miljoen slachtoffers als er niet snel wordt gereageerd.’ Zo zien we maar weer wie in deze crisis, elke soort crisis zelfs, aan het korte eind trekt…

De wereld…

…telt ‘Last updated: April 03, 2020, 07:48 GMT‘ 1.017.567 besmetten, 53.248 overledenen en 213.217 herstelde patiënten, genezen verklaarden dus. Beste lezer: u weet, wij weten, en alle overheden weten: de échte cijfers zijn volledig onbekend. Want als niet iédereen getest wordt eerst…? We mogen dus gerust veronderstellen dat het Coronavirus veel en veel méér slachtoffers maakt dan ‘aangenomen’. Stelt u zich niet ook de vraag die Biflatie al weken geleden stelde: waarom wordt niet iedereen getest? Waarom draagt niet iedereen een mondmasker en handschoenen in het openbaar of tijdens het werk? Het is niet 100 procent afdoende maar draagt allicht bij tot de veligheid, toch? Kon alvast de Nederlandse overheid (inwisselbaar voor de VS, en de meeste Europese landen hoor) die nood dan niet voorzien…?

Nederland

‘Status, incl. update 02-04

● 14.697 besmettingen, 1.339 overleden.
● Van alle besmettingen kwam 39,4% in het ziekenhuis, ligt 8,1% op de IC en is 9,1% overleden.
● 97% van de 355 gemeenten heeft een ziekenhuisopname.
● 3,3 ziekenhuisopnamen per 10.000 inwoners, 0,17 per km².
● Samenvatting 02-04:
– toename: +1.083 besmet, +166 overleden.
– groei besmettingen: 8,0%.
– groei sterfgevallen: 14,2%.
– groei opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 12,1%.
– groei IC patiënten: 2,9%. Als deze groei zich doorzet zijn er van de 1.400 bedden over 7 dagen nog -45 bedden beschikbaar, een tekort dus.’ Deze Corona Locator Nederland update deze cijfers telkens in de namiddag…

Video’s Coronavirus

https://www.youtube.com/watch?v=_Pjh09DLiUo

https://www.youtube.com/watch?v=Sjz8JyOJl_4

8 reacties

  1. “(Bestaat er nog geen Coronapremie voor depressieve scribenten?)”
    Nee, ze behoren immers tot de weinige ‘gelukkigen’ die nu absoluut niet te klagen hebben over omzetverlies! 🙂

    1. Was het maar waar Willem! Neen, de MSM verdienen vast heel goed in deze vreselijke tijden, maar van wat ik verdien kan ik net toiletpapier kopen…oei, ze zijn net op zie ik! In ernst: 7/7, 365/365 en dit jarenlang; het is 90 procent engagement en ‘vrijwilligerswerk’ en slechts 10 procent inkomen. Gelukkig heb ik mijn crypto’s nog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: