Een prachtig artikel van FTM.nl | Nederlandse gezinnen hebben een van de grootste huishoudschulden ter wereld: 767 miljard euro. Dat is meer dan het BBP en bijna drie keer ons netto besteedbaar inkomen. Die post bestaat echter voornamelijk uit hypotheekschuld (672 miljard). Waar in de Verenigde Staten autokredieten en creditcardschulden de pan uit rijzen, lijkt het in Nederland mee te vallen met de consumptieve schuld. Uit een internationale enquête van ING blijkt dat Nederlanders vergeleken met andere Europese landen relatief lage persoonlijke leningen, roodstand of creditcardschuld hebben.
Toch gaat het predicaat van de zuinige Hollander niet helemaal op: in Nederland kampt maar liefst één op de vijf gezinnen met problematische schulden.
14,5 miljard aan consumptief krediet
De Nederlandse bancaire sector heeft 14,5 miljard aan consumptief krediet binnen Nederland op de balans staan. Dat zijn persoonlijke leningen in de consumptieve sfeer, creditcardschulden (1,5 miljard) en vooral roodstand: Nederlanders staan voor 9 miljard euro in de min op hun bankrekening.
Van één post weten we de omvang niet precies: aankopen op afbetaling. De Nederlandsche Bank schrijft hierover aan FTM: ‘Schulden voor aankopen op afbetaling (e.g. Neckerman, telecomproviders) worden niet waargenomen binnen de bancaire statistieken.’ Het blijft dus gissen om welke bedragen het hier gaat.
Volgens onderzoek van GfK en de brancheorganisatie Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) heeft ruim 18 procent van de Nederlanders consumptieve lening. Forse huishoudschulden dus. Ze zien een stijgende bereidheid bij Nederlanders om grote aankopen, zoals keukens en auto’s, te financieren via consumptief krediet.
Eind 2016 hebben de leden van VFN, die volgens eigen zeggen goed zijn voor ongeveer de helft van de markt, zo’n 8,5 miljard uitstaan aan consumptief krediet. In 2016 werd voor 3,4 miljard aan nieuwe leningen afgesloten waarvan ruim 1,3 miljard euro voor particuliere autofinancieringen; een groei van 14% ten opzichte van het jaar ervoor.
1220 miljard aan autoleningen
Toch is dit maar een peulenschil vergeleken met de Amerikaanse situatie: in de VS staat er voor 1220 miljard dollar aan autokrediet uit. Gemiddeld zijn de leenbedragen ook veel hoger in de VS: 25.000 dollar per auto. Het aantal Nederlandse leenaanvragen voor een autofinanciering steeg in 2017 opnieuw met 32 procent, maar het bedrag per aanvraag daalde tot iets boven de 9 duizend euro.
Juist mensen in een financieel kwetsbare positie kopen op afbetaling. Zij kunnen vaak niet lenen bij een bank – en betalen zo veel meer voor dezelfde producten. Dirk Scheringa en zijn failliete DSB-bank maakten hier jarenlang misbruik van met Frisia-financieringen. Deze DSB-tak voor consumptief krediet, welbekend van de meest irritante reclames in de jaren ‘90 en ‘00, bestaat overigens nog altijd. Frisia-financieringen bemiddelt nu voor consumptief krediet van onder andere Nationale Nederlanden en ABN-Amro. Tegenwoordig staat er wel duidelijk vermeld: ‘Let op! Geld lenen kost geld.’
Postorderbedrijf Wehkamp, een andere hoofdrolspeler als het gaat over aankoop op afbetaling, had een jaar geleden overigens ook voor 450 miljoen euro aan krediet uitstaan. ‘Koop nu, betaal later’, klinkt aantrekkelijk, maar uiteindelijk betaal je – net als voor roodstand – een godsvermogen. Consumenten betalen meestal de maximaal toegestane rente van 14 procent over dit soort leningen.
Lees het hele artikel genaamd: Hoe oorlogspropaganda de drijvende kracht achter onze economie werd op FTM.nl