Jan Hein Strop van Follow The Money komt dinsdag 21 mei met een nogal brekend stukje over Nationale Nederlanden, één van de grootste verzekeringsmaatschappijen in Nederland en een volle dochter van ING. FTM laat weten dat er een claim van zo’n €2,7 miljard in het verschiet ligt, omdat Nationale Nederlanden de klanten niet op de juiste manier heeft ingelicht over de kosten van beleggingsverzekeringen.

nationale oplichters

Uitspraak Kifid

Door de gebrekkige informatievoorziening over de ingewikkelde werking van de verzekeringen heeft de onafhankelijke Geschillencommissie van de Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), die voor de sector bindende uitspraken doet, besloten dat Nationale Nederlanden de kosten moet terugbetalen aan de klanten. Lees hier het hele dossier. De verzekeringstak van ING heeft in totaal zo’n 691.00o beleggingsverzekeringen verkocht.

Wat is een woekerpolis?

Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen met een levensverzekering waarbij de premie is belegd. Vaak zijn woekerpolissen verkocht als spaarproduct, voor de aflossing van de hypotheek of als aanvulling op het pensioen. De banken en verzekeraar berekenen hoge kosten door aan de klant en tevens ligt het risico van de beleggingen volledig bij de afnemer van het financiële product. Dat is lekker makkelijk geld verdienen dus voor de banken. Ook werden de woekerpolissen graag verkocht door intermediairs, want die ontvingen in de regel grote vergoedingen als er een beleggingsverzekering werd afgesloten. In Nederland zijn er voornamelijk in de jaren ’90 miljoenen woekerpolissen verkocht.  Er zijn volgens de Consumentenbond meer dan 7 miljoen woekerpolissen verkocht. In de jaren ’90 waren de beleggingsverzekeringen erg populair door de stijgende koersen op de beurs.

De berekening

Op FTM hebben ze even kort en bondig een berekening gemaakt: “NN heeft zoals gezegd circa 691.000 beleggingsverzekeringen verkocht, waarop hoogstwaarschijnlijk dezelfde algemene voorwaarden van toepassing zijn. De gemiddelde jaarpremie van beleggingsverzekeringen is circa 1100 euro, zo is af te leiden uit statistieken van De Nederlandsche Bank. Bij een gemiddelde looptijd van de polis van 30 jaar, heeft NN per klant onrechtmatig 3300 euro ingehouden. Tel daarbij op een gederfd (conservatief geschat) rendement van 3 procent en het schadebedrag per polis loopt op naar 3900 euro. Zo bezien hangt NN een mogelijke claim van circa 2,7 miljard euro boven het hoofd.

Wat er ook gebeurt

Je zou verwachten dat beleggers het aandeel ING zouden dumpen na dit nieuws, maar niets blijkt minder waar. Op dinsdagochtend noteert het aandeel ING een kleine 0,2% in de min | 1,5% lager (de beleggers worden wakker, inmiddels -2,8%). Het blijkt maar weer eens dat banken en verzekeraars er in het verleden vaak een zooitje van hebben gemaakt en dat het enkel en alleen het geld van de klant centraal stond, in plaats van de klant zelf. De woekerpolisaffaire is in ieder geval weer een nieuw leven ingeblazen. Wat er ook gebeurt, uw frustraties uiten doet u hier.

5 reacties

  1. Met de voorgenomen beursgang kan NN zo’n jarenlang slepende zaak missen als kiespijn. Ironisch dat een verzekeringsmaatschappij die veelvuldig heeft geprofiteerd van het uitbuiten van de tactiek van de lange adem nu deze tactiek tegen zich gebruikt ziet.
    Karma noemen we dat.

  2. Je kan je geld het beste in eigen beheer houden. Verder is spreiding belangrijk, wat goud en zilver, wat aandelen, wat obligaties, wat op de bank en niet te vergeten ook wat euro’s cash!! Dan weet je in ieder geval waar je geld is, bij de grote verzekeraars raakt het zoek. Helaas dat de Nederlanders met het grootste gemak hun geld aan een bank of verzekeraar in beheer geven. Gevaarlijk ook.

  3. Goed artikel zo als gewoonlijk wordt erg gewaardeerd.
    Jullie zijn één van de betere sites waar de waarheid voor de commercialisering gaad.

  4. Het is onbegrijpelijk dat er niet veel meer aandacht is voor het claimen van schade op woekerpolissen. Onlangs nog in de pers dat de politiek bewust een waardeloos compensatieakkoord (Wabeke aanbeveling) heeft geaccepteerd om banken en verzekeraars te plezieren. Gisteren weer in TROS Radar alleen maar verbeteren van polis naar de toekomst en geen woord over het claimen van schade naar het verleden. NatNed case is topje van de ijsberg. Uit diverse KiFiD (Klachten Instituut Financiële Dienstverlening) uitspraken blijken claims mogelijk die honderden procenten hoger liggen dan de stichtingsakkoorden waar verzekeraars structureel naar verwijzen. Consument kan via die route nog zo’n 20 miljard ophalen. Dit geldt vooral voor consumenten met een woekerpolis in de hypotheek. Mooie injectie voor onze economie en een prachtige manier om al dat bijgedrukte geld in de echte economie te krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: