De Nederlandse economische groei wordt naar verwachting dit jaar het laagst van Noordwest Europa. Bovendien pakt de prognose van de economische groei voor 2013 wederom het laagst uit. Deze opvallende conclusie volgt uit een vergelijkend onderzoek tussen Engeland, Ierland, Denemarken, Zweden, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland met ons land. Hierbij komt nog dat het Centraal Planbureau relatief positiever tegen de Nederlandse economische groei in 2013 aankijkt dan zowel de Europese Commissie alsmede de OESO doen. De economische positie die Nederland inneemt binnen het referentiegebied van acht landen is zorgwekkend.

De acht landen van het Noordwest Europese referentiegebied omringen in geografische optiek ons land (zie het kaartbeeld hieronder). In tegenstelling tot veelal gehanteerde kaders als EU en Eurolanden, is hier gekozen voor een min of meer natuurlijke samenhang van landen. Alleen al door de geografische nabijheid mag men rekenen op een redelijk peil van uitwisseling van personen, goederen en diensten. Kortom een economisch netwerk. In het verlengde hiervan zijn de officiële economische groeicijfers van 2012 en 2013 vergeleken.

Over het jaar 2012 is voor het referentiegebied exclusief Nederland, een gemiddelde economische groei van 0,8% voorspeld. Het  Nederlandse percentage economische groei bedraagt dan -0,8 %. Het verschil tussen Nederland en het referentiegebied is maar liefst  1,6 %. Volgend jaar is voor het referentiegebied exclusief Nederland een gemiddelde economische groei van 1,7% voorspeld. Het Nederlandse percentage economische groei bedraagt in 2013 volgens de raming 0,7% (OESO en EC). Het Centraal Economisch Plan geeft echter 1,25 % aan en het Centraal Planbureau meldt een gemiddelde groei van 1,5 % over diverse jaren. De verschillen tussen Nederland en het referentiegebied zijn respectievelijk 1% (met OESO  en EC), 0,45 % met het CEP en tenslotte 0,2 % met het CPB.

In beide jaren scoort Nederland het laagst met zijn percentage economische groei van alle landen in het referentiegebied. In de onderstaande tabel  is tenslotte de relatieve positie van Nederland ten opzichte van de grotere gebieden geduid.  Ook hier is ‘het buitenbeentje’ in negatieve betekenis te zien. Voor Nederland is het groeipercentage in 2013 van de OESO en de EC aangehouden. Dat het Centraal Planbureau onlangs nog repte over het gemiddelde groeipercentage van 1,5% is in de hier gepresenteerde context onlogisch. Mede door de bezuinigingen in het  kader van het Voorjaarsakkoord (ofwel diens komende opvolger) moet met zwaarder weer rekening worden gehouden.


Rob de Ruiter

17 reacties

  1. Tja, hoe zou dit nu komen?

    – Nederland heeft het jaren goed gedaan, en waardoor? Eigenlijk alleen door de vastgoedsector, bouwen, verbouwen en schulden maken. Dit was de motor voor onze economie die alles aanjaagde, niet de Duitse economie. We zien waar we nu beland zijn. Dit is over. Voor de rest is NL vooral een dienstverlener geworden (we gaan elkaar vooral allemaal diensten leveren, opdat we elkaar nog meer diensten kunnen leveren, ze creëren geen f*ck), is veel van de maakindustrie vertrokken, daar de bureaucratie de nekslag voor innovatie en creatie is. Ze trekken niet weg vanwege de iets hogere salarissen.

    – Nederland is het enige land in het rijtje dat niet voor het landsbelang gaat, en zich graag laat uitkleden door de kolonisten uit Brussel. (Dit is overal in terug te zien, denk aan Organon. Denk aan het toestaan dat sprikhaanfondsen bedrijven voor een prikkie overnemen, leegvreten en doorverkopen, iets wat Duitsland niet toestaat. Dat ze het laten gebeuren dat NL’se bedrijven strengere regels opgelegd krijgen dan Europese branchegenoten).

    – De schuldenlast én de bureaucratie/politiek werkt ons tegen. Zonder die bullshit zou het, gezien onze locatie aan de Noordzee en rijk met drie grote rivieren, en genoeg landbouwgrond het ons een stuk beter af kunnen gaan.

    Het land Zwitserland bevindt zich niet aan de Noordzee, maar het gaat ze goed af. Wat is daar zo anders behalve dat ze zich niet in de tang van Brussel laten nemen? Bij hun is er sprake van autonomie, directe democratie, vrijheid, en blijft het niet zoals bij ons vooral slechts bij woorden en blahblah over innovatie en terugdringen van bureaucratie, het is al zo vaak door politici gezegd dat het cliché begint te worden. Ze laten daar niet hun bedrijven kaal vreten door de sprinkhaanfondsen. In Nederland zijn ze arrogant/onverschillig, en denken dat ze hier alles maar mogen en kunnen bedenken en de Chinezen het wel voor ze zullen maken. Alsof de Chinezen zo achterlijk zijn, de innovatie en creativiteit volgt daar waar het gemaakt wordt. Gij, politici, denkt zeker dat er zoveel Chinezen op het hogere onderwijs afstuderen om vervolgens achter een naaimachine te gaan zitten of achter de lopende band te gaan staan?

  2. Inderdaad Maple!!
    Je slaat de spijker op z’n kop. Zonder het juk van Brussel zou het ons veel beter af gaan!
    Brussel eist dat we goede landbouwgrond onder water zetten, dat we iedereen aan de grens binnen moeten laten, dat we ons geld in de bodemloze put storten, dat we een nog hogere bijdrage leveren aan de luxe levende Europolitici, dat we ons houden aan hun regeltjes die soms tegen onze eigen grondwet ingaan.
    Als we ons onder dat juk vandaan worstelen ziet de toekomst er ineens een stuk zonniger uit!

  3. @Maple, nou in Zwitserland is het volgens mij ook niet al te denderend hoor. Die hebben hun munt stukken sterker zien worden waardoor hun export een flinke deuk heeft opgelopen.
    Maar eerlijk is eerlijk…dat is beter dan waar wij nu tegenaan kijken…

  4. Lekker ondernemen in Holland. Als je iets verdient wordt je kaal geplunderd. Mocht je het maken dan ben je een arrogante lul. Koop je dan een mooie auto wordt hij bekrast. Je personeel wil niet werken en steelt je kaal.De regelgeving drijft je tot wanhoop behalve voor “hun” vrienden , nee we zijn niet corrupt. zo kan ik nog wel even doorgaan, succes in ga wonen in ons buurland. Heel wat minder asocialen !

  5. #1 maple, volgens mij heeft Nederland z n welvaart te danken aan de gasbel bij Slochteren
    Als we die niet hadden gehad was het tekort nog veel hoger geweest.
    150 miljard welteverstaan tot 2009.
    Maar helaas zijn al deze gelden verkwanseld.
    .

  6. @Gaengphed, je hebt gelijk dat het in Zwitserland ook wat minder lijkt te gaan, dat ze het moeilijk(er) hebben, net zoals in vele andere Europese en niet-Europese landen. De EU is zogezegd de grootste economie/handelszone in de wereld, dus ja het continue geklooi van Brussel en z’n [u][b]vazalstaten[/b][/u] heeft z’n weerslag op de rest. Zeer zeker ook Zwitserland, dat als klein landje tussen de EU-lidstaten ingeklemd ligt en de EU z’n grootste handelspartner is.

    Helaas is het zo dat de euro aan waarde verliest, en de Zwitserse franc wat meer in waarde -t.o.v. bijvoorbeeld de euro gestegen is. Echter wordt door de Zwitserse centrale bank de EUR/CHF-koers op min. 1,20 gehouden, dit doen ze door steeds meer CHF bij te maken en daarmee EUR aan te kopen. Oftewel ook de gewone Zwitserse man/vrouw en spaarder wordt [i]extra[/i] genaaid middels de inflatie. (De export is voor hun misschien wel duurder geworden, maar de import van alles wat ze nodig hebben is weer at goedkoper, of het nu allemaal werkelijk zo’n ramp is).

    Maar de EU lijkt net als de US een deel van z’n problemen te exporteren, daar de inflatie/devaluatie ook de houders van hun valuta treffen. Toch niet gek dat de reservevaluta’s langzaamaan gedumpt en ingeruild worden voor waardevolle edelmetalen, grondstoffen, en bedrijven.

  7. @Snel

    De slochteren-gasbel, het is inderdaad triest vast te stellen dat een groot deel hiervan door de visieloze weggescheten is aan het buitenland. Ze geloofde niet in gas en zagen al alternatieven, toen al. Dus besloten ze het maar zo snel mogelijk omhoog te halen en te verpatsen. Het grootste deel van de opbrengsten is weggeraakt in de bodemloze put van subsidies en linkse weldoenerij. (Het is aangewend om teveel geld uit te kunnen geven, o.a. opgegaan aan rente op alsmaar groeiende staatsschulden). Dit alles heeft alleen maar de inefficientie van en in onze economie/samenleving doen belonen en vergroten.

    Het is triest om vast te stellen dat ze het zoveel anders hadden kunnen doen, zoals Noorwegen dit heel goed laat zien met z’n soevereine staatsfonds, zij hebben met z’n alle gezegd én besloten dat de olie/gas-inkomsten dat dit niet alleen voor de generatie van nu is maar ook dat de komende generaties hiervan mee moesten kunnen profiteren, vandaar wordt een groot deel van deze inkomsten via het soevereine fonds geinvesteerd. Een groot deel, het grootste deel, is in de EU geinvesteerd. Hier komen ze nu deels van terug door investeringen te verplaatsen naar o.a. Brazilië, Afrika, et cetera. De obligaties op staatsschulden van de PIIGS-landen worden/zijn in rap tempo afgewikkeld.

    Per 31 maart 2012 was de omvang van het staatsfonds $613 miljard. Met aftrek van de staatsschuld is er voor iedere inwoner een reserve van een dikke 100.000 USD. En dit zal alleen maar verder groeien, meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Government_Pension_Fund_of_Norway

  8. Hahahahahahahahaha, wat een grap zeg!

    Is het OESO niet degene, die het aantal arbeidsuren heeft onderzocht en rararara hoe kan dat,….. de GRIEKEN werken het hardst van allemaal met 42 uur per week en de NEDERLANDERS het minst met 30,6 uur per week!!!!!

    [b]Tja, als je zulke onzin verkondigd kan je alles van deze club verwachten. Kortom dit is weer list en bedrog.[/b]

    Wat ik nog het meest irritant vind is dat geen enkele journalist deze uit de duim gerepresenteerde cijfers in twijfel trekt. [b]Oh ,ja Griekenland gaat natuurlijk het meest groeien!!! Hahahahahahaha.[/b]

    http://www.nrcnext.nl/blog/2012/03/06/next-checkt-de-nederlander-werkt-de-minste-uren-van-europa/

    Journalisten slaap maar lekker verder en laat je maar besodemieteren.

  9. Ik wil U natuurlijk niet onthouden van de cijfers zoals die aannemelijk zijn voor de komende 5 jaar. Zonder al die dure instanties erbij te halen;

    1. Duitsland met 0 %
    2. Nederland met – 10%
    3. Frankrijk met – 30%
    4. Spanje met – 50%
    5. Griekenland met – 80%.

    [b]Daar kan het OESO niet tegenop, gewoon op gevoel![/b]

  10. Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), stated that the current global crisis is worse than the financial meltdown in 2009. A report from the Associated Press quoted Lagarde saying that we can no longer afford to deal only with the situation inside our national borders, because the world economy is interconnected. According to her, “This crisis does not recognize borders. This crisis is knocking at all our doors.”

    http://www.valuewalk.com/2012/07/imf-global-crisis-at-its-worst-growth-rate-for-2013-is-3-9/

  11. Ierland is een van de eerst en zwaarst getroffen landen van de euro crisis. Het is dus interessant om eens te kijken hoe het land geëvolueerd is. De sociale verhoudingen zij volledig scheef getrokken en de inkomensongelijkheid is fors gegroeid. De rijke Ieren behouden hun welvaart doorheen de crisis, de armen en de middenklasse krijgen het steeds moeilijker. Een gekend fenomeen.
    Het beschikbare inkomen (= het inkomen na belastingen + sociale voordelen) van de armste Ieren daalde het afgelopen jaar met 18,6 % terwijl het beschikbare inkomen van de rijke Ieren met 4,1 % is gestegen.

    http://www.fininfo-be.com/2012/07/23/ierland-zakt-verder-weg/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: