Ha, is dat zo? Dat is toch wat onze naast buren over ons denken. Dat trekt de aandacht dus dit artikel moeten we eens grondig doornemen, me dunkt. Want er is hier toch zoveel kritiek, misnoegen, ontevredenheid. (Daar staan we om bekend in het wijdere buitenland hoor, en dat heeft zijn positieve maar ook zijn negatieve kanten…) Nou ja, wat vindt een andere land (waar overduidelijk een zogenaamde Tweede Golf van het Coronavirus uitgebroken is) van onze aanpak dan?
To wear or not to wear, that is the question
´Net als in België gaan de coronacijfers in Nederland de verkeerde kant uit. ‘Vorige week was er een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen’, zegt Coen Berends, woordvoerder bij het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, aan De Standaard. ‘Deze week zien we geen verdubbeling meer, maar wel nog een toename. Die verhoging komt vooral door clusters, er waren veel besmettingen in de privésfeer, op huwelijken en familiefeesten.’´ Aldus de kwaliteitskrant lijkt de Nederlandse aanpak toch vruchten af te werken. En houden we vooral vast aan één principe: afstand houden. Het wetenschappelijk bewijs dat zogenaamde mondkapjes effectief zijn en werken, zou in feite ontbreken. In België is het dragen ervan buitenshuis al verplicht in de provincie Antwerpen, een van de belangrijkste steden aldaar. Het is ook in Antwerpen dat de helft van alle nieuwe Corona gevallen zich voordoet. Het ging in België wel al een dag of tien steeds slechter. Opnieuw meer besmettingen, meer overlijdens. Nog een probleem dat typisch is voor het buurland, is dat iedereen bevoegd is en dus niemand. We leggen uit.
Politieke chaos
België heeft lang geleden gekozen, door talloze opeenvolgende regeringen en wetswijzigingen, voor het federalisme. Bevoegdheden moesten meer en naar de basis, dichter bij de mensen. Dat was toch de bedoeling. In de praktijk krijg je dan bijvoorbeeld Volksgezondheid, waarbij drie overheden de bevoegdheid hebben. Drie ambtenaren (een minister is ook een ambtenaar) die verantwoordelijk zijn en beslissingsrecht hebben. Kunt u zich al voorstellen wat dat geeft in de praktijk? Iedereen verantwoordelijk betekent dan niemand verantwoordelijk. België telt verschillende regeringen (even naar de datum kijken…neen, 31 juli 2020 en 1 april is al voorbij). Vijf regeringen! Een Waalse, een Vlaamse, een Duitse, een Brusselse en een nationale. No kidding! Nou ja, die laatste, de federale regering, daar zijn ze nog naar op zoek. Er vonden vorig jaar nationale verkiezingen plaats maar met de uitslag kon en kan geen regering gevormd worden. Wel voor alle deelstaten, maar dus niet nationaal, de belangrijkste regering. Die uitslag was dan ook echt extreem. Winnaars waren het Vlaams Belang, een zeer rechtse partij, een beetje vergelijkbaar met de aanhang van Geert Wilders. En een zeer linkse partij, de PVDA, Partij Van De Arbeid. Dat is als water en vuur met mekaar verenigen – niet te doen. Het vervolg werd zoals u reeds vermoedt? Inderdaad, een politieke chaos.
Eerste vrouwelijke premier
Geen nationale regering te vormen met de winnaars, ook niet in combinatie van aanverwanten? Zeg de socialisten en/of de groenen. En aan rechterzijde zeker niet want er is sind decennia een zogenaamd cordon sanitiare ingesteld door alle andere partijen dan het Vlaams Belang. Iedere politieke partij beloofde plechtig nooit een regering te zullen vormen met deze rechtse partij. Dus: toen het Vlaams Belang flink won in mei 2019, kwam er een patstelling. En die duurt tot op heden, de laatste dag van juli 2020! Wat deed de politiek sindsdien? Trachten een federale (nationale) regering vormen van verliezers. Ha ja, want alle andere partijen hadden verloren, de PVDA uitgezonderd. Die ook niet slaagde in een andere of andere partijen mee in bed te krijgen. Bijkomend probleem (ja het lijkt ons een politiek zootje aldaar hoor) is dat ook de verliezers het onderling nooit eens zijn geraakt. Het werd dan maar regeren met volmachten (elke maand één twaalfde van de recentste begroting beheren) en kort voor de Corornacrisis een zogenaamde ´voorlopige regering´. Met aan het hoofd de eerste vrouwelijke premier van België, Sophie Wilmès. Van de MR partij, uit het Franstalige deel van het land. Zij is gelukkig redelijk goed tweetalig (het Duitstalige deel van België is piepklein, maar mét regering en heel de gebruikelijke aanhang – hoor je nooit wat van, maar klagen doen ze dan ook weer niet).
Regering of geen regering, ´t blijft gelijk
Ach, België lijkt het niet beter of slechter te doen zonder of met regering, al dan niet een voorlopige. (Voorlopig kan ook eeuwig duren? Iedereen in de politiek probeert er alles aan te doen om geen nieuwe verkiezingen te moeten houden, maar ja…) In ieder geval zijn in het kleine landje (11 miljoen inwoners tegenover 17 miljoen in Nederland) relatief het meeste aantal besmettingen ter wereld. Hoe zou dat nu komen? Omdat er in het algemeen te traag op gebeurtenissen c.q. het Coronavirus gereageerd werd? Is het een wonder? Want om een en ander nog wat gecompliceerder te maken, nog twee feiten om rekening mee te houden. Ten eerste is er een heel aantal beslissingen die Europa neemt, materie waar België geen zeggenschap over heeft. En ten tweede zijn in ons buurland burgemeesters als koningen over ´hun´ grondgebied. Dus die willen over alles wat hun stad of gemeente aangaat ook hun zegje hebben. Ergens las ik eens dat België relatief meer politici en regeringen plus aanhang telt dan China, met 1,4 miljárd burgers! Mensen, lezers – wees blij dat u in Nederland woont…
Corona
Volgens de officiële cijfers nog de aantallen besmettingen in beide landen en het aantal overlijdens op 31 juli 2020. Wereldwijd eerst maar:
´Coronavirus Cases:
17,499,727view by country
Deaths:
677,182´
België: (respectievelijk de plaats in de trieste wereldranglijst met het meeste aantal besmette personen/land/besmetten/toename sinds 24 uur/overlijdens/toename sinds 24 uur)
35 | Belgium | 68,006 | +671 | 9,840 | +4 |
Nederland:
41 | Netherlands | 53,963 | 6,147 |
Tot dusver wou de grootste Waalse Partij, de PS, zelfs niet praten met de Vlaams-nationalistische partijen Vlaams Belang en N-VA, die samen volgens de laatste peilingen de meerderheid van de verkozenen zouden halen in Vlaanderen. Er is een totaal verschillende kijk van Wallonië en Vlaanderen over de politieke keuzes. Zonder mij uit te spreken over wie het beste beleid zou voeren, kan je maar enkel besluiten dat de huidige federale structuur onwerkbaar is en dat andere mogelijkheden (confederatie of splitsing) dringend moeten worden overwogen.
U zegt het bijna crimineel verkeerd heer Joost, u bent in overtreding, spreek u in het vervolg beter uit op straffe.
Wees blij dat u in de EU woont!!!!
Veel mensen zijn volgzame schapen en horen bij de kudde van de EU herders.