Amazing times. Zo benoemt CryptoRevolution (CR) de tijd waarin we leven vandaag, in april 2020. Wonderbaarlijke tijden. CryptoRevolution is een erg interessant YouTube kanaal over digitale munten. De Amerikaan die elke video (iets te snel) volpraat doet dit sinds januari 2019. CryptoRevolution heeft 26K abonnees, die hij dagelijks op de hoogte houdt van het cryptocurrency nieuws. De focus ligt verder meest op technische analyse van munten en tokens. Aan zo’n $6.850 à $7.000 zit bitcoin precies op een cruciale steun. Aan het ondereinde van een stijgende kanaal. Wat beter niet doorbroken wordt of (veel) lagere koersen komen in zicht. De weerstand voor BTC is 7.400. Eens deze horde genomen liggen dan weer veel hogere koersen in het verschiet. De volatiliteit zit weer eens op een dieptepunt. Waaruit geconcludeerd kan worden dat er een ‘major move’, een grote beweging aankomt. Opwaarts of neerwaarts dat is nog spannend afwachten.
De markten
CR toont de positie van de drie grote marktpaticipanten. De particuliere investeerders, de professionelen en de institutionelen. Van dit trio dat elk op zijn manier de markt stuurt, hebben alleen de professionals hun positie afgebouwd. De overige twee partijen zitten long, hebben flink bijgekocht na de crash in maart 2020. Toen bitcoin halveerde. Om vandaag weer rond die genoemde $6.850 à $7.000 te noteren. Toch is de bias licht naar beneden, dus de stijging dient een van de dagen te gebeuren. Zo cruciaal is de steun, en zelfs licht wankel. CR kijkt ook en terecht naar de traditionele markten. Wat de Dow Jones Industrial Average doet bijvoorbeeld. Hij ziet en toont een grote correlatie tussen de DJIA en de bitcoin koers. Hoe ongaarne cryptobeleggers dat ook hebben, we moeten de feiten toegeven. We kunnen wel hopen dat BTC eerder herstelt, na meegetrokken te worden door deze belangrijke beursindex. Dat gebeurde ook op maandag 20 april 2020, gisteren. Na de onvoorstelbare val van de olieprijs zagen we, hoopvol, slechts een licht dipje van BTC. Het hopen en wachten is nu op een (fors) herstel.
Crypto nieuws
Cryptonieuws dan: Facebook heeft geenszins zijn plannen voor Libra opgegeven. Want de sociale mediagigant wil 50 mensen aannemen in Ierland voor dit project van een eigen cryptomunt of token. Er is verder vrees in de markt omdat de G20 stablecoins willen ‘reguleren’. Reguleren kan betekenen een wettelijk kader en daarmee helderheid scheppen. Zodat de cryptobusiness precies weet wat kan en wat niet kan. Dat wil élke business, heeft elke business ook nodig. Reguleren kan echter ook doden met onmogelijke regeltjes betekenen! Hackers zijn er weer eens in geslaagd om munten te ontfutselen. Ditmaal van DeFi protocol dForce en voor een cool bedrag van, slik, 25 miljoen dollar tegenwaarde. De malafide techneuten die daarin geslaagd zijn, stuurden nog voor zo’n (even uit het hoofd) 125.000 dollar terug met een berichtje: ‘better luck next time!’ Zeer positief nieuws voor Amerikanen is dan weer dat het Congress en de IRS (belastingdienst) beogen toe te laten dat zij cryptoverliezen aftrekken van hun inkomen opgave. Dankzij de zogenaamde Cares Act en dit tot 5 jaar terug!
Cash als collector item
Heel ander nieuws dan, van een heel andere aard. Russische burgers hebben in de maand maart 2020 evenveel cash afgehaald als anders in één jaar. Dat toont dan weer wantrouwen tegenover de plaatselijke banken. Wat denkelijk mede gestuurd zal zijn door het Coronavirus. Doe maar, dames en heren, want voor je ’t weet bestààt contant geld straks helemaal niet meer. Dus: of uitgeven, of misschien bijhouden als collector items?
Madelon Praat
Nog iemand die helemaal thuis is in TA, technische analyse, is onze Nederlandse Madelon Vos. Gediplomeerd technisch analiste is zij, en ze geeft ook les in het vak, en cursussen. Haar wekelijkse video op maandag (gisteren) laten we dus zeker ook hier aan bod komen. Vooral benieuwd hoe zij over de richting denkt die bitcoin zal ingaan. Deze video gaat volgens de titel over faillissementen en gratis geld. Bij de term ‘gratis’ spitsen we onze oren, toch? En dan zeker wanneer daar ‘geld’ achter staat. (Wanneer we over ‘faillissementen’ horen spreken, proberen we de oren te sluiten…maar dat zal wel tevergeefs zijn omdat die hoedanook gaan komen?) Verder brengt Madelon ons op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de markten. Macro economisch ziet het plaatje er in ieder geval zeer somber uit. Van de horeca tot de auto industrie, en van meubels tot kledij. Allemaal te wijten aan de Coronacrisis. (Als trigger wel te verstaan van an accident waiting to happen). Ze komt tot de conclusie: niemand heeft nog financiële reserves! Dus hoe lang gaan al deze sectoren het dus nog trekken… We vernemen verder nog iets wat we niet wisten: Google werkt aan een eigen betaalpas, naar analogie van Apple Pay en Apple Card. Ook Madelon Vos gaat in op wat zij noemt ‘vreemde tijden’. Watch, learn and enjoy!