De marktkapitalisatie van Bitcoin (aantal Bitcoins in omloop x de prijs per stuk) heeft zaterdag 23 november de 10 miljard dollar bereikt. Dat bedrag is evenveel als wat het de Verenigde Staten heeft gekost om General Motors te redden en wat Nederland kwijt is door de recessie. Op moment van schrijven wordt Bitcoin voor zo’n $840 per stuk verhandeld. Dan nu de vraag: Waarom blijft de koers van Bitcoin maar stijgen? Het antwoord op deze vraag zou eigenlijk met één woord gegeven kunnen worden. Dat woord is: China! Het land met 1,4 miljard inwoners heeft namelijk de Bitcoin ontdekt.
BTC China
Het Chinese Bitcoin platform BTC China groeit als kool. BTC China is inmiddels het grootste handelsplatform voor Bitcoin ter wereld. Deze week piekte de prijs van Bitcoin op de Chinese exchange op 1140 dollar, alhowel dat op andere exchanges niet het geval was. MtGox, een exchange die in Japan is gevestigd, wordt steeds verder naar de tweede plek verdreven. BTC China is inmiddels voor ruim 30% van de Bitcoin transacties op exchanges verantwoordelijk. De Chinezen lijken Bitcoin te zien als een nieuwe “store of value”. Dat is ook duidelijk te zien op de website Fiatleak.com. Steeds meer Bitcoin transacties vinden plaats in China.
Vraag en aanbod
Wat ook meespeelt is de wet van vraag en aanbod: er zullen ooit 21 miljoen Bitcoin in omloop komen. Voor het zover is, zullen er nog wel wat jaren overheen gaan. Er zijn er momenteel net 12 miljoen in omloop. De laatste weken wordt de wet van vraag en aanbod steeds duidelijker, veel vraag en weinig aanbod drijft de koers op. De wet van de grote getallen speelt hier ook mee: als er miljoenen Chinezen zich ergens op storten dan gaan de prijzen de lucht in; dat is niet alleen het geval met Bitcoin, maar dat is ook te zien aan de prijzen van grondstoffen (biflatie).
Steeds meer mensen wagen zich aan de Bitcoin
Een aantal groepen gebruikers:
- De techneuten. De ‘computernerds’, maar tevens de voorlopers, de klassieke early adopters, vooral de miners.
- De vrijheidstrijders. Op zoek naar financiële onafhankelijkheid, mensen die over het algemeen niet zo blij zijn met de overheid. Het gedecentraliseerde systeem is voor deze groep een belangrijk aspect.
- De criminelen. Want we moeten eerlijk blijven, Bitcoin wordt ook gebruikt door de drugs dealers. Vooral de anonimiteit is vanzelfsprekend voor deze groep van belang.
- De rijken. Want mensen met geld wilen diversificeren. Als soort van alternatief voor de Zwitserse rekening is er nu Bitcoin. Je vermogen beschikbaar, waar je je ook op de wereld bevindt.
De volgende groep die eventueel zal volgen zijn de normale burgers, de huisvrouwen bijvoorbeeld. Zo zat ik vorige week op een verjaardag van een vriend met de buurvrouw van een jaartje of 40 te praten en ze vertelde dat zich al weken aan het verdiepen was in Bitcoin en dat ze nu eindelijk voor het eerst een halve Bitcoin had gekocht. Als de Nederlandse huisvrouwen al een halve Bitcoin gaan kopen en de Chinese huisvrouwen volgen, dan zegt dat wel iets over het huidige bereik én vertrouwen. Dat is ook terug te zien in de gegevens van Google. Afgelopen week was de definitie ‘Bitcoin’ een van de meest gezochte termen wereldwijd.
Bitcoin versus QE
Zelfs de Amerikaanse overheid bezit Bitcoin. Door het oprollen van de website Silk Road; werden 174.000 stuks Bitcoin in beslag genomen. Die hebben inmiddels een waarde van 85 miljoen euro (op moment van schrijven, want de koers fluctueert constant). In de tijd dat u dit artikel leest zullen er ongeveer 25 Bitcoin worden gevonden in de blockchain. In diezelfde tijd zal de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, 8 miljoen dollar hebben bijgedrukt. De schuld van Amerika blijft maar stijgen. Voelt u het verschil…?
