De Nederlandse staat heeft maandag 2,24 miljard euro binnen geharkt op de kapitaalmarkt met de heropening van twee kortlopende leningen. Het ging om een lening van drie maanden en een lening van zes maanden. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie bekendgemaakt. ‘Agentschap van de wattus?’, hoor ik u denken, nou het Agentschap van de Generale Thesaurie. Een overheidsorgaan dat onder andere verantwoordelijk is voor de financiering en het beheer van de Nederlands staatsschuld, maar ze doen ook dingetjes met de ‘rijkshuisstijl’. Het bestaat uit vijf directies, namelijk het GT, AFEP, BFB, FM en FIN.

Deze vrij onbekende afkortingen staan voor Generale Thesaurie, Algemene Financiële en Economische Politiek, Buitenlandse Financiële Betrekkingen, Financiële Markten en Financiering. Ik kon helaas niet achterhalen of er tijdens de komende ronde van bezuinigingen ook met de salarissen van de personen in deze directies rekening wordt gehouden. Ik kon zelfs niet vinden wat deze directies de belastingbetaler kosten, dus let us know in de reacties als u hier meer over weet.

Ze doen momenteel een ‘lousy job’, want de Nederlandse staatsschuld is inmiddels de 400 miljard euro gepasseerd. Dit is ruim €24.000,- schuld per Nederlander. In 1990 was de Nederlandse staatsschuld 187 miljard euro, in 1950 bedroeg de staatsschuld 13,6 miljard euro en 100 jaar geleden was dit nog geen miljard.

Ook de Nederlandse staatsschuld als percentage van het bruto binnenlands product zit in de lift. Is inmiddels gestegen naar 66% en begeeft zich op gevaarlijk terrein, want volgens de Maastrichtnorm (de Europese begrotingsdiscipline), mag de staatsschuld als percentage van het bbp niet boven de 60% uitkomen. Nederland zit er dus ietjes boven, maar bij onze Zuiderburen ziet het er een stuk minder ‘plezant’ uit. Naar verwachting geraken de Belgen pas in 2035 weer onder deze afgesproken limiet.

In perspectief valt het allemaal nog wel mee met Nederland en België. Japan heeft wereldwijd de grootste schuld als percentage van het bbp. Het land heeft ruim twee keer zoveel schuld als de totale waarde van de gehele economie. Hierdoor kreeg Japan maandag dan ook een dikke downgrade van S&P. Japan onderneemt meteen actie: de Japanse QE gaat onverminderd door (lees: Japan slowly wakes up to doomsday debt risk) en de btw wordt verdrievoudigd. Overigens was de staatsschuld als % van het bbp in Nederland na de tweede wereldoorlog voor het laatst boven de 200% (zie grafiek hierboven).

Koen Dil

 

23 reacties

  1. Daar valt niet tegenop te bezuinigen hoor. Dat ishet probleem. Overal knallen de overheidsschulden uit hun voegen en wanneer overheden ophouden met het stimuleren van de economie valt het als een baksteen naar beneden. Dus wordt er geld geprint en blijven de schulden zich opstapelen., die 130 miljard aan nieuwe griekse steun helpt dan misschien Griekenland voor even, maar door deze maatregelen, wordt het weer minder in de andere europese landen die voor de Griekse crisis moeten betalen, of direct, in een bailout, of aan bailout vor banken, die anders omvallen, omdat ze te veel risico hebben genomen, met onder andere Griekenland. Op naar het half biljoen In Amerika staan ze al op 15,4 biljoen. Dat zijn nog eens bedragen om de verkiezingen meer in te gaan! Zo lang de dollar maar laag blijft, dat lukt ze tot nu toe door Griekenland wel aardig.

  2. @1 Heb je weleens de situatie in Griekenland gezien. Velen lopen al bij de gaarkeuken, steeds meer mensen kunnen geen zorg meer veroorloven, de inkomens zijn gedaald tot een niveau dat je er niet meer fatsoenlijk van kan leven en deze nieuwe bezuinigingsronde gaat er toe leiden dat de Griekse economie helemaal gaat imploderen. En die 130 mljrd. Daar komt geen ene Euro bij de bevolking. Die gaan naar de banken en beleggers, die geen verliezen kunnen nemen. De zogenaamde too big to fails, maar in werkelijkheid too big to bail.

    Nederland gaat ook failliet. We zijn al vanaf de jaren ’80 aan het bezuinigen en herstructureren. Op een gegeven moment is ook hier de rek eruit. Zeker als je de garanties en de leningen van de Centrale Banken aan de probleem landen (Target2) niet meer kunnen terug betalen.

    Dit alles in een achtergrond van naderend peakoil, resourceproblemen, milieuproblemen en de BRICs die ook hun deel van de welvaart terecht op komen eisen.

  3. Even grafiekje kijken.

    Echt opvallend te noemen is dat Nederland in de “half-socialistische” Rijnlandmodel tijd in de jaren ’70 echt hele lage staatsschuld heeft. Zou dat alleen aan de aardgas baten liggen of legden we de rijken destijds hogere belastingen op. Dat was wel de tijd dat de mensen het vrijst waren en dat systeem was toen ook echt gewenst.

  4. @2:

    Ik denk dat de gehele Eurozone binnenkort net zo arm wordt als Griekenland en dat de rest van de wereldeconomie wel redelijk blijft draaien.

    De E.U. is echt een klote-instelling!

  5. @7 Don’t speak about the US. Dat land heeft een schuld naar Griekse proporties en drukt geld als een gek. Hun world-reserve currency gaat ook vallen. De reden waarom Griekenland moet creperen is dan men bang is voor de gevolgen als Griekenland valt. Zowel binnen de EU als de US. Ook in Aziatische landen zijn enorme bubbels en kunnen steeds meer van hun zut niet meer aan ons kwijt. De wereldeconomie gaat er ook aan.

    Heel het neoliberalisme en de oligarchie van banken, multinationals en bestuurders zijn het probleem en zolang men hier niet tege keert gaat het uiteindelijk ongecontroleerd mis.

    Griekenland is echt het aperitiefje. Europa het voorgerecht, de US het hoofdgerecht en de Aziatische landen het toetje en de andere BRICs de koffie na de maaltijd. En er zal zeer weinig tijd tussen het voor en hoofdgerecht zitten. En het zou ook zomaar kunnen zijn dan de de US toch voor de EU gaat.

    Er is smerige financiële oorlogsvoering aan de gang.

    —-
    Toch denk ik dat Grieken UITEINDELIJK meer kans hebben bij een collaps dan wij hier, omdat men daar korter in de moderne tijd leeft en ook steeds meer mensen terug naar het platteland gaan om hun eigen voedsel te verbouwen. Dat zie ik hier in NL nog absoluut niet gebeuren. Zeker ook met de bevolkingsdichtheid. Tenminste als ze de plundertochten door de EU-oligarchie bijtijds kunnen stoppen.

    Dit neemt mijn inziens niet weg dat we als wereldbevolking achter de Grieken moeten staan en moeten eisen dat er onmiddellijk gestopt moet worden met het pompen van geld van de burgers naar de banken en dat we van dit ziekelijke financiële en economische systeem af moeten. Verder worden de Grieken door de Trojka letterlijk als oud vuil behandeld door dit ondemocratische Europa en totaal geen rekening wordt gehouden met de noden van de bevolking.

  6. De oplossing is er, alleen wil niemand daaraan zolang men nog eigen welvaart heeft. Alleen diegenen die het putje hebben gezien of aan de grond zijn die staan open voor radicale veranderingen. Dus voor wie zijn eigen welvaart wil behouden is er geen oplossing, langzaam zal hij of zij deze toch kwijtraken. Voor wie geen welvaart meer heeft of deze niet als hoogste doel beschouwd en open staat voor een wereld waarin we als mens gelijk zijn aan ieder ander is er het Equal Money System. Kijk op equalmoney.org als je durft.

  7. @ Bou Volgens mij haal je EMS en ESM door elkaar. Kijk eerst toch eens op equalmoney.org. Het is geen verdrag, het is een radicale aanpak die alleen gaat werken als het volk (de massa of die beroemde 99%) achter de oplossing gaat staan.

  8. 100 jaar geleden hadden we ook al een schuld van 1 miljard word hier vertelt.De 1 miljard van toen kon wel eens 50 miljard nu zijn.Of 100 miljard.Exact weet ik het niet om het uit te rekenen.Als we ervan uitgaan dat destijds alles goedkoper koste,ook het geld meer waarde had.Door elk jaar zoveel procent inflatie te creeeren,ook de waarde van het huidige geld minder ward word.Geld is niks anders dan een stukje papier wat in handen is van een groepje elitaire mensen wat daarmee gratis inlopen ken doen en alles overneemt.Dat is de macht van het geld wat corruptie creeerd en wij het westen zijn door en door corrupt.We zeggen het van andere landen,maar het zijn hypocrieten die het zeggen.De staatschuld zijn we schuldig aan die elitaire gasten die het volk aan het uitzuigen zijn.Europa en amerika zijn al uitgezogen tot op het bot en met de staatschulden ze het land financieel onder controle hebben en doen wat het bevolen word te doen.Alleen colloborators zitten in de macht wat het eigenbelang dient door hen te dienen.In werkelijkheid zijn het acteurs.De financiele crisis wat men zelf creeert is niks anders dan meer macht van bankers wat ze naar zich toetrekken.Voor een appel en een ei word dan het falliete zooitje over genomen.Nu dus het westen geheel geprivatiseerd word,de andere landen aan de beurt zijn.De staatschulden is niks anders dan geld verdienen over die rente en dat maal zoveel landen wereldwijd.Elk jaar zijn het biljoenen wat ze alleen al binnenhalen over de rente,en dan nog de staatschuld zelf wat elk land kent.De zogenaamde vrijheid die we kennen is niks anders dan meer productie leveren,omdat men de ambitie’s heeft om harder te werken,waardoor je meer centen zal verdienen.Een slavernij,of dictatuur creeert nooit zo een productie,omdat er vanzelf weerstand zal ontstaan vanwege het gevoel dat je niet vrij bent.In feite is geld niks anders dan black magic.Iets creeren uit het niets,en doen alsof het iets is.Dat is de exacte gelijkenis waaruit black magic ontstaat.Ze worden niet voor niks een occulte groepering genoemd wat de macht heeft.De leiders zijn niet slimmer dan ons,maar wij het volk zijn dommer.Of dom gehouden met al die soaps,onzinnieuws,en sport..

  9. @10, @11:

    Waarom komt het Nederlandse volk niet massaal in protest tegen het ESM-verdrag en stemmen we niet massaal op de SP van Emile Roemer?

    Of hebben wij het hier nog veel te goed om aan protesteren te denken en gaan we pas massaal de straat op als we het zo slecht hebben dat we niet meer kunnen leven?

    Dit sluwe kabinet weet sociale onrust te voorkomen door hoofdzakelijk op de kwetsbaren in onze samenleving te bezuinigen, want die kunnen helaas toch niet protesteren.

  10. @13: Over het ESM verdrag ben ik het met je eens, daar moet snel protest tegen worden aangetekend. Echter je vraag waarom we niet op de neo communistisch sp gaan stemmen slaat echt alles. Ik ga er dan ook maar niet verder op in, politieke zieltjes winnen doe je maar ergens anders.!!!

  11. @14:

    Omdat alle andere partijen op de SP na zijn geïnfiltreerd door de Bilderberger-elite. Het maakt eigenlijk helemaal niets uit of je op de PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, CDA, VVD of op de PVV stemt. Zij voeren toch het door de Bilderbergerij opglegde regels op. Nu vind ik de SP ook naar extreem links nijgen.

  12. @15 En waarom zal het dit keer wel anders zijn? Ook bij Geert Wilders en Pim Fortuijn werden ook anti-establishment wonderen verwacht, die niet waargemaakt werden. Als de SP zal gaan regeren gaan ze gewoon met de regering mee of je krijgt zo een soort gelijke gedoogconstructie als nu met de PVV. Natuurlijk zullen wel een paar accenten van de SP te zien zijn in de coalitie, maar echt feitelijk veranderen zal het niet.

    Kortom. Whatever you vote on. The EU-imperialism is always there, En net als met zeepbellen in de economie; het wordt NOOIT anders en ze lopen altijd leeg.

    Partijen als de SP en de PVV zijn de bliksemafleiders van dit systeem en beide partijen vormen ook gewoon een onderdeel van het politieke establishment. Kortom er zal gewoon NIETS veranderen. De SP is voor de linkse hoegemeenschap en de PVV ( LPF / TON / LN …. ) voor de rechtse hoegemeenschap.

    —–

    Zelf ben ik een linkse kiezer. Buiten de richtingenstrijd (ik ben libertair) heb ik zeker ook serieuze inhoudelijke kritiek op de SP, omdat hun de groei-economie niet afwijzen en mijn inziens groei op een eindige planeet niet aankaart. Ook vind ik links sowieso slecht scoren qua economische kennis. Het besef dat er iets aan de centrale banken moet gebeuren ontbreekt volledig. Trouwens ook de parlementaire rechtse partijen in NL zien de centralebanken kwestie niet als issue.

    SP oostblok socialistisch. Niet echt, maar echt toekomstgericht (duurzaam) vind ik de partij ook niet. Hierin vind ik de Partij voor de Dieren inhoudelijk beter scoren, maar ik zie hier ook bitter weinig van terug in concreet beleid.

    Over de PvdA en GL zal ik het maar niet hebben. Dat zijn regelrechte aanfluitingen. Deze partijen zijn niet links, maar apatisch – neoliberaal.

  13. 16 S7P

    Ik vond Pim Fortuin wel een goeie leider,als ie nog geleefd zou hebben.Het was dat de media alleen zijn islamretoriek alsmaar aanhaalde,maar hij had veel meer te vertellen dan alleen maar dat.Het was ook 1 grote hoax als Pim fortuin ge-intervieuwd werd,want ze wilde hem wegzetten als facist.Ik denk dat vele die op hem stemde niet zozeer op hem stemde vanwege zijn andere punten,maar alleen om de islamstandpunten wat alsmaar werd aangehaald.En na 9-11 ook de angst behoorlijk gegroeid is door de media almaar de leugens erover vertelde.Vele punten van pim Fortuin vind je in geen enkele programma terug van de zittende politieke partijen.Ook niet toen LPF na de dood van Pim onstond niet.Bv het houden van referendums.1 keer werd het gedaan,maar het volk zei toen massaal nee.Zie grondwet.En erna er nooit meer referendums zijn gehouden.Een SP wil ook maar 1 ding en dat is de macht grijpen wat dan bestuurd word door elitaire figuren wat de intelectuelen moetenh voorstellen.Of je nu genaaid word door dit kabinet,of door een SP in de toekomst blijft feitelijk hetzelfde.De SP ken het niet waarmaken wat ze willen.Daarmee bedoel ik de welvaart mee die toen bestond.Nu die steeds meer in het slop raakt en zometeen wel eens in mekaar kan klappen,er ook niks meer verdeelt zal kunnen worden.Dan heb je geen keuze meer,en zal iedereen denk ik werken voor de overheid voor je dagelijkse boterham,via bonnen.Gezellig onnozel werk creeeren met ze allen om het volk bezig te houden.Ander werk zal er niet zijn.
    Een SP zal net zo goed de macht centraliseren,zodat het volk geen inspraak meer zal hebben.En alleen zij de besluiten nemen via het ons kent ons.Same shit is het.

  14. @18 Met Pim Fortuyn begon ook het electoraal exploiteren van de onvrede in de samenleving. Maar als hij daadwerkelijk had mogen regeren of gedogen is hij ook aan de ketting gelegd van het establishment gelegd. Hij had idd bepaalde ideeen, die tegen het zere been waren van het establishment. Denk aan de JSF en het weergaloze succes van het eenmalige referendum. (Weggestemd en via een achterduur toch ingevoerd.) Pim Fortuyn was hoofd van de StuFi wat eigenlijk ook een establishment baan was. Pim Fortuyn was een politicus waar je van hield of haatte en een tussenweg was er niet mogelijk.

    De SP pakt ook niet de structuren aan, die de oorzaak zijn van deze crisis (wantoestanden financiële sector en aanpakken schuldenberg) en blijft geloven in economische groei, terwijl geen enkele reden is dat die ooit zal komen. Dat de SP infeite ook machtspolitiek wil is wel duidelijk met het geflirt met de VVD een tijdje geleden. Maar zo hoog staat de SP ook niet bij mij aangeschreven. De SP trekt infeite ook gewoon de populistische kaart en helaas zie ik in geen enkele linkse noch rechtse partij zaken terug, die ik o.a @16 gemeld heb.

    @19 Hij heeft nooit mogen regeren, omdat hij voortijdig vermoord werd. Maar ik vraag me wel af hoe men er over dacht na 2 of 4 jaar Pim Fortuyn. Ik denk een heel stuk minder positief. Pim Fortuyn was zeker een stuk intelligenter en breder ontwikkeld dan Geert Wilders. Over leeghoofd Rita zou ik het maar niet hebben. Buiten dat. Nothing will change en ook met Fortuyn zou die JSF uiteindelijk gewoon gekomen zijn.

  15. De grafiek is natuurlijk volstrekt misleidend om dat de balngrijkste vordering ca 330 miljard op de pensioenreserves van 930 miljard ontbreekt. De Nederlands schuld is daarmee een van de laagste in Europa en bedraagt ruim 10% bbp.

    Het verloop van de grafiek zou dus eigenlijk als volgt moeten worden weergegeven:
    http://tinyurl.com/6pmn6ax

  16. (1) de belastingclaim op de pensioenreserves bedraagt ca 330 mld. en die mogen we aftrekken van onze schuld.
    (2) op die pensioenreserves werd de laatste 10 jaar (DNB) 4,8% rendement gemaakt, de staat betaalt 3,3% over zijn schuld en maakt dus 1,5% winst op 83% van zijn schuld of bijna 5 mld. per jaar.
    http://tinyurl.com/6pmn6ax

  17. Staatsschuld???
    De staatsschuld zal in 2012 € 435.000.000.000 worden. Het vermogen in de pensioenfondsen plm 1100 miljard.
    We gaan uit van € 970 miljard. Hiervan is € 390 miljard (minimaal) aan belasting verschuldigd. Resumé…€ 435 –
    € 390 = € 45 miljard resterend.
    De nog te vorderen bedragen van de commerciële banken is € 45 miljard. dus geen staatsschuld. Zelfs als de € 390 miljard over bijv. 10 jaar wordt weggeboekt dan nog heeft Nederland ten opzichte van de rest van de geciviliseerde wereld de laagste staatsschuld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: