Negatieve divergentie vindt zijn oorsprong in de Technische Analyse, ook wel TA genoemd. Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische koersen in combinatie met historische informatie uit de markt (zoals prijs en omzet) om beter inzicht te krijgen in de mogelijke veranderingen van de toekomstige koersen. Bij TA gaat het enkel om grafieken en indicatoren. TA is het tegenovergestelde van de fundamentele analyse.
Negatieve divergentie in de grafiek
Als een hogere hogere top in de koersgrafiek niet wordt bevestigd door een hogere top in het verloop van de indicator of het volume, deze wordt de RSI (Relative Strength index) genoemd, is dit in de TA een signaal voor een mogelijke daling van de koers. Dit signaal wordt door technisch analisten dus vaak geïnterpreteerd als een verkoopsignaal. Hierboven is duidelijk te zien in de weekgrafiek van de AEX-index dat de koers hogere toppen laat zien, terwijl in de RSI lagere toppen zichtbaar zijn (dikke gele lijnen). Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Wat zijn de indicatoren nog waard?
De AEX-index is sinds september 2011 van 280 punten naar 420 punten gestegen. Een stijging van zo’n 50% in drie jaar tijd. Of negatieve divergentie anno 2014, met centrale banken wereldwijd die onmogelijk veel liquiditeiten in de economie en het financiële systeem pompen, ook zal zorgen voor dalende koersen is natuurlijk nog maar de vraag.
goud,zilver,rente , zakt in waarde, gebakken lucht stijgt in waarde, door een stel idioten die een grootte fout maken.