Bitcoin zet zijn snelle opmars verder en ook in Canada worden de eerste automaten voor conversie geplaatst. De ATM is onder andere te vinden in Vancouver. Je kunt er Canadese dollar omwisselen voor Bitcoin en omgekeerd; identificatie gebeurt via de handpalm. Ook in Cyprus kunnen mensen al geruime tijd Bitcoin pinnen.Bronnen bevestigen inmiddels dat de Amerikaanse president Obama aan de voormalig CEO van Google, genaamd Eric Schmidt, tijdens een diner in het Witte Huis de vraag stelde of hij zich zorgen moest maken over de opmars van de digitale valuta. Waarschijnlijk heeft hij zorgen over de positie van zijn Amerikaanse dollar.
De opkomst van een digitale munt
Bitcoin, afgekort BTC, is elektronisch geld dat je opslaat op je computer in de vorm van een digitale portemonnee; je kunt er mee betalen aan en ontvangen van iedereen met een bitcoinadres. Dit is bijvoorbeeld het Bitcoin-adres van Biflatie.nl: 17Qe6Xpd34oGf1TvZRx6FNzz3VVgsSKy6G. Het is digitaal geld dat niet centraal gecreëerd is, niet gemanipuleerd kan worden en waar inflatie niet bestaat, er kunnen namelijk geen Bitcoins worden bijgemaakt. Er zijn momenteel bijna 12 miljoen Bitcoins in omloop. Bitcoin werd ontwikkeld in 2009 door een persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De wisselkoers van BTC is aanzienlijk gestegen afgelopen weken. De huidige koers ligt inmiddels weer ruim boven de $200,-.
In China stijgt de bekendheid van Bitcoin
Dat de waarde van de digitale munt blijft stijgen, komt onder andere door de stijgende populariteit van Bitcoin in opkomende landen, zoals China. Mt Gox was altijd de grootste exchange om Bitcoins te verhandelen, maar inmiddels is die ingehaald door de Chinese exchange BTC China. Hierdoor blijft volgens Wired de vraag naar de munt stijgen. De waarde van de digitale valuta in Chinese Yuan is de afgelopen tijd naar een nieuw record gestegen. Hier lees je overigens meer oorzaken voor de recentelijke prijsstijging.
Bitcoin Conferentie 2013
[youtube id=”M4tgNi5gle0″ align=”center”]
Het is erg moeilijk om aan accurate cijfers te komen over het aantal gebruikers van Bitcoin tot nu toe wereldwijd, maar schattingen variëren van 500.000 tot 1 miljoen. Wel is duidelijk dat meer en meer bedrijven digitaal geld accepteren als betaalmiddel. Recentelijk werd duidelijk dat de Chinese zoekgigant Baidu betalingen in Bitcoin accepteert.
ik denk dat ik elke pro voor BTC kan tegenspreken;
niet te manipuleren? er is een markt waar de prijs tot stand komt. vraag en aanbod. Wie geld ongelimiteerd kan bijdrukken kan ook ongelimiteerd bieden op die markt….dus oneindig omhoog manipuleren! Als alles of het meerendeel is opgekocht, kan je het ook weer afstorten (daling vd koers).
Niet gecentreerd? Ik heb begrepen dat het nogal wat computercapaciteit nodig heeft…ik maak ze niet via mijn laptopje. Degenen met wel de juiste capaciteit kan ze maken en is dan uitgevende instantie (‘centrale bank’).
Niet worden bijgemaakt? Hoe voorzie je een groot land, of de wereldbevolking van BTC? Las ergens dat er ruim 20 mln te maken zijn…en dat op 7 mld mensen, dus dan moet je achter de komma gaan rekenen en daar is onbeperkt ruimte en dus achter de komma oneindig bij te maken!
Geen inflatie? inflatie draait niet uitsluitend om het bijdrukken van geld; het meer vragen voor een goed of dienst is ook inflatie! Het feit dat een BTC duurder en goedkoper kan worden is al een bewijs van inflatie, dan wel deflatie!
China is een land met heel veel gokkers en dito mentaliteit…hún acceptatie word ik niet warm of koud van.
Verder nog de afhankelijkheid van de werking van internet, de onkunde van ieder die geen verstand heeft van informatica (hoe onderscheid je vals van echt?…er zijn meerdere handelsplatforums heb ik begrepen, waarvan enkelen handdoek id ring moesten gooien…), hackers zullen steeds spitsvondiger worden…men heeft ook nooit zelf goud hebben hoeven kunnen maken als je het gewoon van iemand kan afpakken…de vergelijking met BTC is: je kan het niet bijmaken (wel delven), maar wel afnemen.
Overheden zullen het niet of moeilijk kunnen belasten…nu betaalt niemand graag belasting, maar belasting is in beginsel wel nodig om collectieve projecten te kunnen betalen. Dat overheden allesbehalve zorgvuldig of betrouwbaar omgaan met collectief geld is een ander verhaal, maar maakt niet dat belasting ansich verkeerd is.
Ik zie de BTC als niet meer dan een moderne variant van de kettingbrief…en ponzi-scheme!
Een fiatsysteem draait vnl om vertrouwen en niet uitsluitend om een niet te vervalsen technisch hoogstandje alleen.
Ivet serieus? Jij snapt er echt niks van, ga je nog maar even verder verdiepen in de materie!