De omzet van de detailhandel was in augustus 2012 bijna 1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen zijn met 1,9 procent gestegen, het volume kromp met 1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Een gunstige samenstelling van de koopdagen had een positief effect op de omzetontwikkeling. Na correctie voor dit effect daalt de omzet met bijna 2 procent en krimpt het volume met ongeveer 4 procent.
In vergelijking met augustus 2011 behaalden de non-foodwinkels bijna 5 procent minder omzet. De omzetdaling over de eerste acht maanden van 2012 komt nu op iets minder dan 4 procent uit. De sterkste omzetdaling kwam met bijna 13 procent op naam van de winkels in woninginrichtingartikelen. Ook de textielsupermarkten en de bovenkledingwinkels hadden te maken met een sterke omzetdaling. Alleen de drogisterijen kenden een omzetstijging.
Winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden een omzetstijging van 7 procent. Gecorrigeerd voor het koopdageffect blijft daar bijna 2 procent van over. De prijzen stegen met 1,5 procent, de volumegroei bleef beperkt. Postorderbedrijven en internetwinkels noteerden bijna 9 procent meer omzet. De tankstations hadden een omzetstijging van bijna 4 procent.
De detailhandel is onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: winkels in voedings- en genotmiddelen (in 2011 een omzetaandeel van 36 procent), nonfoodwinkels (47 procent), de detailhandel-niet-in-winkel (5 procent) en tankstations (12 procent). Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Consumentenprijsindexcijfers zijn echter niet per winkelbranche beschikbaar. Het prijsverloop is daarom geraamd op basis van de prijsontwikkeling van het in de branche gangbare artikelassortiment. De prijsontwikkeling van een branche wordt mede bepaald door artikelen uit het assortiment die ook in andere branches worden verkocht.
Het prijsverloop van branchevreemde artikelen is buiten beschouwing gelaten. Bij de beoordeling van de omzetontwikkelingen moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Ten opzichte van augustus 2011 heeft augustus 2012 een maandag en dinsdag minder en een donderdag en vrijdag meer. De cijfers in de tabel van dit persbericht zijn niet voor het verschil in koopdagen gecorrigeerd. (Via het CBS)
Er is niks zo gewillig als papier, plusje hier minnetje daar , en ach, het valt allemaal nog wel mee hoor. :zzz :zzz :zzz