Dat is waar de Tweede Kamer zich vandaag, op woensdag 24 juni 2020 over gaat buigen. Toeval of niet maar het is op deze dag ook het onderwerp van een radio uitzending en een interessant artikel in de online pers. ´Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken.´ Om 10:30 begint de uitzending en u kunt die hier volgen; of later beluisteren. Ook het debat in de Tweede Kamer is live te volgen ´via de livestream van de Tweede Kamer op
www.tweedekamer.nl of via de app Debat Direct.´
Attentie!
Een debat onder politici, een radio uitzending en minstens een artikel over hetzelfde onderwerp. Ook allemaal quasi tegelijkertijd. Er moet vast wel iets aan het handje zijn, rarara, wat kan dat wel zijn…? Geotrendlines.nl heeft ook een YouTubekanaal: ´Onze visie is dat de wereld momenteel een grote transitiefase ondergaat, waarin bestaande economische, sociale, politieke én geopolitieke structuren radicaal zullen veranderen.´ Dat is er recht op en niet toevallig ook onder meer waar Biflatie.nl rond draait. In het kort komt het erop neer dat het met ´geld´ nooit meer goed gekomen is. Sinds de wereldeconomie elke band met hard currency, i.e. goud, verbrak in 1971. Dat hebben we dan te danken, neen te wijten aan de toenmalige president van de VS, Richard Nixon.
Koopkracht
Niet veel burgers zijn bezig met de oorsprong of de toekomst van geld tout court. Met het verdienen wel en een zeker deel van ons ook met behouden of vermeerderen ervan. Dat is ook hun taak niet. Maar wel die van de centrale banken en de politiek. Wel heerst er en terecht, meer en meer bezorgdheid bij die burgers over hun koopkracht. Want wat ben je met meer geld wanneer het almaar minder waard wordt? Wanneer je er steeds minder voor kunt kopen?Ondertussen verwerven die centrale banken wel sinds jaren meer en meer goud. In 2018 al voor een recordhoeveelheid, dat nog eens overtroffen werd in 2019. Ze zullen zel weten waarom zeker?! Niets staat de bezorgde burger echter in de weg om hetzelfde te doen. Ook cryptomunten als bitcoin kunnen een manier zijn om zich financieel te wapenen. Er wordt slechts een beperkt aantal van gemaakt, gemijnd en in de markt gezet. Eens alle munten gedistribueerd is op ook echt op. Theoretisch gezien treedt dan schaarste op en worden deze meer waard. Of tenminste behouden zij hun koopkracht. Dat ligt wel even anders met fiatgeld. Daarvan zegt de definitie het helemaal:
Fiat, fiduciair, fictie
´Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (intrinsieke waarde zoals bij gouden en zilveren munten), maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. De nominale waarde berust dus niet op een bepaald gewicht en gehalte van edelmetaal maar op het vertrouwen dat de economische actoren stellen in de waarde van de munteenheid. Het woord fiduciair is afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen.´ Vertrouwen, geloof is mooi, maar controle en zekerheid zijn beter. En dit, beste lezers, zullen we nooit in papiergeld verkrijgen. Daarvoor is het te laat, of de goudstandaard zou opnieuw ingevoerd moeten worden. Zouden politici en centrale banken plots verstandig en zuinig worden; plots het licht gaan zien? U gelooft toch niet meer in sprookjes. Daarom ook: als goud en crypto niet bestonden, moesten ze uitgevonden worden…