oilNa de oorlog in Libië in 2011 en het afzetten van/de moord op kolonel Khadaffi is de toestand van het land er niet beter op geworden.  Vooral de olieproductie heeft zwaar te lijden en dat zorgt voor problemen in binnen- en buitenland.

Dictator verdreven, alles ok?

Het is nog maar de vraag of Khadaffi een dictator mag genoemd worden.  Het inkomen van de burgers lag stukken hoger in vergelijking met bijvoorbeeld Tunesië en Egypte.  Huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en heel wat diensten en goederen waren spotgoedkoop.  Het grootste deel van Libië – een socialistische staat toen – stond achter de leider.  Als Khadaffi al een Dictator was dan toch een Verlichte.  Daarbij is Libië een typische stammenmaatschappij en daar wordt toch heel anders over een Leider/Dictator gedacht dan wij in het Westen.  Maar toen kwamen de Arabische Lente, en rebellen, en inmenging van het buitenland (the usual suspects : de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en enkele Arabische landen) dus exit de kolonel.

Olieproductie gedecimeerd

Doch we gingen het over aardolie hebben.  Het land heeft de grootste oliereserves van Afrika.  Door protesten en stakingen van arbeiders en bewakers bij de belangrijkste oliefaciliteiten is de productie echter teruggevallen van recent 575.000 vaten per dag tot 150.000.  En die 575.000 vaten was al de laagste maandproductie sinds 2011, na de val van Khadaffi.  Het echte potentieel van Libië is wel 1,6 miljoen vaten per dag!

Krapte en spanningen op de oliemarkt

Olie is dan nog zowat de enige bron van inkomsten van Libië.  Ter vergelijking met het land dat nu in de wereldbelangstelling staat wegens een eventuele aanval door de VS : Libië produceert normaal 10 keer zoveel als Syrië en is hiermee de hoofdoorzaak van de opvallende stijging van de olieprijs sinds juli 2013.  Syrië is gewoon de druppel die de emmer doet overlopen.  Het duidt ook op grote krapte en spanningen op de oliemarkt qua directe aanvoer.

crude

Bron : http://www.finviz.com/futures_charts.ashx

Eén reactie

  1. Inderdaad, Khadaffi was een verlicht heerser met veel goede eigenschappen, wereldlijk gezien. Zeker wreed op zijn tijd, maar dat is een grondstof die we op grotere schaal zouden mogen invoeren in zeurderig, hysterisch humanistisch Hol-land.
    Zie bv nu weer, sinds een paar dagen in het nieuws, het probleem in Assen. Bijzonder laffe submensen hebben daar een vrijbrief om te terroriseren. En in de rest van Nederland hebben ze die vrijbrief natuurlijk ook.

    Tja, democratie hé. Je krijgt de “leiders” die je wenst, haha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: