Nederlanders nemen steeds minder contant geld op. Haalden we in 2015 nog gemiddeld € 273 per maand uit de muur, in 2018 is dat bedrag met 28% gedaald naar € 197. Dat blijkt uit onderzoek van de bank Knab op basis van ruim 780.000 klanten waarvan de geanonimiseerde transacties zijn bijgehouden.
Minder vaak flappen tappen
De dalende trend wordt vooral veroorzaakt doordat we minder vaak naar de geldautomaat gaan. In 2015 deden we dat nog gemiddeld 2,2 keer per maand. Nu – drie jaar later – nog maar 1,6 keer per maand. Ook dat is een daling van bijna 30%.DD
Dalende trend minder te zien bij ouderen
Er werd ook onderzocht naar de verschillen in geldopnames tussen verschillende leeftijdscategorieën. Het valt op dat het aantal geldopnames van ouderen boven de 66 jaar in de afgelopen 3 jaar met slechts 11% is gedaald, terwijl jongeren onder de 35 ruim 33% minder vaak de weg naar de geldautomaat wisten te vinden.
Nieuwe betaalvormen de oorzaak
De reden voor het dalende bezoek aan de geldautomaat moet worden gevonden in de introductie van nieuwe betaalvormen zoals ‘contactloos betalen’. Oskar Barendse: “Die ontwikkeling gaat de laatste jaren echt razendsnel en lijkt niet te stoppen. Het is logisch dat jongeren hier sneller op inhaken dan ouderen. Zij willen snelheid en gemak bij het betalen, ouderen houden wat meer vast aan het voor hun vertrouwde contante geld.”
Limburgers pinnen het vaakst, Flevolanders het minst
Uit het onderzoek blijkt verder dat contant geld opnemen het populairst is in de zuidelijke provincies. De afgelopen 12 maanden gingen Limburgers gemiddeld 24 keer naar de geldautomaat. In Friesland en Flevoland werd gemiddeld het minst vaak gepind (17 keer). Meer info op bieb.knab.nl
Wedden dat dit propaganda is?
Zulke onderzoekjes worden helemaal niet gedaan. Maar de berichten worden uit de duim gezogen. Want iedereen die nog cash betaald moet het gevoel krijgen dat hij de laatste der Mohikanen is…
Wat een lulkoek?
Schijnbaar horen jullie dat graag, zelfs hoger opgeleiden houden een contante marge aan?