Alternatief naast het huidige systeem
Bitcoin is een zeer efficiënte manier om geld te transfereren. Het is veel goedkoper dan een overboeking via het bestaande, globale banksysteem. Honderd pond overmaken naar iemand in Groot-Brittannië? Het zal u vijf pond of meer kosten. Het equivalent in Bitcoin overschrijven kost u niets. Verschillende banken, fees en voorwaarden maakt dat geld overmaken naar het buitenland lastig is. Door Bitcoin zijn er geen financiële grenzen meer. Voor handelaren: in plaats van de hoge kosten te betalen voor het aanvaarden van kredietkaarten, tussen 1 en 5 %, kunnen Bitcoins gebruikt worden. Het is een belangrijke reden van de groeiende acceptatie in China: online handelaars die een online betaling aanvaarden. Waarbij kosten besparen voor elke handelaar imperatief is. Bitcoin kan wellicht niet het huidige geldsysteem vervangen, maar op termijn zeker een soort van tweede munt worden in gebruik voor een land worden: “a parallel currency” voor de huidige gebruikte munt, of dat nu dollars, euro’s of yen’s zijn. Een alternatief dus, naast het huidige systeem.
Steeds meer aandacht en exposure
Steeds meer grote website, zoals Time en Forbes, schrijven artikelen over Bitcoin. De digitale valuta gaat mainstream. Ze benoemen onder andere een steeds wijdere acceptatie, van een antiekwinkel in New Orleans en een bar in New York, tot de Nederlandse online leverancier Thuisbezorgd, WordPress en Reddit. Die internationale acceptatie blijft toenemen. Ook het Chinese Google – Baidu.com – ziet de kansen van Bitcoin inmiddels.
Legaal en illegaal?
De lancering van Silk Road 2.0., een nieuwe een meer beveiligde versie van de originele Silk Road-website was natuurlijk te verwachten. Onderschat dit zeker niet want de cryptocoins worden op grote schaal gebruikt voor illegale zaken. Silk Road heeft eigenlijk natuurlijk ook bijgedragen aan de opkomst van de Bitcoin, tot meer en meer mensen en bedrijven doorkregen dat je ook alles wat niét illegaal is kunt kopen en verhandelen met de digitale munt.
Banken bang voor Bitcoin?
Bloomberg vergelijkt de ontwikkeling rondom Bitcoin met de ooit kleine innovatieve social media bedrijven Twitter en Facebook… Wel blijft Bitcoin nog altijd heel volatiel. Maar tevens is Bitcoin een grote innovaties voor financiële transacties wereldwijd. Daar zijn banken schijnbaar bang voor. Een systeem waarbij zonder kosten geld P2P naar elkaar kan worden overgeboekt, zonder tussenkomst van andere partijen. Klaarblijkelijk hebben klanten van de Rabobank en de ING de afgelopen week moeilijkheden gehad om hun geld om te zetten in Bitcoins. Dat zegt natuurlijk wel genoeg. In plaats dat de banken met innovatieve nieuwe services komen, werken ze de ontwikkelingen liever tegen. Hoe lang ze dat nog kunnen blijven doen is de grote vraag.
Zeker interresant Bitcoin.
Als je met kleine bedragen geld ermee kan betalen online enzv, prima toch?
Voor het grote geld zou ik voor nu even zeker van de zijlijn de ontwikkelingen bekijken.
Er zitten vooral veel speculators in uiteraard.
Ik was ook bitcoin millionair, totdat de stroom uitviel..
@Madman: middels de Bitcoin is er weer een andere groep die macht en bezit naar zich toe wil halen. In feite is het niks nieuws. Wel is het leuk om te zien dat de huidige “elite” hier zich zorgen begint te maken en inderdaad als de stroom een tijdje uitvalt heb je ineens geen centjes meer en is het plebs plotsklaps helemaal op zichzelf aangewezen en zal er al na een week niet zoveel meer van het huidige systeem overblijven. Ik hoef alleen maar te verwijzen naar het Carrington Event van 1-2 september 1859.
Er zijn kort door de bocht verschillende groepen die deelnemen in Bitcoin.
1. Technerds
2. Speculanten
3. Idealisten tegen het huidige systeem
Zonder stroom kan je tijdelijk je Bitcoin niet gebruiken, maar het systeem zelf is vanwege het peer-to-peer systeem en de vele nodes in het systeem praktisch onverwoestbaar.
Zoals ik altijd zeg; NEEderlanders zijn niet de snuggersten. Geen btc in uw bezit ?
Als de stroom uitvalt behoud je je Bitcoins gewoon. Het enige wat je nodig hebt is je private key. Dat is iets wat er uitziet als: 7fhSHuka48AHJkrhu2439RKkrkl
Heel het internet zal uitgeschakeld moeten worden om je Bitcoins onbruikbaar te maken, wat natuurlijk praktisch onmogelijk is.
1 keer trek je de conclusie,
bitcoin is een illusie,
bitcoin is een droom,
een pakketje bytes,
net als geld is papier, nikkel en chroom.
Die laatste zin loopt nog niet echt lekker.
Maar even buiten dat. Als ik nu geld wil overmaken met de Bank naar buiten Europa kost mij dat €25 + valuta inwisselkosten. Met Bitcoin kost het mij 5 cent. Deze waarde die Bitcoin daarmee creeert zie je terug in de waarde. Alle Bitcoins zijn nu 8 miljard Euro waard.
Facebook bijvoorbeeld is 80 miljard waard. Het zijn hele andere dingen, maar om aan te geven dat de waarde van Bitcoin nog relatief is.
Bitcoin kenmerkt de gekte die heerst. Die gekte is het vertrouwen in arrogante politiek icm techniek. Een heftig ontwaken lijkt het pad voor zeer velen. Da’s te hopen iig want slapend uit je lichaam gaan is altijd onhandig.
Dat is het mooie van Bitcoin, je hebt juist geen vertrouwen in politici nodig voor Bitcoin. Je vertrouwt daarnaast niet zozeer in techniek, maar in de mathematische zekerheid dat iemand met een duizendmiljard grootste supercomputers in geen duizendmiljard jaar jouw private key kan kraken, omdat deze gebaseerd is op een zeer zekere vorm van cryptografie.
Uiteraard is het wel belangrijk dat je net zoals je pincode goed je private key moet bewaren en beschermen, maar hier zijn eenvoudige en betrouwbare methodes voor.
hé, ik dacht dat de overheid niet aan uw BTC kon komen…maar als ik dit lees:
“Zelfs de Amerikaanse overheid bezit Bitcoin. Door het oprollen van de website Silk Road; werden 174.000 stuks Bitcoin in beslag genomen. ”
Blijkbaar is die BTC niet zo onaantastbaar als wordt gesuggereerd?
Er is niet veel dat overeind blijft in mijn zoektocht naar de mogelijkheden van BTC. Één van de kenmerken van een ponzi-scheme is dat iedereen de positieve kanten kent en benadrukt, maar niemand lijkt kritisch te zijn of naar kritiek te luisteren.
Technisch beperkt tot 21 mln BTC…maar achter de komma onbeperkt te delen…de 1e bezitters rekenen zich nog sneller rijk dan dat BTC door computers gemined worden.
Als de eigenaar van Silk Road had gewild, had hij eenvoudig zijn Bitcoins verborgen of versleuteld kunnen houden.
De eigenaar van Silk Road heeft meegewerkt met de inbeslagname van zijn Bitcoins.
Een ponzischeme is het zeker niet. Hooguit kan het een pump-en-dump zijn, maar het Bitcoinnetwerk heeft waarde. Het maakt economische activiteit mogelijk die voorheen niet mogelijk was. Het is een ingenieus nieuw soort geld, wat nog nooit heeft bestaan. De markt zal de waarde van het Bitcoinnetwerk gaan bepalen. Helaas gaat het, mede gedreven door onze huidige economische klimaat gepaard met enorme bubbels.
Dat Bitcoin een enorme bubbel gaat worden zal ik niet ontkennen, maar dat was de dotcom bubbel ook. De NASDAQ bestaat echter nog steeds en is vele male meer waard dan aan het begin van de NASDAQ-bubbel.
Elke exchange kent ook nog verschillende prijzen…uniformiteit in prijs voor BTC bestaat niet? Dus hoe meer exchanges, des te vaker prijsverschillen kunnen voorkomen?
Het Chinese Bitcoin platform BTC China groeit als kool. BTC China is inmiddels het grootste handelsplatform voor Bitcoin ter wereld. Deze week piekte de prijs van Bitcoin op de Chinese exchange op 1140 dollar, alhowel dat op andere exchanges niet het geval was. MtGox, een exchange die in Japan is gevestigd, wordt steeds verder naar de tweede plek verdreven. BTC China is inmiddels voor ruim 30% van de Bitcoin transacties op exchanges verantwoordelijk.
er is absoluut behoefte aan een alternatief geldstelsel, waarmee je internationaal kan betalen via internetoverschrijving, iets wat begrenst is in het bijdrukken van de munteenheid, omdat het onafhankelijk is van overheden.
het nadeel van bitcoin is dat het weer net zoals geld puur gebaseerd is op vertrouwen, het wordt niet gedekt door goud/zilver of iets anders van fysieke waarde, er is zelfs geen depositogarantiestelsel
om te gebruiken zoals paypal / een creditcard lijkt het mij geschikt, maar om kapitaal/vermogen in aan te houden lijkt mij net zo eng als de dollar en de euro, die ook nergens meer door gedekt worden
het positieve van bitcoin is dat het (hopelijk nog steeds) onafhankelijk is van de fed en ecb achtige instellingen die de afgelopen jaren extreem dramatisch bezig zijn, daarom zou ik toch best wel een kleine bitcoin rekening willen hebben.
Misschien toch maar een kilootje (of 2?) zilver verkopen (met verlies, jazeker) om wat BTC-tjes te pakken.
Maar ja, 600€ betalen voor één enkele eenheid van een virtuele munteenheid die 3 jaar geleden 3 of 4 duizend keer lager stond dan momenteel … hmmm …
Life’s a bitch
Teveelweter, als dit geen grapje is mag je je bij de vrouw van hollande als schoothondje melden, dan ben je voorlopig nog voorzien van een luxe leven…
Bitcoins…menneke toch.
Verkoop je zilver en laat een waterput slaan en koop een handpomp om het water handmatig omhoog te pompen… bitcoins…ongelofelijk.
Ik had er eigenlijk geen idee van dat de dollar zo verschrikkelijk snel onderuit gegaan was. Als ik het goed heb deed de bitcoin na introductie iets van een dollar. Nu zelfs 1140 dollar lees ik. En dat voor iets dat alleen maar virtueel is en dus eigenlijk helemaal niet eens bestaat. Ze moeten nog wel steeds omgeruild kunnen worden in een of andere reeds bestaande valuta wil je er iets mee kunnen doen. En voorlopig kan dit dus blijkbaar nog. Kan nog interessante situaties gaan opleveren. Zelfs alle andere fiatvaluta dan de dollar zijn klaarblijkelijk ook enorm gedevalueerd t.o.v. dit ongrijpbare fenomeen.
Eén ding is me ondertussen wel duidelijk geworden en dat is dat de velen die de Bitcoin promoten eigenlijk geen besef hebben van wat geld zou moeten zijn. Bijna 1 troy ounce goud voor 1 Bitcoin, het lijkt wel of iedereen volkomen gek geworden is.
In de eindtijd zullen de mensen gek worden van angst staat in de openbaringen… 🙂
Dick, je slaat de spijker op zijn kop “Bijna 1 troy ounce goud voor 1 Bitcoin”
je hebt helemaal gelijk, het is absurd.
Wij zijn allemaal opgegroeid met de boodschap dat de papiertjes in onze portemonnee echte waarde hebben, daar gelooft de meerderheid ook gewoon in. Door het continue gebruik ervan hebben ze waarde, als iedereen plotseling met dollars zou gaan afrekenen in Europa dan stort de waarde van de Euro in elkaar ( en daarmee de winsten voor de banken en de houders van de aandelen van de banken.) De waarde wordt dus ontleend aan de perceptie en het gebruik als betaalmiddel en niet de waarde van het papier.
Als nu toevallig een nieuwe munt wordt geïntroduceerd naast het huidige systeem dan staat of valt de waarde dus met de perceptie en het gebruik ervan; Bitcoin is bezig zich te ontpoppen tot een serieuze concurrent van de gevestigde munten.
De bedreigingen zijn voor:
1 Banken:(transactiemarges) en deposito’s
2 Centrale bank: vraag naar Dollar/Euro daalt / marges
3 Regeringen:Belastinginkomsten en dividenden centrale&staatsbanken
4 Overlords:Controle
Ze zullen dus alles eraan doen om het eigen systeem in stand te houden.
trouwens: Zelfs de ECB heeft vorig jaar een uitgebreide case study uitgevoerd naar virtuele currency’s, met de oproep om dit toch op een regelmatige basis te herhalen om inzicht te houden op de ontwikkelingen.
(http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/virtualcurrencyschemes201210en.pdf)
Ik zie bitcoin vooral als een ‘dikke middelvinger’ naar bovenstaande vier partijen.
Voor het opslaan van waarde op de lange termijn zal je toch echt moeten investeren in zaken met intrinsieke waarde en bij voorkeur niet op de radar van de overheid.
Oh en ik heb zelf in april een paar bitcoins gekocht als proef, eigenlijk om mijn schoonmoeder te laten zien dat dit nog eens groot gaat worden, en de prijs is gestegen van €60 naar €600 nu. Daar kan ze echt niet tegenop met haar Alex-accountje.
Nogmaals, niemand moet van mij aan de bitcoin, maar als je wijs instapt en uitstapt kun je een leuke cent binnenharken. Verder is het gewoon verzet…
Momenteel vliegt de prijs weer flink omhoog vanwege de vraag in China. Zelf denk ik dat de prijs echt door het dak gaat knallen(en daarmee de huidige munten mogelijk in elkaar zullen storten) zodra het vertrouwen er is en er als paddestoelen exchanges komen waar iedereen zijn Skills kan aanbieden in cyberspace en er echte prijsdiscovery kan plaatsvinden. Dit is nodig om voortaan alles vanuit bitcoins de zien, dus ‘hoeveel euro krijg ik voor 1 tbc’ ipv andersom. Die website waar je kan bieden op het liquideren van belangrijke figuren is natuurlijk onsmakelijk, maar het principe van het aanbieden van diensten in bitcoins is natuurlijk een doodsbedreiging voor de gewone munten.
Ik vraag me te trouwens af welke impact het TAFTA-handelsverdrag tussen USA en EU zal gaan hebben op regulering en controle/verboden op digitale currency’s; van de 29 hoofdstukken gaan er 5 over handel en de overige 24 over (IP) Intellectual property. Dat is nogal een gevoelig punt als iedereen zijn eigen kennis(IP) ‘pseudoanoniem’ op een digitale markt kan verhandelen, zonder dat de multinationals een partij kunnen achterhalen om aan te klagen. Eind dit jaar moet het volgens mij getekend zijn….
Vervelend dat de hoeveelheid bitcoins beperkt is. Weet je wat? We creeeren er meer, en we zorgen voor leverage door derivaten rondom btc te ontwikkelen. Dan hebben we meer bitcoins en kunnen we meer uitgeven. Fractioneel digitaal bankieren. Een soort dollar zeg maar.
Van jullie soort heb ik vele werknemers. Bang voor alles. Niets hebben maar wel bang om te verliezen. Afgunst naar een ieder die geslaagd is. Kortom de echte armoedzaaiers uit NEEderland.
Dit vind ik wel een beetje zielige opmerking. Er bestaan nl. wel degelijk bedrijven met goede leiding die echt wel in een goede sfeer weten te overleven en zelfs in deze toch wel moeilijke tijden hun business weten uit te breiden. En afgunst bestaat er natuurlijk overal, hoewel mijn ervaring is dat je die meestal in de hogere echelons vindt. En wat heet geslaagd? Door meer geld te hebben dan een ander? Er is altijd wel een baas boven baas hoor, of iemand die net even slimmer is als jij bent.
In ieder geval veel geluk met je Bitcoins.
Wat een lage opmerking komend vanaf eenzame hoogte.. Ik zie vaker dat u vanaf die kille hoogte alles klaarblijkelijk als geen ander overziet en u uzelf boven al die stomme NEEderlanders ziet staan met uw kennis en visie..
Deze opmerking zegt veel meer over u en over uw kennis dan uw bedoelde sneer naar uw zeer gewaardeerde werknemers en AL die andere armoedzaaiers die u kennelijk zo goed weet te doorgronden.
Goede werknemers die krijg je niet zomaar… Die moet je als werkgever verdienen.
Zegt het voort ! Zegt het voort ! HansPolderman is geslaagd !
Al je reacties hebben wel allemaal dezelfde toon.
Materiële zaken… Het interesseert me geen reet ! Ik heb mezelf aangeleerd dat je heel veel flauwe kul simpelweg niet nodig hebt. Mijn moeder kijkt graag naar spelletjes op tv. Lingo enzo. Het zal mij een biet zijn maar ik gun het haar wel. Laatst een ‘nieuwe’ tv voor haar gekocht omdat de oude het had begeven.
Specs.: 76 cm diagonaal, breedbeeld. Kosten: 12,50 Euro. Waarom maar Twaalf Euro vijftig ? Gekocht bij de kringloop. En omdat mensen hun neus ophalen voor zo’n grote beeldbuis wat een aantal jaren nog State of the Art was. Mijn moeder is er dolblij mee, ze kan nu weer woordjes raden.
Haha, R, ik heb een tvtje van 6 euro gekocht hier bij een van de vele tweesehandszaken…leuk om mijn oude compies op aan te sluiten, het was op mijn verjaardag dat ik m kocht, beste verjaardagskadokado ever!
Alleen dat NEEderland ben ik het mee eens, hihihi…
Wat zal er gebeuren als de angst toeslaat bij centrale banken en overheden. De angst dat de huidige valuta’s zodanig onder druk komen te staan dat het huidige fiat-geldsysteem dreigt te gaan instorten. Begrijp goed dat een kat in nood rare sprongen maakt. Overheden kunnen ingrijpen op internet. Een wetswijziging ter voorkoming van de ondergang van ons wankele systeem is natuurlijk zo gemaakt. Wat hackers kunnen dat kunnen onze overheden natuurlijk ook, maar dan wel met grote overmacht. Bedenk ook dat internet gevoelig blijft voor storingen al dan niet opzettelijk veroorzaakt.
In tijden van crisis zullen mensen er voor kiezen om baar geld of goud te bezitten. Om het nog spannender te maken verwacht ik dat op bepaald moment zal blijken dat via het internetbankieren de controle over ons geld ook kan worden weggenomen door de banken en overheden. We zullen absoluut moeten voorkomen dat men het contant geld geheel wil vervangen door pinbetalingen. Hierdoor verliezen we als rechtschapen burgers totaal de controle over ons zak- en huishoudgeld.
Pas op, de grote internetbazen, zoals Google hebben bijna volledig de controle over ons internet. Een confiscatie van Google door een centrale overheid is in een crisis- of oorlogstijd zo geregeld.
Ook denk ik doordat de Bitcoin vrij nieuw is er slimme lieden zullen opduiken die er bedrieglijke varianten op maken waardoor we met z’n allen daarin de weg gaan kwijt raken. Geef mij maar een ouncje goud. De tijd zal het ons leren.
˙suıoɔʇıq ǝɾ ʇǝɯ ʞnlǝƃ lǝǝʌ lɐʌǝƃ ɹǝpǝı uı
˙ʇuǝq ɾıɾ slɐ sı ɹǝɯɯıls uǝʌǝ ʇǝu ǝıp puɐɯǝı ɟo ‘ɹooɥ sɐɐq uǝʌoq sɐɐq uǝǝ lǝʍ pɾıʇlɐ sı ɹǝ ¿ɹǝpuɐ uǝǝ uɐp uǝqqǝɥ ǝʇ plǝƃ ɹǝǝɯ ɹoop ¿pƃɐɐlsǝƃ ʇǝǝɥ ʇɐʍ uǝ ˙ʇpuıʌ suolǝɥɔǝ ǝɹǝƃoɥ ǝp uı lɐʇsǝǝɯ ǝıp ǝɾ ʇɐp sı ƃuıɹɐʌɹǝ uɾıɯ lǝʍǝoɥ ‘lɐɹǝʌo ʞɾılɹnnʇɐu ɹǝ ʇɐɐʇsǝq ʇsunƃɟɐ uǝ ˙uǝpıǝɹq ǝʇ ʇın uǝʇǝʍ ssǝuısnq unɥ uǝpɾıʇ ǝʞɾılıǝoɯ lǝʍ ɥɔoʇ ǝzǝp uı sɟlǝz uǝ uǝʌǝlɹǝʌo ǝʇ uǝʇǝʍ ɹǝǝɟs ǝpǝoƃ uǝǝ uı lǝʍ ʇɥɔǝ ǝıp ƃuıpıǝl ǝpǝoƃ ʇǝɯ uǝʌɾıɹpǝq ʞɾılǝƃǝp lǝʍ ˙lu uɐɐʇsǝq ɹǝ ˙ƃuıʞɹǝɯdo ǝƃılǝız ǝɾʇǝǝq uǝǝ lǝʍ ʞı puıʌ ʇıp
hahaha dwaas 🙂
@papaloe
En… ? Is het ’testje’ met het upside-down lettertype naar alle tevredenheid verlopen ? Ik heb het maar als ‘spam’ ervaren en heb dus maar geen notie genomen van de inhoud van de reactie. Mijn inziens kan het inhoudelijk nooit veel voorstellen. Als het ‘voor de lol’ is ? Over upside-down gesproken… Dan vind ik die nieuwe autoreclame van ‘de grote ster’ met die stabiele kippen nog grappiger…
Wat ik vreemd vind aan bitcoins is dat ze het onnodig vinden om de waarde van een bitcoin ergens aan te koppelen, behalve aan de zogenaamd beperkte hoeveelheid ervan ( waarbij ze zichzelf gemakshalve 25% ervan toegekend hebben bij de creatie, hoe slim ).
Je kunt net zo goed gewoon ipv een BITCOIN een GOLDCOIN virtueel creeren, waarvan de hoeveelheid onbeperkt is, en de waarde gelijk is an 1 Ounce Pure Gold.
Eenmaal cryptisch aangeschaft kun je die ook online anoniem verhandelen buiten bemoeienis van overheden, etcetera. Met bijkomend voordeel dat je weet dat er een fysiek onderliggende waarde (goud) in zit.
Die zijn er al lang.
GLD is de naam.
Beste Jan,
In de Bitcoin blockchain is terug te leiden dat Satoshi Nagamoto ongeveer een miljoen coins in bezit heeft. Dit is dus zeer zeker geen 25%, maar ongeveer 1/12e. Het is natuurlijk mogelijk dat hij deze zal aanspreken en wat mij betreft verdien je dat ook met zo’n geniale uitvinding.
Het voordeel van Bitcoin is dat er geen “tegenpartijrisico” is. Bij Bitcoin vertrouw je op wiskundige zekerheden. Als je in goud handelt, maar je hebt het goud niet in bezit, dan moet je vertrouwen hebben in de gene die je goud bewaart. De geschiedenis leert dat dit nogal link kan zijn.
Begrijp me niet verkeerd. Goud is ook prima als geld, net als zilver, maar Bitcoin heeft andere bepaalde voordelen. Goud, Zilver en Bitcoin kunnen dan ook goed naast elkaar bestaan.
Nou, nou, Bitcoin geld? Eén van de zaken rondom geld is dat het vertrouwen voor de toekomst moet uitstralen. Juist dat is nu heel ver te zoeken bij Bitcoins. Stel je kocht een huis een paar maanden terug voor 1000 Bitcoins en moet dit afbetalen in Bitcoins, dan zit je nu aardig in de penarie. Je huis is ineens op een paar maanden tijd zo’n 6x duurder geworden. Als geldmiddel is de Bitcoin op deze manier zeker niet in te zetten met dergelijke schommelingen. Een goud-, zilver- of bimetaalstandaard had deze dempende werking juist wel.
Dat er bepaalde voordelen aan Bitcoins kunnen zitten, zal ik niet ontkennen, maar in mijn ogen is het beslist geen geld. Daarvoor ontbreken er nog wel een paar essentiële zaken.
De volatiliteit is inderdaad groot. Dat is een nadeel. Dat is echter niet inherent aan Bitcoin, maar heeft te maken met de jonge leeftijd en de toenemende bekendheid. Des te groter de marktkapitalisatie des te lager de volatiliteit. De volatiliteit zal in de toekomst afnemen.
In China heeft de staatstelevisie Bitcoin overigens als ruimiddel gepropageerd.
Is het absoluut noodzakelijk dat de initiele waarde van een “bitcoin” aan absoluut niks gerelateerd mag zijn om succes te hebben als virtueel anoniem betaalmiddel?
Nee: je kunt gerust 1 bitcoin gelijkstellen aan 1 gram goud, dat zal niks veranderen aan zijn anonimiteit, snelle verhandelbaarheid, etcetera.
Daarom is bitcoin een pure virtuele hype.
Niks belet bitcoins om van toen $0,10 naar nu €800 naar straks €100.000.000.000.000 te gaan.
Het is als de tulpenmanie, de 1990s tech hype, of de onroerend goed bubble: leuk om er aan mee te doen en om er aan te verdienen, maar uiteindelijk is het een inelkaarklappend Ponsi Pyramide spel…
…en de dollar of de Euro zijn dat niet denk je?
Dus natuurlijk kun je super verdienen aan bitcoins dag op dag nu, maar ik denk dat we binnen 1 a 2 jaar naar een “bitcoin” gaan die wel ergens aan gekoppeld is.
En ik denk dat dat goud en zilver zal zijn: hoe lullig ook, het zijn de enige tastbare universele waardes
De intrinsieke waarde van goud is ook zeer klein. De Indianen vonden het bijvoorbeeld maar vreemd wat de blanken er allemaal voor over hadden. Intrinsieke waarde bestaat eigenlijk niet, want waarde is altijd subjectief. Het gaat om de gebruikswaarde. Die is voor Goud groot, maar voor Bitcoin ook.
Vroeger stopten de Romeinen ook steeds minder zilver in haar munten. Bitcoin zal hetzelfde lot ondergaan.
Of Satoshi heeft zijn broncode misbruikt en een Madoffje getrokken. Zodra het een gevaar vormt voor fiat zal het door de BIS traders wel de nek worden omgedraaid, of Stuxnet 2.0 begint aan je wallet te zuigen.
Hoewel ik natuurlijk graag was ingestapt op $3,- net als Koen.
😉
Deze sluit wel aardig aan op alles wat er besproken is over Bitcoin:
http://www.gotgoldreport.com/2013/11/the-idiots-guide-to-becoming-a-bitcoin-billionaire.html#more