Hieronder, via Goudvergelijken.nl, de meest actuele podcast van GoldMoney. Marc Faber, bekend van zijn Boom, Gloom and Doom Report, is te gast en praat onder andere over geldcreatie, centrale banken, bezittingen, goud en kunst. Het feit dat steeds minder mensen de banken vertrouwen, baart Dr. Doom zorgen. Hij denkt dat overheden in de toekomst zich steeds vaker tot de burger gaan richten, zoals we ook hebben gezien in Cyprus. De banken zelf ondervinden afgelopen tijd overigens veel problemen. Één van de oorzaaken is kennelijk cyberterreur. Internetbankieren en iDeal waren niet te gebruiken, er stonden rare bedragen op rekeningen en betalingen konden niet worden verwerkt. Vooral de ING heeft last van blackouts en ondanks dat de bank vrijdag liet weten dat de problemen waren verholpen, gaan de zogenoemde DDoS-aanvallen zaterdag gewoon door.

marc faber

Over staatsobligaties en goud

Van de banken, terug naar Dr. Doom en de huidige economische situatie. De overheden hebben enorme schuldenproblemen en voor veel landen ziet de toekomst er nog steeds zorgwekkend uit. Faber gelooft daarom ook niet echt in staatsobligaties als een vaste waarde. Hij is wel voorstander van goud, ondanks de prijsdaling van de afgelopen tijd. Deze daling is volgens Marc Faber vooralsnog een gezonde correctie. Als Faber nu moest kiezen tussen edelmetaal, obligaties, vastgoed, aandelen en cash, zou Dr. Doom voor het goud kiezen.

Via GoldMoney

Marc discusses his 40 years of experience in capital markets and the lessons he has learned. He looks at the underlying nature of the American economy and details the problems arising since 2007. Money printing — along with the insidious effects of underreported inflation — is to some extent disguising the sorry state of the US economy. Faber is cautious on China, and when questioned about Cyprus and the loss of depositor funds, raises pertinent points about the problems that deposit insurance may cause and what the ramifications of the bailout conditions in Cyprus may have on otherwise conservative investors.

11 reacties

  1. Dr Doom kon nog wel eens meer gelijk hebben dan dat ie zelf beseft.
    Vandaag was er een doorbraak in de telegraaf te lezen in de economiepagina.
    Er stond letterlijk dat het goede nieuws was dat de amerikaanse werkloosheid gedaald was van 7,7% naar 7,6% en dat het slechte nieuws was dat deze daling kwam doordat een half miljoen amerikanen het zoeken naar een baan had opgegeven.
    Verder stond er in het artikel dat de arbeidsparticipatie gedaald was tot onder de 70 %.

    Ik heb net eens even gegoogled wat de arbeidsparticipatie in nederland is.
    De arbeidsdeelname van de 15- tot 65-jarigen lag in 2011 op 67,2% volgens http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl2099-Netto-arbeidsparticipatie-Nederland.html?i=36-175

    verder beschrijft:
    http://recruitmentmatters.nl/2012/07/19/de-arbeidsparticipatie-in-nederland/
    We hebben naast de werkloosheid twee andere interessante criteria voor de gezondheid van onze arbeidsmarkt; de bruto en netto arbeidsparticipatie. En deze twee criteria worden als volgt door het CBS omschreven:

    Bruto arbeidsparticipatie: het aandeel van de (werkzame en werkloze) beroepsbevolking (15 tot 65 jaar) in de potentiële beroepsbevolking
    Netto arbeidsparticipatie: Het aandeel van de werkzame beroepsbevolking (15 tot 65 jaar) in de potentiële beroepsbevolking
    Voor de goede orde; de potentiele beroepsbevolking zijn alle personen tussen de 15 tot 65 jaar.
    en:
    Helaas heeft de netto arbeidsparticipatie in de afgelopen jaren geen gelijke tred gehouden met die van de bruto arbeidsparticipatie.
    Er is min of meer sprake van een stagnatie, hoewel het dieptepunt van na de financiele crisis (66,7 in maart 2010) wel behoorlijk lager is dan zelfs het huidige dieptepunt van 67,2 (juni 2012).

    Mijn conclusie is dat zowel Nederland als de VS met een depressie te maken hebben.

    Onlangs las ik dat in Nederland 450.000 woningen inmiddels leegstaan. Het enige dat de nederlandse economie nog overeind houd is de export.

    Ongetwijfeld wordt vervolgd en het zal me niets verbazen dat de berekening van de arbeidsparticipatie ook aangepast zal worden als dit inmiddels al niet gebeurd is.

    1. En dan vergeet je nog het belangrijkste, namelijk dat het hebben van een baan niet hetzelfde is als het hebben van werk. Als je dat erbij betrekt, kom je tot de conclusie dat er in NL nauwelijks nog een mens werkt. Hoewel het aantal banen anders doet lijken.

      Het is een globaal probleem waar de wereld en de wereldse systemen nog aan moeten wennen: a world of abundancy…

      Als 5% van alle mensen 10 uur per week werkt, wordt er ruimschoots voldoende geproduceerd om de rest van goederen te voorzien. De rest is allemaal overproductie en ‘plastic islands’. Troep dus.

      Deze wereld moet af van het idee dat er voor geld gewerkt moet worden. Deze wereld moet af van het streven naar werkgelegenheid. Dat leidt enkel tot het produceren van troep. Troep die binnen een maand kapot is zodat weer nieuwe troep moet worden aangeschaft. Zoiets als het sloopfonds voor kantoren.

      Er is gewoon genoeg op de wereld. Laat de mensen lekker in het zonnetje zitten. Geef ze een pakketje ruilmiddelen elke maand en laat ze verder vooral lekker thuis zitten.

      De middeleeuwen liggen achter ons, goud ligt achter ons, ruilmiddelen met eigen waarde liggen achter ons. De wereld is gratis en er is genoeg. Nou moet dat idee alleen nog effe tussen de oren van de mensen…

  2. Het wordt steeds duidelijker. Het vertrouwen onder de burgers in de banken en overheden zakt dieper en dieper weg. De media staan bol van slechte berichten over onze banken. Verliezen op spaargeld door lagere rente dan inflatie, verliezen op spaargeld bij reddingsoperaties van banken door overheden en nog gekker, de laatste dagen kunnen we af en toe niet eens bij onze centen door cyberaanvallen. Dat doet de druppel overlopen. Ik hoor in mijn omgeving al mensen die hun spaarcenten van de bank halen door deze opeenstapeling van narigheden. Zelf al het spaargeld weggehaald bij de bank waar ook mijn hypotheek loopt i.v.m. salderingsregel bij eventuele redding van de bank. Kortom, volop wantrouwen jegens de banken en dat zal m.i. op termijn grote gevolgen hebben wanneer blijkt dat volgens voorspellingen meer cyberaanvallen kunnen worden verwacht. Een langzaam groeiende bankrun gaat op gang komen. Zou het niet verstandiger zijn om spaargeld te parkeren op kleinere banken die geen deel uitmaken van het betalingsverkeersysteem? Lopen we daar misschien wel minder risico op cyberaanvallen en omvallen? Misschien zijn er insiders die hier een antwoord op hebben.

    1. Spreiden over enkele banken, 15% goud, 15% zilver, 15% cash. En dan heb ik het over een bezit van rond 20k of minder. Daarboven wordt het lastiger en moet je meer diversificeren, aandelen, obligaties, mijnaandelen en een hoger percentage goud.

      Maar niemand weet het zeker.

        1. Ook al is het wel gealloceerd, dan weet ik nog steeds niet of je dan beter af bent. Je maakt nog steeds deel uit van het ‘systeem’ en het is juist het systeem waar je je zorgen om moet maken. Het lijkt me toe dat als je gealloceerd goud bij de ABN Amro had je nu geen goud maar wel fiatgeld hebt tegen de koers van ‘noem maar een datum’.

    2. @Piet Pineut : je eerste zorg (en die van iedere weldenkende mens onder deze ‘storm gathering shit’ ) moet zijn : BLIKVOER.
      Heel simpel.
      Is nu nog ‘gratis’. En tussen de 3 en de 5 jaar houdbaar ; rijst en spagetti-macaroni zelfs 10+ jaar.
      Sla voor 200€ per persoon in zou ik zeggen.

      O ja, die ‘europese bankrun’ van je, dat zie je waarschijnlijk goed ; het zou wel eens pure opzet kunnen zijn, gezien het FEIT dat die ‘lullige’ ontbrekende 5 miljard van Cypres NIETS is vergeleken met de eerdere 160 miljard ‘steun’ aan Griekenland, ik bedoel : WAAROM geven ‘ze’ MOEDWILLIG zo’n angstaanjagend ‘signaal’ af in Europa door SPAARTEGOEDEN publiekelijk te gaan confisceren ???
      Voor zo’n ‘lullig lokaal probleempje’ als Cyprus bedoel ik … is toch totààl O N L O G I S C H ?
      Tenzij ‘ze’ buiten-europese investeringen of spaartegoeden moedwillig willen wegjagen en massaal wantrouwen tegen de euro willen kweken, toch ?

      Vind ik persoonlijk dan.

      O ja, had je dit artikel al gelezen ; dat kan namelijk wat verheldering brengen denk ik :

      http://www.zonnewind.be/2013/van-1907-tot-cyprus.shtml

  3. Bank of Japan heeft eindelijk het licht gezien: Poen erbij. Zoals het hoort. Stiglitz en Krugman zijn enthousiast:

    http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/04/06/we-get-results-japan-edition/?smid=tw-share

    en:

    http://www.project-syndicate.org/commentary/shinzo-abe-and-soaring-confidence-in-japan-by-joseph-e–stiglitz

    Dat heeft de EU ook nodig. Jammer alleen dat er daarvoor eerst een (korte) afschaffing van de democratie nodig is… Wat dan ook zal gaan gebeuren: de democratische ‘minuut’. Gaat niet lang meer duren. Let maar op…

  4. De postbank was de beste bank die ik ooit gekend heb. Salaris erop gestort, vaste betalingen automatisch iedere maand en wat over bleef naar de spaarrekening die niet gebruikt werd om lekker mee te gokken in de dervatenmarkt en soortgelijke ideeen.

  5. Ik krijg steeds meer de verdenking dat er een complot achter deze DDOS-aanval op de ING zit. Het valt mij op dat dat gedonder begonnen is, nadat er met Cyprus een akkoord is gesloten.

    Ik vermoed dat het platgaan van het internetbankieren bij de ING een oefening is om te kijken hoe snel banken plat moeten in geval er zich weer een groot probleem binnen de Eurozone plaatsvindt.

  6. 2013 wordt wel het jaar van de neergang van de banken. Kunnen ze ooit het vertrouwen terugwinnen? Als het zo doorgaat als afgelopen weken, zullen steeds meer mensen hun geld van de bank halen en onder hun matras leggen of wat goud kopen. Ook een aandeel in een bedrijf is altijd nog beter dan je geld laten beheren door een bank vandaag de dag en voor de rente hoe je het al helemaal niet meer te doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: