In mei 2010 zijn de Nederlandse industriële orders op maandbasis met 6,1% gedaald, terwijl de industriële orders in de eurozone op maandbasis met 3,8% zijn gestegen. Van alle Europese landen scoorden Nederland en Griekenland het slechts met beide een daling van 6,1%. Nederland staat samen met Griekenland helemaal onderaan de lijst. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met een daling van de orders (-2,8%). Denemarken en Estland scoren het hoogst met een stijging van respectievelijk 13,4% en 12,1%. De cijfers van de nieuwe industriële orders worden berekend door Eurostat en zijn over het algemeen vrij volatiel. Zo daalden de orders vorige maand in april in Denemarken nog met 10,8%. In Nederland stegen de nieuwe industriële orders in april 2010 nog met 4,6% op maandbasis.

Voornamelijk als we gaan kijken naar de verandering op jaarbasis, dus in vergelijking met mei 2009, zien we grote plussen. De industriële orders in de eurozone stegen met 22,7% en met 20,1% in alle 27 landen van Europa. De orders voor kapitaalgoederen stegen met 20,7%, de orders voor duurzame goederen met 13,1% en de overige orders met 30,2%. De industriële orders op jaarbasis daalden slechts in 2 landen. In Griekenland en Denemarken namen de nieuwe orders ten opzichte van mei 2009 met 1% af. De grootste stijgingen werden geregistreerd in Litouwen (+69%), Estland (+44,1%), Hongarije (+40,6%) en Finland (+40,5%). De stijging op jaarbasis in Nederland bedroeg 17,5%. Vorige maand stond Nederland van alle landen in Europa nog op de tweede plaats met een stijging op jaarbasis van 43,2%.

Ierland heeft van alle Europese landen de meeste problemen gevoeld van de kredietcrisis en daardoor was de afname van de orders in de industrie daar het hoogst in het afgelopen jaar. Ondanks dat er in mei in Ierland voor het eerst in een jaar meer industriële orders binnenkwamen bleef de stijging op jaarbasis laag (+5,9%). In de metingen in het afgelopen jaar kwam Ierland steeds uit op een daling van tussen de -10% en de -25%. Het oostblok heeft wat betreft de industriële orders het minste last gehad van de recessie. Ook hebben Oostenrijk, Malta en Duitsland  in het afgelopen jaar op jaarbasis geen last gehad van een daling van de industriële orders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: