Gisteren kregen we weer eens een voorbeeld dat we het van onze massamedia niet moeten hebben, dat ze met verve bijdragen aan de nationale verdomming. Zowel het achtuurjournaal als de Volkskrant en de Telegraaf openden groot en bijna juichend met het bericht dat Nederland niet meer in recessie is. Het scheelde niet veel of men had ook nog ons volkslied gespeeld en met de nationale driekleur gezwaaid.

Wat was het geval. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam met een  bericht van minder dan 25 regels dat begon met de kop “Tweede raming eerste kwartaal 2012: economie krimpt 0,8 procent”, daarmee aangeven dat we economisch, ten opzichte van een jaar eerder, nog steeds flink achteruitgaan. Pas in de derde alinea werd vermeld dat de kwartaal op kwartaalgroei was bijgesteld en dat daarom voor het eerste kwartaal de raming van -0,2 procent was bijgesteld met +0,5% waardoor men uiteindelijk op een groei van plus 0,3% uitkwam.

Modellen zijn gekozen

Het CBS werkt met zelf gekozen modellen, aannames en parameters. Wat uit een raming, of meting komt hoeft helemaal niets over de alledaagse werkelijkheid van gewone mensen te zeggen en rechtvaardigt volgens mij absoluut geen juichende koppen als gebruikt. Als bestuurskundige vraag ik mij dan steeds weer af, wie heeft er belang bij dergelijke openingen? Zijn het alleen de media die gemakkelijk willen scoren, is het journalistieke luiheid, of wil men een wit voetje halen bij politici? U mag het zeggen.

Ter verdediging en voor de eerlijkheid moet ik aangeven dat voor de goede luisteraar en lezer in het journaal en in enkele kranten in een verder stadium van de berichtgeving wat nuanceringen werden gegeven, maar wat mij betreft ruim onvoldoende om de openingen en koppen als “De recessie is voorbij” etc. te niet te doen.

Bizar: Overheid zelf de oorzaak van de plus

Wat de hele berichtgeving over deze economische plus in een bizar licht zet is de constatering dat eigenlijk de overheid zelf verantwoordelijk voor de betere cijfers en wel vanwege het feit dat in het eerste kwartaal onze staat meer geld heeft uitgegeven, in het bijzonder aan ambtenarensalarissen.

Met deze constatering zijn we weer terug in de economische werkelijkheid. Weet u het nog? Onze regeerders geven nog welke dag tachtig miljoen euro meer uit dan er aan inkomsten binnenkomt. Geld lenen door de overheid en daarna uitgeven levert dus economische groei op. Zo kunnen we nog wel even verder. Hoe meer de overheid leent en uitgeeft hoe groter de groei. Afbetalen van de schulden is voor het volgende, of daar op volgende of daar op volgende kabinet, dat dan de lasten verhoogt voor ons burgers en de cirkel is weer rond.

De werkelijkheid is veel gecompliceerder

Economische groei volgens het CBS zegt dus niets over de werkelijkheid, zegt niets over schulden en de afbetaling daarvan. De wereld van de technische en theoretische economie is een heel andere dan die van de dagelijkse werkelijkheid. De kosten in Nederland blijven al vele tientallen jaren alsmaar stijgen. De overheid blijft groeien en herverdelen.

In de huidige crisissituatie trekken de problemen elkaar als magneten aan. Voor elk bedrijf dat verdwijnt geldt dat we met zijn allen wat verliezen. Inkomen, kennis en ervaring, werkgelegenheid, belastingen en zo voort. Berichten als “Nederland is uit de recessie” op basis van een simpel bericht van het CBS helpen ons niet vooruit dat is zeker.

Het einde, omdat het niet meer gaat

Als besluit van dit artikel terug naar de harde werkelijkheid. In mijn woonplaats zijn gistermorgen, van Grand Café Restaurant X, na bijna tien jaar van hard werken, de deuren niet meer opengedaan. Toen ik een foto maakte van het sluitingsbericht kwam ik in contact met de beide eigenaren,  die opgelucht en blij, maar vooral met tranen in hun ogen vertelden dat het niet meer ging. Dat de mensen wegbleven, dat ook voor hun als caféhouders alles steeds maar duurder en duurder werd. Dat het prijsverschil tussen een biertje in het café en de supermarkt te groot was geworden, dat kortom de kosten en baten op geen enkele manier meer met elkaar in balans konden worden gebracht.  Dit is ook economie, iets waar velen dezer dagen mee te maken krijgen.

14 reacties

  1. ‘MSM’ – NOS-journaal gisteren was ook erg kritisch op dit bericht. Benadrukte ook meteen dat het door de ambtenarenlonen kwam en een ‘modellenkwestie’ was. Dus MSM-verhaal gaat hier niet helemaal op….

  2. Destroying the middle class. Productie naar elders. Voortdurende loonmatiging. Hoge belastingdruk. Dure woningen. Gemanipuleerde statistieken: http://www.1meikomitee.net en multinationals die geld van laag naar hoog genereren en het MKB pletten. Geldcreatie en koopkracht die achterblijft bij de werkelijke inflatie. Mooi artikel Ben.

    En een mooi recept voor revolutie.

  3. @ Dave Bedankt voor je reactie. De nuancering staat echter wel degelijk in het artikel. Er staat alleen ook bij dat deze wat mij betreft veel minder aandacht krijgt dan de opening dat de recessie voorbij is.

  4. Volgend jaar gaat er stevig bezuinigd worden. Zo een slordige 10 miljard wat aan bezuinigingen en belastingverhogingen binnen gesleept moet worden. W.o. bevriezing ambtenaren salarissen en 2% BTW verhoging. De burger houdt volgend jaar de hand op de knip EN het bedrijfsleven gaat ook niet echt investeren. Gevolg : Volgend jaar is er weer een recessie en die oplevingje is slechts een tijdelijke gebeuren of een kortstondige statistische truc. Overigens is deze crisis niet oplosbaar met de huidige status-quo, maar dat heb ik al veel vaker gezegd.

    @1 Volledig mee eens. En de oplossing : En een goede fiets en goed reismaterialen. Als het mis gaat wil je niet tussen zombies blijven zitten, die net 2 seconde weten dat de economie in elkaar is gestort en nog altijd last hebben gehad van waandenkbeelden als economische groei aka economisch herstel..

    @3 Revolutie? Met deze gezapige bevolking? Ze blijven maar kankeren, maar uiteindelijk gebeurt er niets…. Totdat het echt te laat is. Voor de rest een prima reactie +++

  5. @5
    Een beetje fysiek goud en zilver is voor Nederlandse begrippen al aardig revolutionair inderdaad. Wellicht krijgt 12 september een revolutionair tintje. Verder is het uiteraard een ordinair msm bericht, economische groei. Farce majeure.

    Om fluitende granaten af te doen als zingende merels.

    Die revolutie zal niet in Nederland beginnen. Zuid Europa maakt een goede kans.

  6. Ja ik moet zeggen dat ik me er ook over verbaasde. Wat een grap zeg dat artikel in onze wakkere krant die nog even uitslaapt.

    Ik weet het niet. Ik zie niet zo snel een revolutie hier in NL beginnen. We hebben het hier nog ’te goed’, gelukkig maar, want dat geeft ons tijd om nog het e.e.a. te regelen.

    Wat ik wel eens zou willen weten is hoe die Argentijnen het eerste jaar dan overleefd hebben. Was er nog wel werk, ging dat gewoon door? Wat misten de mensen als eerste na bekendmaking van het failliesement. Hadden ze nog wel de beschikking over gas of stromend water, elektriciteit? Zou dit wel eens willen weten voordat ik allerlei dure prepartikelen aanschaf waar je achteraf eigenlijk niets aan hebt gehad. Dan steek ik dat liever in goud en zilver.
    Een goeie fiets staat op mijn lijstje! Goeie!

  7. @Gaengphed : Kijk naar wat er in Rusland gebeurde na de val van ‘de muur’ … alleen hadden [u]zij[/u] nog het voordeel dat er zich onder het communisme een enorme ‘zwarte markt’ had ontwikkeld waardoor de ‘klap’ voor de gewone man werd verzacht.

    Nederland daarentegen ….

  8. @8 Zeker hier heb je een enorm goed punt en daarbij zijn we in Nederland ook niet voedselsouverrein. Dus dat we onszelf met onze eigen landbouw niet kunnen voeden en de landbouw die we hebben drijft op fossiele brandstoffen, die ook van elders af moet komen. En dan de totale onwetendheid en gezapigheid hier…..

    Ik ben zelf in Servië geweest en daar verkopen de kleine boeren hun eigen levensmiddelen op de markt (die bijna in iedere wijk is). Ik spreek hier over Belgrado. Dat zie je hier niet op een kleine biomarkt na. Dit is een veel gezondere situatie als het mis mocht gaan.

    Waarom denk je dat ik een goede fiets waarop ik met bagage minimaal 3000 km op kan fietsen zo belangrijk vind?

  9. IC, dus we komen hier, en vooral in de stad, enorm te kort op het gebied van zelfredzaamheid.
    Ik weet niet of mijn buren het leuk zullen vinden als ik morgen een Shell-tank in de achtertuin laat installeren 😉

    Maar blijft nog even mijn vraag onbeantwoord wat betreft stromend water, gas en elektra. Volgens mij kan de overheid dit niet zomaar afsluiten. Dan werken ze juist oproer in de hand en ik denk dat ze dat toch wel willen voorkomen.

  10. @9 en10 Nld heeft wat voedselvoorziening betreft altijd al een probleem gehad. Hoewel iets complexer noem ik hier toch de hongerwinter (WO2). Overigens is de laatste decennia veel specialisatie in de landbouw opgetreden, en dan heb ik het niet alleen over Nld. Komt oa ook door hoge subsidies van EU.

  11. Ach, voordat we ons door de immer aanwezige 20 miljoen varkens en 8 miljoen koeien hebben heengevreten, zijn we al een dik jaar verder 😉

  12. Goed artikel meneer Bennink!
    Ik verbaasde me ook over de euforie die uitgesproken werd. Het is te belachelijk voor woorden, kijk ook vooral eens naar die trotse kamerleden met hun paal in de broek: http://www.geenstijl.tv/2012/06/tom_staal_feliciteert_kamerled.html
    Werkelijk, wat een aardappels!
    Weet iemand nu hoe het is met NatWest in de UK? Dat blijft maar doorsudderen: http://www.moneywise.co.uk/news/2012-06-26/natwest-rbs-banking-problems-could-continue-weeks
    Dit is toch niet zomaar een ICT probleem? Dat is toch onmogelijk? Wat is hier aan de hand?
    Wel blijven opletten mensen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: