De waarde van de markt voor alle cryptocurrencies samen, de markt die bestaat uit bitcoin en andere digitale munten zoals ether en tether, passeerde in de eerste helft van 2021 voor het eerst de kaap van 1.000 miljard dollar. Dit laatste cijfer is afkomstig van de gegevens van Coinmarketcap De enorme rally bij de cryptocurrencies duurt dus voor en niets of niemand kan dit stoppen.
Koers bitcoin stijgt naar duizelingwekkende hoogte
De koersexplosie bij bitcoin wordt toegeschreven aan een aantal factoren, waaronder steeds meer aankopen door grote institutionele beleggers met een bekende naam. Bekende beleggers, zoals Paul Tudor Jones bijvoorbeeld, hebben bitcoin gekocht.
Veel bitcoin-bulls zeggen dat de cryptocurrencies als ‘digitaal goud’ moeten beschouwd worden. Ze bieden een veilige vluchthaven in onzekere tijden en bieden tevens dekking tegen de mogelijke komst van meer inflatie. Steeds meer beleggers houden volgens de economen van KBC rekening met een stijgende inflatie, dit aan beide zijden van de Atlantische oceaan.
Inflatieverwachtingen op het hoogste peil
De inflatieverwachtingen in de VS noteren op het hoogste peil sinds 2018 en die in de Europese Unie tikten het hoogste peil voor de afgelopen 12 maanden aan. Aanleiding voor de inflatoire opstoot was onder meer een forse stijging van de index die de prijsniveaus meet in de Verenigde Staten.
De stijging van de inflatie zal niet snel leiden tot actie van de centrale banken, daar hoeven we niet meteen van wakker te liggen. Maar toch blijft het de moeite waard om de evolutie van de inflatie nauwlettend in de gaten te houden.
JP Morgan Chase zie bitcoin op 146.000 dollar
In een recent verschenen rapport schreef zakenbank JP Morgan Chase dat de prijs voor bitcoin op de lange termijn 146.000 dollar kan bereiken omdat bitcoin en de andere crypotvaluta concurreren met goud als een “alternatieve” valuta van de toekomst.
De analisten van de investeringsbank merkten wel op dat bitcoin aanzienlijk minder volatiel zouden moeten worden om deze prijs te rechtvaardigen. Bitcoin staat overigens al langer bekend om zijn wilde koersschommelingen.
Het idee van bitcoin als een ‘hedge’ of afdekking tegen inflatie wint aan kracht nu regeringen over de hele wereld opnieuw grootschalige fiscale stimuleringsprogramma’s opstarten. Heel wat economen denken dat dit een piek in de inflatie zal veroorzaken.
Grote beleggers koortsachtig op zoek naar alternatieve investeringen
De grote bull run bij bitcoin in januari begin 2021 heeft alleszins de aandacht van vermogensbeheerders getrokken, zodat deze nog meer activa diversifiëren naar crypto’s. Simons Che, uitvoerend directeur investeringen en handel in cryptocurrencies bij financiële dienstverlener Babel Finance, is van mening dat de grote beleggers koortsachtig op zoek zijn naar alternatieve investeringen zoals cryptocurrencies of goud om zowel inflatie als mogelijk geopolitieke risico’s af te dekken.
Chen ziet de koersen van de cryptocurrencties nog hoger oplopen. Waar het plafond ligt, valt echter onmogelijk te voorspellen. Het ziet er echter niet naar uit dat dit plafond al is bereikt.
Fear of Missing Out
Ook de FOMO-factor (Fear of Missing Out) speelt een rol in het verhaal. Een groot aantal particuliere beleggers heeft zich onlangs ook bij de bitcoinrace aangesloten, omdat ze bang zijn kansen te missen om op een makkelijke en snelle manier winsten te maken tijdens de boom bij de crypto’s.
Alles wat je moet weten over de Bitcoin. Overzichtelijk ingedeeld en zeer toegankelijk geschreven in samenwerking met 4 andere beleggers. De belangrijkste vragen én antwoorden in 1 boek geschreven door:
Harm van Wijk van Beleggen.com
Herbert Robijn van Finodex.nl
Leon van Dam van Optiespecialist.com
Wouter Quik van Dutchminingteam.nl
Ad Quik van Dutchminingteam.nl Bestel gratis op https://slim.beleggen.com/e-book-bitcoin-b
Begin 2020 zagen de vooruitzichten voor bitcoin en bij uitbreiding de hele markt voor cryptocurrencies er niet al te rooskleurig uit, dit vanwege een lange prijsdaling en (niet te vergeten) een stijging van de cryptocriminaliteit. De liquiditeit op de markt bleef laag en institutionele beleggers schrokken nog steeds terug voor cryptocurrencies.
Maar toen kwam de pandemie. Meerdere rondes van duizelingswekkende bedragen van stimuleringsuitgaven aangekondigd door de centrale banken en andere overheden deden bitcoin en de andere crypto’s uit hun winterslaap ontwaken.
De prijzen voor bitcoin en andere cryptocurrencies schoten omhoog naar nieuwe hoogtepunten in 2020, omdat de angst voor macro-economische instabiliteit investeerders naar nieuwe activaklassen dreef. Deze trend zette zich door in de eerste dagen van 2021, met de gekende gevolgen. bitcoin kon profiteren van het feit dat verschillende institutionele beleggers en banken investeringen in de cryptocurrencies en in het handelsecosysteem aankondigden.
Het crypto-ecosysteem wordt echter nog steeds geplaagd door verschillende problemen, zoals oplichting en lage liquiditeit en dat euvel zal zo snel mogelijk overwonnen moeten worden.
Verschillende evoluties waren verantwoordelijk voor een perfecte storm op de bitcoin- en cryptomarkten in de tweede helft van 2020 en in de eerste dagen van 2021. De belangrijkste evolutie was (en blijft) het beleid van de centrale bank tijdens de pandemie. Beleggers gaven macro-economische instabiliteit als gevolg van ongecontroleerde stimuleringsmaatregelen tijdens de economische lockdown plus lage rentetarieven als belangrijke redenen om hun geld in bitcoin te investeren.
De schaarste van deze cryptocurrency staat in contrast met de duizelingwekkende uitgaven van fiat geld door centrale banken over de hele wereld. Deze vorm van monetaire beleid kan de waarde van fiatvaluta’s verlagen en tot ongebreidelde inflatie leiden. De opmars van bitcoin en de andere crypto’s mag met andere woorden als een vlucht naar veiligheid worden beschouwd. Mogelijk hangt er onweer in de lucht boven de financiële markten. Zorg daarom voor spreiding.
Harm van Wijk