Griekenland heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om het verleiden van Europa. Volgens de oude Griekse mythes was Europa de dochter van de koning van Phoenix en is zij door Zeus verleid en ontvoerd toen hij zich vermomde als witte stier. Europa schonk Zeus drie zonen die volgens de legendes met zijn drieën de gerechtelijke macht van de onderwereld vormden. In 1981 is Europa opnieuw verleid. Dit keer was het president Karamanlís die Europa wist te verleiden om hem toe te laten tot de Europese Unie.

Volgens Valéry Giscard d’Estaing was de beslissing met name historisch ingegeven met het oog op de rol die het land had gespeeld bij het ontstaan van de beschaving op het Europese continent. De opvolger van Karamanlís, Andreas Papandreou – de vader van de huidige president, maakte handig misbruik van dit historische plichtsgevoel en wist vele tientallen miljarden euro’s los te peuteren aan met name landbouwsubsidies.

Zoon George was tot 31 oktober dit jaar druk bezig in de voetsporen te treden van zijn illustere voorgangers. De deal met de Europese ministers zou wederom miljarden euro’s op gang brengen richting het geplaagde land. Totdat hij in een vlaag van verstandsverbijstering het idee lanceerde om de Grieken te laten stemmen voor dit hulppakket. Hoewel play hard to get een beproefde verleidingsmethode is, heeft George dit keer alle verleidingsregels gebruskeerd en lijkt het meer op play hard to get shaven. Hoe loopt het verhaal dit keer af? Lees verder op IEX Profs

11 reacties

  1. Vanavond een uitzending op KRO Brandpunt over de aankomende massawerkloosheid. Voorproefje is te zien op http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/06-11-2011/fragmenten/de_verloren_generatie

    [quote]De uitzending is 06-11-2011 22:15 op TV op NL2.

    Terwijl de wereld gespannen toekijkt hoe de Griekse crisis naar een climax toewerkt, waarschuwen vooraanstaande economen uit heel Europa voor een veel ernstiger probleem dat ons te wachten staat. Er komt een crisis aan die groter is dan de financiële crisis van nu. De bron: jeugdwerkeloosheid. Als we niet snel ingrijpen, schrijven we straks een hele generatie af. Jonge mensen die nooit meer aan een baan komen en van levensbelang zijn voor onze welvaart.
    Sven Kockelmann schetst een sober beeld van massawerkloosheid die – als we niet ingrijpen – als sluipmoordenaar ook de Nederlandse economie zal treffen.[/quote]

    Krijgen we net zo’n werkloosheid als in de jaren ’80, of gaan we richting de Grote Depressie van de jaren ’30?

  2. Door die jeugdwerkloosheid zijn er nu wereldwijd 1000 Occupy tentenkampen in het leven geroepen. De komende generatie heeft helemaal geen kans meer, want er wordt alleen nog maar bezuinigd en gesaneerd. Alle bedrijven moeten korten, gaan door met automatiseren en nemen liever af en toe een flexwerker, dan een parttimer in dienst. Er zijn te veel mensen en te weinig werk.

  3. Dat we met ze allen hebben besloten om de afgelopen decennia onze kinderwens de vrije loop te laten, zorgt er nu voor dat we een overschot aan jonge mensen hebben voor het beschikbare werk.

    Daarnaast wordt het beschikbare werk almaar doelmatiger en efficiënter georganiseerd en uitgevoerd met het liefst zoveel mogelijk tijdelijke contractanten of uitzendkrachten. Hierdoor zal het probleem alleen maar groter worden.

    Voorheen konden de ouderen met vroegtijdig met pensioen om plaats te maken voor de jongere generatie. Ook van deze optie kan nu geen gebruik meer worden gemaakt omdat er aan alle kanten gekort wordt indien je er eerder uit wilt.

    De sociale lasten voor deze groep jonge mensen zal als een molensteen om de nek van de werkenden en gepensioneerden terecht gaan komen.

    Indien de huidige jonge generatie niet zelf tot de conclusie komt dat er voor hun nageslacht niet of nauwelijks werk is en hier hun gezinsgrootte op aanpast (1 of hooguit 2 kinderen), zal het wellicht ooit zo ver komen dat we over moeten gaan tot een één-kindbeleid zoals dat nu in China geldt.

    Gezien het feit dat we in Nederland best veel gelovige gezinnen hebben met vaak een bovengemiddeld aantal kinderen verwacht ik dat we het besef van kleinere gezinnen niet in 1 of 2 generaties kunnen bewerkstelligen. Met alle gevolgen van dien.

    Veel gefortuneerde Nederlanders zullen proberen onder een almaar oplopende belastingdruk uit te komen door hun toevlucht te zoeken in het buitenland, waardoor de spanning tussen de “verloren” generatie(s) en belastingbetalers nog hoger zullen oplopen.

    Ik verwacht in de aankomende jaren dat velen van deze jonge generatie ons een uitgebreide CV kunnen tonen. Niet van waar ze gewerkt en gestudeerd hebben, maar waar, voor hoelang en voor wat ze vast hebben gezeten.

    Het wordt tijd dat de mensheid zichzelf eens recht in de ogen aankijkt en zich gaat afvragen of we de bevolkingsgroei niet moeten afremmen / reguleren. Al zouden we – zonder wetgeving – beginnen om hooguit 2 kinderen per vrouw te nemen dan nog duurt het 1, maar waarschijnlijk 2 generaties voordat we een “menselijk” ideaalcomplex hebben bereikt m.b.t. de bevolkingsgrootte.

    De rek is er gewoon uit. We kunnen niet meer ongebreideld door gaan met kinderen krijgen. De mensheid moet zelf zo slim zijn om dit in te (gaan) zien of anders zullen we veel onnatuurlijk verloop onder de mensheid gaan meemaken. Met als resultaat veel 1 ouder gezinnen en volle gevangenissen.

    Wie [b][u]nu[/u][/b] nog besluit om meer dan twee kinderen te nemen is wat mij betreft gewoon een hufter.

  4. @ Martin: Helemaal met je eens! Goed gesproken! De wereld is te vol, niet qua ruimte, maar qua systeem, er is niet genoeg voedsel meer, daarom moeten we overgaan op gen gewassen, wat mij niet zo gezond lijkt. Ook nieuwe ziekten zullen gaan uitbreken, de natuur herstelt zichzelf vaak. En het zou duurzaaam voor de toekomst zijn als we de 1 kind politiek, die china een tijd lang heeft gehad wereldwijd in te voeren.

  5. Werk zat. Maar de baantjes die we niet meer willen laten we gewoon door Polen Turken en ander volk doen. De uitkeringen worden op den duur onbetaalbaar. Er komt een tijd dat ook Nederlanders in de rij staan voor het plukken van tomaten.

  6. Ook ik ben van mening dat [u]voedsel [/u] telen an sich geen probleem [b]hoeft [/b]te zijn.

    Probleem gaat hem weer zitten in de toename van de bevolking. We nemen gewoon ruimte in waardoor er minder ruimte overblijft om voedsel zelf dan wel industrieel te kunnen telen.

    Ook hier gaat gelden dat de rek er op den duur uit is.

    Daarnaast is er ook nog een ander probleem, namelijk dat voor het telen van voedsel zoet water nodig is. Helaas bestaan wij als mens ook grotendeels uit zoet water, dus hoe meer mensen op deze aardkloot des te minder zoet water er beschikbaar is voor drinkwater en teelt.

    Er zijn nu al 1 tot 1,5 miljard mensen die niet dagelijks over hun benodigde (schoon) drinkwater kunnen beschikken. Laat staan dat ze zoet water hebben om voedsel te telen. Voor die groep mensen is de rek er al uit. Door nog meer mensen op deze aardbol te zetten maken we het probleem niet kleiner, maar juist groter.

    Wellicht niet voor jezelf, maar wel voor je kleinkinderen. De vraag is of dat op je geweten wilt hebben.

  7. @Martin
    Eens ! Goed gesproken.
    Ik wil bijna nog een stapje verder gaan. Men is bijna hufterig te noemen door überhaupt een kind te nemen ! Zie in wat voor een wereld die wordt gezet ! Maar dat is ook de oplossing weer niet, want dan vergeten we weer een heel ander probleem die ik hier nog niet gelezen heb:

    Vergrijzing.

    Zie hoe er gegraaid wordt getuige dit artikel, getuige Al Bayrak (coa) En zie, soms op je eigen werkvloer wat met doet om een baantje te verkrijgen of te behouden ! Kijk naar de individualisering, egoïsme, hebberigheid en ga maar door.

    Trouwens had die Papandreou niet ergens 23 Miljard achterovergedrukt voor de eigen familie ?

  8. De “Vergrijzingsbubble” die op ons afkomt vraagt om een slimmere inzet van de beschikbare arbeidscapaciteit in Nederland (en de rest van de wereld).

    Je kunt niet verwachten dat de ouderen onder ons bepaalde (zware) werkzaamheden in bijvoorbeeld de zorg op zich gaan nemen. Derhalve zal je daar de jongere generatie(s) voor moeten gaan inzetten.

    Nadeel is dat deze jonge generatie niet meer kan worden ingezet voor het produceren van andere goederen en / of leveren van diensten voor eigen gebruik of export.

    Tenzij de ouderen zoveel mogelijk worden ingezet op functies die ongeacht hun leeftijd of (lichte) fysieke beperkingen kunnen worden uitgevoerd. Uit het oogpunt van concurrentie is dat op dit moment ook niet wenselijk omdat we dan als land weg worden geconcurreerd. Het kostenaspect van hetgeen de ouderen produceren is dus de bottleneck.

    Je kunt dit naar mijn inziens op twee manieren op lossen.

    Ten eerste zou je een soort van ouderen-loon kunnen invoeren zoals we dat nu ook voor de jongere werknemers kennen (jeugdloon). De combinatie van minder loon voor minder productie op hogere leeftijd zou wellicht ons concurrerend genoeg kunnen houden.

    Ten tweede zou je de beschikbare arbeidscapaciteit – van zowel de jongere alsook de oudere werknemers – uitsluitend kunnen gaan inzetten om alle producten en diensten die wij importeren zelf te gaan produceren. Het restant van de beschikbare capaciteit kunnen we dan gaan inzetten voor het produceren van producten en diensten voor export.

    Het laatste zou mijn voorkeur hebben, omdat dit ons minder afhankelijk maakt van andere landen. In het voorkomende geval dat we meer dan voldoende in staat waren geweest om onze eigen producten en diensten te leveren en een beetje “winst” te maken door onze restarbeid in te zetten, had we zonder enig probleem nu direct uit de euro kunnen stappen.

    De afhankelijkheid van andere landen is onze molensteen om de nek. Met een doelmatige en efficiente inzet van werknemers (indien nodig tot op hogere leeftijd dan 67) kunnen we op korte termijn als land volledig zelfredzaam worden.

    Als we dan nog één generatie flink doorpakken is de wereld zoals geschetst in Zeitgeist: Moving Forward naar mijn mening zeer wel mogelijk. Als we dan ook nog zo slim zijn om deze “kennis” te exporteren zijn we echt goed bezig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: