Volgens het CBS woonde in januari 2011 ruim een miljoen huishoudens in een huis waarbij de marktwaarde onder de hypotheekschuld uitkwam. Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld met 13 tot 25 procent. Goed beschouwd zijn huizenprijzen pas sinds het meetpunt op 1/1/2011 echt gedaald. Sindsdien daalde de woningen met nog eens 13 procent. De vraag is dan ook  hoeveel huishoudens ondertussen in vergelijking met begin 2011 in de problemen zijn geraakt. Vooral jongeren zijn de dupe van dalende huizenprijzen. Deze leeftijdsgroep (< 40 jaar), met recent aangekochte woningen, heeft als minste kunnen profiteren van de woninghausse voor de crisis en wordt hierdoor sneller geconfronteerd met een huis dat onder water staat. Maar liefst zes op de 10 eigen woningen met onderwaarde komt voor rekening van eigenaren onder de 40 jaar.

Onderwaarde hoeveelheid

De hoge hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde komt niet alleen het vaakst voor bij de jongeren. Ook de onderwaarde is gemiddeld het hoogst bij deze leeftijdsgroep. Begin 2011 bedroeg de gemiddelde onderwaarde bij een huiseigenaar tussen de 25 en 35 jaar bijna 30 duizend euro. Tel daarbij op de bekendmaking van het CBS dat het afgelopen jaar huizenprijzen in Nederland nog eens 8.3% gedaald zijn en we zien dat de situatie alleen verslechterd is.

Schuldreductie

Het zou daarom ook verstandig zijn als de politiek zich eens zou inzetten voor het verkleinen van de onderwaarde door middel van afschrijvingen in plaats van woningprijzen opnieuw proberen op te blazen of te stutten. Een plan van de gemeente Amsterdam om de grondprijzen te verlagen tussen de 10 en 15 procent is dan ook een mooie start. Dit initiatief wat eens niet uitgaat van meer lenen (voor huishoudens), maar verlies nemen (door gemeentes). Hiermee blijft de woningvoorraad op peil, terwijl nieuwe kopers niet onnodig worden opgezadeld met nieuwe peperdure huizen. Geen bellen meer opblazen, schuldreductie moet het uitgangspunt zijn.

prijsindex feb2013

 

9 reacties

  1. Leuke statistiek, maar misschien kun je ook zeggen, bij de hogere leeftijden, dat deze mensen hun ‘verlies’ al genomen hebben.

        1. Veel mensen snappen de NHG niet….denken dat ze zelf zonder restschuldblijven, terwijl het een garantie ad bank is dat zij niet met restschuld blijft zitten! De massa betaald uiteindelijk voor het verschil…

          Bedenk ook dat id praktijk meer mensen NHG kregen dan waar ze feitelijk recht op hadden. Als de banken dat verkeerd hadden beoordeeld, dan bleef ze met dat restant zitten (althans, de vorige eigenaren). Benieuwd of ze rekening ermee houden als pensioenfondsen hypotheken van banken over gaan nemen…

  2. Ik moet zeggen dat ik her en der in de nederlandse kranten maar ook bij rtl 7 geluiden begin op te fangen dat nederland best wel een gevaarlijk hoge hypotheekschuld heeft. Je hoort van verschillende mensen dat die tophypotheek toch wel een probleem begint te worden.

    Kunnen die nederlandse hypotheken nederland naar de financiele rand van de afgrond brengen zoals de subprime hypotheken dat deden met de VS?
    Wellicht als de pensioenfondsen een groot deel van de hypotheken op hun balans gaan nemen dat het hypotheken probleem dan een zachte landing gaat krijgen.
    Uiteraard kunnen nederlandse banken nog altijd proberen om hun nederlandse hypotheken te verpakken in een obligatie en deze door te verkopen aan amerikaanse banken…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: