Met een verwachte herfinanciering van Europese banken in 2012 van maar liefst 720 miljard euro was de eerste ronde Long Term Refinancing Operation (LTRO) in december 2011 slechts het begin van de liquiditeitssteun aan de Europese banken. Deze week klinkt het startschot voor LTRO 2. Door deze operatie worden banken wederom geholpen om hun liquiditeiten op orde te krijgen.
De (her)financieringsbehoefte van Europese banken wordt dus bewerkstelligd door de Europese Centrale Bank, in de vorm van de LTRO. De Europese banken kunnen krediet verkrijgen met een looptijd van 3 jaar en tegen een rente van slechts 1%. De geldkraan wordt wederom open gezet en het kost de banken in verhouding weinig geld om zulke grote bedragen te verkrijgen om de balans te versterken. Dat sommige balansen er belabberd voorstaan komt mede door de aankoop van onder andere Griekse staatsobligaties. Daar moeten de banken sinds de Griekse deal 53,5% op afboeken.
Het is geen verrassing dat de Italiaanse en Spaanse banken de meeste gelden op hun bankrekeningen krijgen bijgestort. In totaal zal 45% van het LTRO2 potje naar deze PIIGS gaan, zo blijkt uit cijfers van de bank Societe Gerenale via ZeroHedge. De algemene verwachting is dat Europese banken 470 miljard euro zullen gaan lenen. Uit een poll van Reuters blijkt dat analisten ervan uitgaan dat banken in totaal 492 miljard euro gaan openemen bij de ECB. Dat is 3 miljard meer dan tijdens LTRO 1 toen er in totaal 489 miljard euro werd verstrekt.
Achterdeur QE
Onder normale omstandigheden worden er liquiditeiten verstrekt via de kapitaalmarkt. Sinds LTRO is de ECB een soort van lender of last resort geworden en op deze manier raken de banken ‘verslaafd’ aan goedkoop krediet, dat gebruikt kunnen worden voor de gaten in de bankbalansen, maar ook voor investeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld Hedgefunds die nu ‘junk bonds’ aan het vissen zijn, omdat ze weten dat de ECB hoe dan ook achter de banken en de PIIGS zal blijven staan.
Op Reuters: ‘Like many assets, junk bonds have been rallying since the ECB’s long-term refinancing operations (LTRO) in December, which flooded markets with 489 billion euros (413.5 billion pounds) of cheap cash to try and head off a second credit crunch. With interest rates near zero and spreads still reasonably high, they’re gobbling it up.‘ Sinds de eerste ronde LTRO hebben veel junk-investeringen goede resultaten laten zien en dus kiezen de hedge funds, nogmaals deze ‘risicovolle’ investeringen, met een relatieve hoge yield. Ze weten natuurlijk ook dat er via LTRO (de ECB) een deel van de honderden miljarden in de junks worden geinvesteerd, al is het maar op de positie van de landen enigszins te helpen.
Het was al duidelijk dat de banken de macht hebben in dit syteem, maar door de LTRO 1 & 2 blijkt dus maar weer dat banken bepalen hoeveel geld er door de ECB in het systeem wordt gepompt, om de boel te ondersteunen. Maar niet alleen de banken die het echt nodig hebben komen voor het geld in aanmerking. Ook gezonde banken kunnen mooi profiteren van de gulheid van de Long Term Refinancing Operation en deze kredieten bijvoorbeeld investeren in grondstoffen. Hieronder via ZH nog een grafiek van de hoeveelheid cash die banken per land van de ECB hebben geleend.
Koen Dil