De Amerikaanse investeringsbank ziet sombere tijden voor aandelen. De markt is te optimistisch gestemd over de bedrijfswinsten van 2019. Ze onderschat dan weer de druk van voorraden, arbeidskosten en onzekerheden omtrent internationale handel. Morgan Stanley geeft het advies voor overwegend cash en overheidsobligaties te gaan. En geeft daarbij zelf het voorbeeld. Want we zeggen wat we doen en we doen zoals we zeggen, luidt het bij monde van haar Chief cross-asset strategist Andrew Sheets.
‘Morgan Stanley: “We Are Putting Our Money Where Our Mouth Is And Downgrading Global Stocks To Sell“‘
Duidelijker kan niet, dunkt ons? Wanneer de investeringsbank zegt ‘aandelen’ dan bedoelt ze ook zowat àlle aandelen. Er is voor de rest van 2019 nog maar één procent opwaarts potentieel voor de ‘S&P 500, MSCI Europe, MSCI EM and Topix Japan (including dividends and equally weighted).’ Jawel, de ECB zal verder gaan met QE, quantitative easing. De Fed zal de rente verder verlagen. Maar deze positieve, marktstimulerende maatregelen zullen teniet gedaan worden door te lage groei, aldus de strateeg. Hij spreekt uit naam van alle economen van de bank. Kijk eens wat er allemaal veranderd is in april, tegenover het eerste kwartaal: ‘
- A US-China trade deal that was widely expected to be resolved led instead to a new round of tariffs.
- Global PMIs have continued to fall.
- And Morgan Stanley’s Business Conditions Index, a survey of how our equity analysts feel about their companies, suffered its largest one-month decline ever in June. We believe all this signals risk to equities.’
Tekens aan de wand
Die ziet ook Zerohedge (ZH) en daar hamert de alternatieve, uiterst kritische nieuwsbrenger al langer op dan in juli 2019. Kijk alleen maar naar de cijfers en oordeel zelf, zegt ZH. Het is al teleurstelling en achteruitgang. Sterker nog: we zouden reeds in een recessie kunnen verkeren zonder het te beseffen…
‘Decelerations and disappointments are mounting:
- Cass Freight Index
- Retailer earnings
- Durable goods orders
- Capital spending
- PMIs
- May payrolls
- Semiconductor inventories
- Oil demand
- Restaurant performance indices…‘
Het bedrijfsleven heeft inmiddels zijn zakken ten koste van burgers welzijn gevuld?
Ik denk dat t goed zal blijven gaan op de financiele markten zolang de rente zo extreem laag blijft.
Echter heeft deze extreem lage rente funeste gevolgen in de toekomst.
Exact, heel funest zelfs. Kapitaalvernietiging van pensioenfondsen en vernietiging kapitaal van de kleine man. Door nulrente en mogelijk straks negatieve rente verdwijnen de kleine reserves als sneeuw voor de zon. Vergeet niet de verborgen inflatie. De echte inflatie is hoger dan het officiële inflatiecijfer. Niet alle producten worden meegewogen in het inflatiemandje. Behalve inkomensachteruitgang gaan we ook interen op onze kleine reserves.
Als kritisch volger van onze financiële markten heb ik die sombere tijden al lang voorzien. Ben zelf geen belegger, dat doet mijn pensioenfonds voor mij. Daarom ben ik en vele gepensioneerden met mij uiteraard afhankelijk van de beleggingsresultaten van mijn pensioenfonds. Niet alleen van hun beleggingsresultaten maar ook nog eens van de handelingen van centrale banken die aanhoudend de rentetarieven hebben verlaagd tot nul en negatief. Nog altijd beseffen veel mensen niet wat het betekent als de neergaande spiraal wordt versterkt door verder dalende beurzen. Voorlopig zie ik alleen beren op de weg. De stierenmarkt lijkt verleden tijd. Dat de beurzen de laatste tijd telkens opnieuw opkrabbelen komt doordat beleggers zijn gefocust op centrale banken die met stimulerende middelen de verslaafde beleggers stiekem in een roes houden. Ach ja, de kater komt later…
We zien geen beren op maar hebben een realistisch beeld van wat er op dit moment gebeurt en zal gaan gebeuren. Het aandeel van de DB staat rond de € 6,70 en zal volgens analisten nog verder dalen. De financiële trekt zich vacuüm op dit moment en binnenkort is het “pang”. Alleen de timing is verdraaid lastig.
Het is nu een kwestie van de financiële beleidsmakers in de gaten houden. Van ECB, EU-bankenunie, Duits Min. van Fin., IMF, BIS, enzovoort, enzovoort. Als er een meer dan gemiddeld overleg achter de schermen plaatsvindt dan staan er onverwachte dingen te gebeuren. Als DB het niet zelf kan redden dan zal een redding van buitenaf moeten komen. Benieuwd hoeveel belastinggeld in Europees verband dat gaat kosten. De EU-bankenunie is lang niet voldoende opgetuigd om de grootste systeembank van Europa van heel veel geld te voorzien. Een redding vanuit de Duitse staat is in principe uitgesloten vanwege de nieuwe bail-in regels. Een bank moet nu gered worden van binnenuit. Dat zal bij DB moeilijk gaan als beleggers massaal uitstappen en al wat belangrijke zakelijke klanten hun posities elders hebben ondergebracht. Ik voorspel een bail-out waarbij de EU-regeltjes in geval van nood zomaar in één weekend zijn gewijzigd. Dan volgt een kredietcrisis van spectaculaire omvang. Veel EU-lidstaten moeten hun bijdragen zien te financieren op de kapitaalmarkt omdat een graai uit de schatkist waarschijnlijk door ons belastingbetalers niet meer wordt gepikt. En helemaal niet door ondergetekende. Als de bevolking moet opdraaien voor het enorme wangedrag van arrogante bankbazen dan breekt de hel los. Ik denk dat vanuit het principe “een kat in nood…,” de bal wordt toegespeeld naar de EU-lidstaten met het verzoek om een gulle gave aan armlastige bank(en). Als DB gaat schuiven volgen uiteraard meer. Wat te denken van Italiaanse banken. Ben benieuwd of er meer reddingsscenario’s opduiken.
Als de kapitaalmarkt massaal bestormd wordt gaat de rente aanzienlijk omhoog vanwege de wet van vraag en aanbod en worden ook de nog lopende torenhoge schulden onbetaalbaar. Er is vrijwel geen positief scenario te bedenken. Ik weet niet in hoeverre de Italiaanse Banken in de DB verstrengeld zijn maar er is maar heel weinig nodig om er een aantal van de Italiaanse Banken om te laten vallen en Italia heeft zelf geen geld voor financiële reddingsacties. De rest van Zuid-Europa trouwens ook niet. In Griekenland begint het politieke gerommel ook weer omdat de Grieken de bezuinigingen zat zijn.
De verstrengeling van Italiaanse banken met DB valt wel mee. Het gaat om de instabiliteit van de Italiaanse banken. Er bestaan enorm veel probleemkredieten(300 miljard) waarop verliezen worden geleden. Als zo dadelijk de Italiaanse economie ook slechter gaat draaien zal er meer afgeschreven moeten worden op slechte leningen. Een ongeluk komt zelden alleen.