Ondanks dat de Democraten en de Republikeinen tot een akkoord zijn gekomen over het schuldenplafond, zien Aziatische beleidsmakers genoeg reden om zich in te dekken tegen een mogelijke financiële storm. Alles is wederom slechts uitgesteld. Amerika schuift de schuld door. Centrale banken in Azië hebben naar schatting ongeveer 5,7 biljoen (5700 miljard) dollar aan buitenlandse valuta reserves die veelal zijn vergaard in het recente verleden toen Ben Bernanke de geldpers op volle toeren liet draaien.

dollar

China heeft reserve van $3,6 biljoen

De reserves van 12 Aziatische landen die Reuters volgt liepen op met 85,2 miljard dollar in de periode van juli tot september. China is met 3,57 biljoen dollar veruit de grootste houder van reserves en volgens Reuters accumuleerde China nog eens 68 miljard dollar tijdens de afgelopen drie maanden. Hiermee trachten de landen zich in te dekken tegen externe schokken, zoals bijvoorbeeld gebeurde tijdens de Aziatische Financiële Crisis in 1997. Toen zorgde een kapitaalvlucht ervoor dat een aantal Aziatische landen voor hulp moesten aankloppen bij het IMF. Beleggers vluchtten destijds uit Azië in de Amerikaanse dollar waardoor de economische groei in deze opkomende landen hard achteruit liep en de stijgende inflatie een probleem werd.

Aziatische samenwerking

Om beleggers het vertrouwen te laten behouden hebben veel Aziatische overheden niet alleen valutareserves opgebouwd, maar ook de staatsschuld verkleind. Daarnaast hebben ze onderling verdragen gesloten die het mogelijk maken om elkaar te hulp te schieten met valutareserves als dat nodig zou zijn. Meer dan de helft van deze valutareserves worden gehouden in dollars of dollargenomineerde activa zoals de Amerikaanse staatsobligaties.

Dollar nog altijd ‘veilige haven’

Stel dat er een situatie zou zijn ontstaan dat de Amerikaanse politiek niet tot een akkoord zou zijn gekomen omtrent de schuldenlimiet en de Verenigde Staten zou officieel een wanbetaler zijn geworden, dan zouden beleggers waarschijnlijk paradoxaal genoeg de opkomende markten verkopen en de dollar aankopen. De dollar is nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel op aarde en wordt in een paniektoestand boven andere financiële activa verkozen.

Onze munt, maar uw probleem

Toen we te maken hadden met de kredietcrisis in 2007-2009, vluchtte beleggers ook in de Amerikaanse dollar ondanks dat de oorsprong van deze crisis juist in de Verenigde Staten lag. Deze buitengewone situatie heeft er toe geleid dat de Verenigde Staten altijd via monetaire verruiming snel uit een crisis kan komen en de inflatie kon exporteren naar het buitenland. “The dollar is our currency but is your problem,” zei de Amerikaanse politicus John Cannally in 1971 en hij sloeg daarmee de spijker op zijn kop.

De-Amerikanisatie

Het is daarom niet verbazingwekkend dat het officiële Chinese persbureau Xinhua afgelopen weekend meldde dat de politieke impasse in de Verenigde Staten een goed moment is voor een “verwarde wereld” om te overwegen deze te “de-Amerikaniseren”. De de-Amerikanisatie zou een hervorming van het internationaal monetair stelsel inhouden en gepaard moeten gaan met een vervanging van de Amerikaanse dollar als internationale reservevaluta.

Azië wil financieel onafhankelijk zijn

Het is niet waarschijnlijk dat Amerika en andere Westerse landen hieraan gehoor zullen geven, maar het geeft wel de aspiraties aan van de Aziatische landen. Niet langer zijn zij bereid om afhankelijk te zijn van Westerse “internationale” instituten zoals het IMF of de Wereldbank, maar nemen zelf actie om hun onafhankelijkheid en voortbestaan te garanderen. Of de gemaakte afspraken nog wat waard zullen zijn, als puntje bij paaltje komt, moet nog worden gezien. Nog niet eerder zijn de Aziatische landen op hun samenwerkend vermogen getest. Wellicht dat een nieuwe impasse, met betrekking tot het schuldenplafond, de nieuwe samenwerking zal testen. Op 7 januari 2014 is het per slot van rekening alweer zo ver.

7 reacties

  1. Goed stuk Martijn. Ik wou dat ik je antwoorden kon geven op je vragen. Juist je vraag over een test van het samenwerkingsverband van die landen, is een onderdeel dat mij al langere tijd bezighoudt in een iets andere vorm. De samenwerking tussen Rusland en China namelijk, niet bepaald grote vrienden uit het recente verleden. Vroeger heb ik een aantal boeken gelezen die deze samenwerking altijd uitsloten. En ze hebben een lange grens samen. Wat ik laatst nog eens aanhaalde was dat zowel Rusland als China hun revolutie achter de rug hebben. Het lijkt me dat nu inderdaad de westerse wereld aan de beurt is, tenzij ….. Misschien dat daarna wat betere tijden gaan aanbreken. Maar dat Azië en Rusland op het vinkentouw zitten lijkt me wel erg duidelijk.

  2. De dollar is een blok aan het been van de exporterende landen. De reden is wel overduidelijk, namelijk dat de dollar `ongedekt` mag worden genoemd.

    Er staat dus feitelijk niets garant voor de waarde van de dollar, behoudens Ben, of …Yellen.
    De politici hebben er een puinhoop van gemaakt en de Amerikanen leven al jaren op de pof. Vroeg of laat gaat het bijltje vallen, dat is honderd procent zeker.

    Wat voor de bezitters van de Dollar nog telt, dat de val niet te snel gaat plaatsvinden, maar dat dit proces beheersbaar gaat verlopen.
    Hierbij speelt China een sleutel rol. De Chinezen zijn zeer bedreven en zullen langzaam maar zeker de Dollar afstoten. De kunst hierbij is zoveel mogelijk waarde hiervoor terug te vorderen. Vandaar dat de Chinezen , Goud, Grondstoffen, Onroerend goed, bedrijven en andere waardevaste dingen kopen om zich langzaam van de Dollar te ontdoen. Er mag geen paniek uitbreken, dat pakt slecht uit voor de Chinezen.

    De Chinezen zullen hun maatschappij omvormen naar een consumptie maatschappij, zodat de Chinezen burgers hun eigen producten gaan kopen ipv de Amerikanen.

    Wat er gaat gebeuren is eenvoudig te voorspellen. De Amerikanen (en Europeanen) verliezen steeds meer koopkracht, hun welzijnsniveau gaat onderuit en de Chinezen gaan de vruchten plukken van hun ijverige productieve leven.

    Laten we hopen dat dit inderdaad een langzaam proces gaat worden, zodat ieder kan wennen aan de nieuwe realiteit.

    De Dollar zal de geschiedenis boeken ingaan als een van de langst levende valuta, maar zoals met zo veel aan alles komt een eind.

    1. Helemaal mee eens. Echter vrees ik wel, dat hoe langer men probeert iets overeind te houden wat in feite is afgeschreven, dat de klap des te groter zal zijn. De wereldspelers zijn bezig hun boeltjes veilig te stellen en je ziet het gebeuren dat dit ten koste gaat van de Amerikaanse en Europese belastingbetalers. Ons burgers wordt een rad voor de ogen gedraaid. Een omvangrijk bezuinigingspakket van 6 miljard waarbij doodleuk wordt beweerd dat de koopkracht voor sommigen vooruit gaat. Ammehoela, een netto hoger loon gaat dubbel weg aan lastenstijging bij de overheid en hogere gemeentelijke heffingen en vergeet daarbij niet de gemanipuleerde inflatie. Wat nu nog een langzaam proces is kan zich gaan versnellen. Let op het schuldenplafond in de VS. Hoe korter de deadlines worden, hoe groter de onenigheid tussen de Dem en Rep, des te groter wordt de onrust onder de bevolking die langzaam gaat inzien dat er iets gigantisch verkeerd gaat. Een superstaat als de VS zal zoals altijd in de geschiedenis is gebeurd vanzelf aan eigen vlijt ten onder gaan. Het is nu wel duidelijk dat dit moment heel dichtbij is. De lawine van de schuldenberg zal enorme schade toebrengen aan de wereldeconomie, dat valt te raden.

      1. En deze lawine van schuldenberg kan heel gemakkelijk in gang gezet worden wanneer Israël Syrië en Iran aanvalt. Want dan schiet de olieprijs omhoog, handelsroutes raken geblokkkeerd, enz.

  3. “Het lijkt me dat nu inderdaad de westerse wereld aan de beurt is”

    Inderdaad Dick, daar ziet het naar uit. Een beetje het Romeinse Rijk in heur nadagen. Superieure wapens maar moreel volledig aan de grond. En dus een makkelijke prooi voor vastbesloten en enigszins gedisciplineerde barbaren. De US wellicht niet zo heel makkelijk, de EU des te meer.

  4. Het is volgens verwachting dat het “schuldenplafond” net als bij de QE3 tot oneindig zal worden omgevormd. Er komt dus een soort oplossing, waarbij elke maand het plafond met 85 miljard mag toenemen (waarschijnlijk elke maand met 100 miljard tot het beter gaat! “dus nooit”)
    Zijn ze verlost van het jaarlijks terugkerende joker spel.

    Toch is een versnelling van het verval niet realistisch, dit spel wordt al jaren met succes gespeeld en de verwachtingen zijn dat dit nog wel een decenia is vol te houden.

    Natuurlijk kan een “black swan event ” het proces laten accelereren.

    Ik ben ondanks de negatieve voorspellingen zelf erg positief. Dit is zo eenvoudig te zien en zo doorzichtig dat iedereen maatregelen kan nemen.

    Ik zal het zinkende schip leeg achterlaten……dat is wel zo prettig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: