Zo staat het letterlijk in een nieuw rapport dat verschijnt in februari 2019. Het is getiteld ’20 Years of the Euro: Winners and Losers.’ Het wordt uitgebracht door het Centre for European Policy (cep). Een denktank voor het Europese beleid. U kunt het zelf hier inkijken (pdf.) Heel precies over Nederland wordt gesteld dat elke inwoner er met 21.003 euro op is vooruitgegaan. Dit in de periode van 1999 tot 2017. We hebben hier toch bedenkingen bij, en u?

Berekening

Hoe komt men tot dit bedrag van 21.003 euro? Het instituut deelt ‘346 billion euro’ door het aantal inwoners van Nederland. Die 346 miljard euro is de toename in het ‘GDP.’ Het Bruto Nationaal Product dus oftewel alle goederen en diensten geproduceerd in een land op een jaar. Toename van ‘rijkdom’ gedeeld door het aantal inwoners, geeft volgens het rapport dus bovengenoemde conclusie. Iedere Nederlander is er dan met 21.003 euro op vooruit gegaan tussen 1999 en 2017. Alsof het zo makkelijk is?!

Verdeling

Nergens wordt een woord gerept over hoé die rijkdom in de praktijk verdeeld werd. Dat zou nog een heel andere studie vergen, dunkt ons. (En een die heel wat interessanter zou zijn.) Een heleboel werk meer natuurlijk en misschien ook niet het werkveld van dat cep. Maar zomaar de toename van het BNP delen door het aantal inwoners, geeft een totaal vertekend beeld van de realiteit. Tussen het inkomen van een land en wat de verschillende lagen van de bevolking daarvan in de praktijk zien, ligt een enorme kloof, toch?

En de overige landen?

Slechts één land is nog iets rijker geworden dan Nederland, namelijk Duitsland met 23.116 euro per Duitser (?). Wie er met een zakcent op vooruit is gegaan, blijkt Griekenland te zijn met 190 euro per inwoner. Spanje, België, Portugal, Frankrijk en Italië zijn alle verliezers. De overige Eurolanden konden om bepaalde, in het rapport gespecifieerde redenen niet bij het onderwerp betrokken worden. Verder wordt voor elk van de 8 bestudeerde landen een vergelijking gemaakt. Hoe zou het BNP geëvolueerd zijn zonder, tegenover de realiteit van met de euro?

Wat zonder de euro?

Dat is dunkt ons wel een heel interessant onderdeel van de studie. Wanneer we de cijfers gebruikt door het cep mogen geloven, maar we hebben geen enkele reden om eraan te twijfelen, dus? Voor elk land werd het BNP berekend zoals het nu is geëvolueerd. En datzelfde BNP indien er géén euro was geweest. Waren beter af geweest zonder de invoering van de euro: België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Nogal logisch want dit zijn de verliezers. Maar zelfs Griekenland, met plus 190 euro per inwoner een ‘winnaar’ (nou ja) wordt gezien als een verliezer. Het land was aanzienlijk beter af geweest zonder de euro.

Positief

Hoewel dit een rapport is dat tot positieve conclusies leidt voor de euromunt, kan ons artikel een andere indruk wekken. Dus laat daar geen misverstand over ontstaan. Er wordt voor elk land dat slechter is uitgekomen door de invoering van de euro, een specifieke richtlijn voor verbetering gegeven.

11 reacties

  1. Een mooi rapport van een mooi instituut. Mooie grafiekjes, allemaal voor de bühne. Puur theorie. De werkelijke graadmeter is de samenleving. Zo’n denktank moet de straat op gaan en mensen interviewen in alle geledingen van de samenleving. Maar ja, dat kost veel tijd. Dan zou de eindconclusie van zo’n rapport zeker minder positief zijn. Alle mooie onderzoeken van allerlei gesubsidieerde instituten ten spijt, het is weggegooid geld. Let op de verkiezingen, dat is de juiste graadmeter. Hoe komt het toch dat die gele hesjes telkens weer opduiken en dat populistische partijen elk jaar meer zetels halen in de peilingen. Niet doordat we er persoonlijk 21.000 op vooruit zijn gegaan. Mooi makkelijk om alles wat er verdiend wordt in NL te delen door 17 miljoen inwoners. Zouden velen graag willen, dan konden we de Sociale Diensten en voedselbanken enzo gelijk opheffen. Het is toch verbazingwekkend dat zulke rapporten gepubliceerd worden. Wat een verkwisting. Hoeveel van dit soort instituten houden we met ons belastinggeld in leven?

  2. Wie deze berichten bevestigt lijkt mij betaalde wetenschap,’U betaalt, wij draaien’?
    In werkelijkheid worden de mensen van het aanvankelijke duurzame en waardevaste gulden bedot door de NWO, deze firma die hele bevolkingsgroepen op drift jaagt om er alleen economisch gewin mee te behalen?
    Zelf ben ik van mijn vermogen enkel en alleen door invoering van euro en daarbij de crisis 2007 er vier keer hard op achteruit gegaan, degene die in deze tijd van profiteren,meer parasiteren, en gokken belust zijn, worden van de ene op andere dag stinkend rijk!?

  3. Dit rapport is van
    Centre for European Policy (cep). Dus een slager die zijn eigen vlees keurt
    Voordat de euro en de EU ingevoerd werd had Nederland vele jaar een economische stijging van 3-7 % jaarlijks. Vanaf de EU en Euro is dat min 1 tot plus 1 en bij 1.5 % staan we te juichen alsof we een hoofdsprijs hebben.
    Nee. de EU moet maar gauw een herberekening van voor 2000 doorvoeren want dan kunnen ze de cijfers zo minipuleren dat de UE altijd goed is

  4. Toen ik een maand of drie na invoering van de euro op Funda keek, waren soortgelijke woningen in mijn straat met maar liefst 35.000 euro meer waard geworden. Heb het wel 4 keer moeten terugrekenen, want ik wist niet wat ik zag. Toen wist ik al dat er een hoop niet klopte. Overigens is deze “winst”, in de crisis weer verdampt, maar toch, zeer merkwaardig.

    Wat hier nu op Nu.nl, aan de gang is, is ook merkwaardig:

    https://www.nu.nl/blog/5764071/waarom-klimaatverandering-ontkennen-niet-meer-mag-op-nujij.html

    1. Helemaal niet merkwaardig. Het wordt pas merkwaardig al FvD en PVV meer dan 75 zetels in de tweede kamer hebben en Nu.nl met deze berichtgeving komt.

  5. Simpelmans, die niks snapt van economie en bbp, vraagt zich nog steeds af hoe het komt dat bij de invoering van de euro zijn loon in guldens door de omrekenfactor werd gedeeld en de prijs van een bloemkool met diezelfde factor werd vermenigvuldigd 🙁

  6. Het rapport levert geen nieuwe gezichtspunten op.
    Exportkampioen Duitsland heeft economisch het meest baat gehad van de euro (en ‘Schengen’) en fungeert daarmee tevens als ‘verzekeringspolis’ voor de rest.
    Zoals altijd volgt Nederland in de economische slipstream van Duitsland.

    Economie heeft geen geweten en zegt – zomer nadere specificatie – niets over ‘goed’ en ‘kwaad’, individuele welvaart of welzijn, evenmin over de componenten waaruit zij is samengesteld, noch over de verdeling van nationaal inkomen. Het is domweg een optelsom van alle geproduceerde goederen en diensten, legaal of illegaal, rendabel of niet.
    “Het bbp meet kortom alles, behalve dat wat het leven de moeite waard maakt”. (senator Robert Kennedy).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: