En die is zopas begonnen, stelt ze terecht. Alleen al voor ons, in een toch bevoorrecht want nog steeds relatief welvarend Nederland. Degene die ‘wij’ (nou ja) aan den lijve reeds voelen. NRC kopt het net nog, op 24 mei 2020 jl: ‘Negenduizend huishoudens kunnen huur niet betalen’. Dat is dan de huur van hun zaak, winkelpand. Of nog erger: van hun woning! ‘Sinds het begin van de coronacrisis hebben bijna negenduizend huurders zich met betalingsproblemen bij hun woningcorporatie gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC onder 197 corporaties, die samen zo’n 1,6 miljoen (van de 2,4 miljoen) sociale huurwoningen bezitten. De corporaties verwachten dat het aantal huurders met financiële problemen de komende tijd zal groeien.’ Corporatiekoepel Aedes voegt er nog aan toe: “We hopen dat de financiële problemen voor deze huurders tijdelijk zijn, want voor hen is dit verschrikkelijk”. Nou, hoop maar niet te veel zouden we zeggen…

Wat vindt Nederland-onderzoek

Dat hield Hartvannederland.nl en er deden 3700 mensen aan mee. De bevindingen van de vraag: ‘wat doet u met uw vakantiegeld’, waren onluisterend. Vanuit macroeconomisch standpunt dan wel. Want vier op de tien gaat dit sparen. Spàren, dat is: niet uitgeven. Ook niet beleggen hoor, gewoonop het spaarboekje. Dat onder meer bij Nederlanders nog immens populair is. Dat doen voorzichtige, zelfs angstige mensen namelijk. Burgers met angst voor de toekomst, terecht of onterecht. Sparen, in cash, contant beschikbaar maar wel ‘weggestopt’. En dat is érg voor een economie. Maar proficiat voor degenen die het effectief doen natuurlijk. Al zijn er bestemmingen die méér opbrengen dan een spaarekening uiteraard. We denken dan aan in goud beleggen of in cryptomunten.

Schulden

15 Procent van de ondervraagden gaat zijn schulden ermee afbetalen, en dat is ook prima. Al deed ondergetekende het ooit anders. Toen we eens een relatief grote maar noodzakelijke schuld waren aangegaan, hadden we een tijdje daarna twee keuzes. Of we betaalden die schuld in één keer af. Finit, gedaan dan, nieuwe start. Maar: dan bezaten we ook niks meer. Ja, dat waren financieel precaire tijden. Toch kozen we toen voor optie twee. Beleggen. Dat deden we toen in cryptocurrencies, digitale munten en tokens dus. Dat bleek naderhand gelukkkig de juiste keuze. Want op korte tijd verdubbelden we ons bezit. Zo konden we alsnog die schuld in één keer afbetalen, maar bezaten we toch nog een serieus bedrag. Maar laten we nu onze Nederlandse financieel economische experte aan het woord. Hoe denkt zij over de crisis in post Coronatijden: ‘Langzaam maar zeker, komt het besef dat deze crisis één zal zijn die de geschiedenis boeken in gaat als een van de meest heftigste ooit. Nu alles langzaam open gaat, komt men steeds meer tot de conclusie dat ‘de nieuwe wereld’ er totaal anders uit gaat zien. In het bijzonder voor ondernemers. Zij hebben reeds klappen moeten vangen, en zullen dat in de nieuwe wereld moeten blijven doen. De vraag is vooral of en hoe zei dit gaan overleven. De echte crisis is namelijk pas net begonnen.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: