Don’t fight the Fed! Het is een aloud adagium dat nog steeds opgeld maakt. Keer op keer ook bewezen is. In wat we het Nieuwe Normaal (of Abnormaal) mogen noemen. Wanneer de Amerikaanse centrale bank gedetermineerd is om de (Amerikaanse, de andere volgen wel) hoog te houden? Hoed u dan maar. Of beter nog: join them? De beurzen in het algemeen hebben er hun beste tien jaar zonder onderbreking opzitten. Volgt er een elfde jaar, 2020 dan? Volgens onze zeer gewaardeerde Madelon Vos is het tijd om hoogtevrees te krijgen. Maar maken gezond verstand en rede nog een kans, in uitgerekend een Amerikaans verkiezingsjaar?

De Rattenvanger van NY

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil. Is het zo niet dat het spreekwoord luidt? Want de Voorzitter van de Federal Reserve speelt als de Rattenvanger van Hamelen, pardon: New York, nog steeds hetzelfde deuntje. Talloos veel miljoenen volgen hem, met dollartekens in de ogen. Even ontnuchterd door een of ander virusje, lijkt het, maar allengs de toon weer oppakkend. Het is een pakkend liedje en het is ook immens populair. Zeker tijdens wat we ook de nieuwe realiteit kunnen noemen. Blijven schieten, want het is toch altijd raak. Je kunt gewoon niet meer verliezen wanneer je de oren afsluit voor alles behalve Powells song. Zelfs al zegt de Voorzitter af en toe toch ook rake dingen, die zelfs een Oblomov uit de slaap zouden moeten krijgen:

Er bestaan nog zekerheden in het leven

Maar ach, de ‘ratten’ (excusez le môt) denken dat hij het toch niet meent. Niet écht. Niet in ernst spreekt. Ze luisteren (ook altijd correct, behalve deze ene keer!) niet naar wat Powell zegt maar kijken naar wat hij doet. En dat is: continu blijven fiatgeld (dollars in deze) over de markt strooien. Niet aflatend blijven opkopen alles wat los en vast zit. Reeds 7 biljoen dollar staan er aan ‘waarden’ in zijn boeken. Maar het is een heel groot boek, vast zo omvangrijk als een ledger. Een digitaal logboek. Dus er is nog héél veel plaats om nog véél meer op te kopen. Dat wat niemand anders wil. Desnoods…ja desnoods zal hij nog Amerikaanse aandelen kopen. Kleine aanpassing dan an de wet en hij kan van start gaan. Van lender of last resort uitbreiden naar buyer of last resort. Wil vroeg of laat zelfs geen kat nog aandelen kopen? Zouden de ‘ratten’ hun gids ooit niet meer willen volgen? Dan speelt Powell wel voor eigen publiek. Voor één man! Of twee, met Donald Trump meegerekend. En koopt hij gewoon zelf alle Amerikaanse aandelen op. Alles om die Amerikaanse beurs torenhoog te houden. Want, we schreven het al, het is een verkiezingsjaar, 2020. In november gaat het gebeuren. Staan tegen dan de Nasdaq, de NYSE et al. nog minstens even hoog als in mei 2020? Dan is Trumps herverkiezing een zekerheid. Want Amerikanen zijn kortzichtig én kort van memorie. De honderdduizend of wat (wie maalt er om honderd meer of minder) doden zullen tegen dan snel vergeten zijn.

7 reacties

  1. Misschien maken we nu wel een ongekende stille revolutie mee in het centrale bankwezen. Een centale bank, lees wereldwijd zo’n beetje alle centrale banken, die het whatever it takes principe hanteren. Ongekend. We staan erbij en kijken ernaar. En niemand die het echt doorheeft. Wellicht hebben ze het op de beursvloer wel door…

  2. Misschien maken we nu wel een ongekende stille revolutie mee in het centrale bankwezen. Een centale bank, lees wereldwijd zo’n beetje alle centrale banken, die het whatever it takes principe hanteren. Ongekend. We staan erbij en kijken ernaar. En niemand die het echt doorheeft. Wellicht hebben ze het op de beursvloer wel door…

  3. Misschien maken we nu wel een ongekende stille revolutie mee in het centrale bankwezen. Een centale bank, lees wereldwijd zo’n beetje alle centrale banken, die het whatever it takes principe hanteren. Ongekend. We staan erbij en kijken ernaar. En niemand die het echt doorheeft. Wellicht hebben ze het op de beursvloer wel door…

  4. Misschien maken we nu wel een ongekende stille revolutie mee in het centrale bankwezen. Een centale bank, lees wereldwijd zo’n beetje alle centrale banken, die het whatever it takes principe hanteren. Ongekend. We staan erbij en kijken ernaar. En niemand die het echt doorheeft. Wellicht hebben ze het op de beursvloer wel door…

  5. Misschien maken we nu wel een ongekende stille revolutie mee in het centrale bankwezen. Een centale bank, lees wereldwijd zo’n beetje alle centrale banken, die het whatever it takes principe hanteren. Ongekend. We staan erbij en kijken ernaar. En niemand die het echt doorheeft. Wellicht hebben ze het op de beursvloer wel door…

  6. Misschien maken we nu wel een ongekende stille revolutie mee in het centrale bankwezen. Een centale bank, lees wereldwijd zo’n beetje alle centrale banken, die het whatever it takes principe hanteren. Ongekend. We staan erbij en kijken ernaar. En niemand die het echt doorheeft. Wellicht hebben ze het op de beursvloer wel door…

  7. Misschien maken we nu wel een ongekende stille revolutie mee in het centrale bankwezen. Een centale bank, lees wereldwijd zo’n beetje alle centrale banken, die het whatever it takes principe hanteren. Ongekend. We staan erbij en kijken ernaar. En niemand die het echt doorheeft. Wellicht hebben ze het op de beursvloer wel door…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: