Adus een executive, uitvoerend verantwoordelijke, van de Chinese centrale bank. Die heet officieel The People’s Bank of China, en dat is dan van´the People’s Republic of China´. Als dat geen waarschuwing is voor het Westen, de Vererenigde Staten en Europa? Om voort te maken met regulering rondom digitale munten en blockchain technologie. Er komen wel heel wat verklaringen uit van beide, maar nog geen praktische resultaten. Christine Lagarde verzekert ons wel dat de ECB hier druk mee is. En vanuit de VS is er eerder genoemd wetsvoorstel dat iedere Amerikaan een eigen wallet moet bezitten tegen 1 januari 2021. Wat China en de VS betreft zal het elk één CBDC worden, central bank digital currency. In Europa zal het helaas wel verdeeld zijn. Dat merken we vandaag, in de helft van september 2020 al. De Europese Centrale Bank kreeg zopas een presentje van een van de lidstaten. Litouwen brengt als wereldwijde primeur de eerste digitale herdenkings- en verzamelmunt uit. Een collector´s item, een uniek verzamelobject.
´World´s first collectible digital coin´
´Lithuanians send governors an e-wallet with digital tokens´ bericht Bloomberg. ´LBCOIN, as it’s known, arrived to Governing Council members as a link to an e-wallet with 6 digital tokens, featuring a portrait of one of the 20 signatories of Lithuania’s 1918 declaration of independence. They now have 24 hours to accept the gift and activate the coin.´ Vitas Vasiliauskas, gouverneur van de centrale bank van Litouwen, is er maar wat fier over. Het is ook een wereldprimeur. Tegelijk herinnert het de ECB eraan dat ze moet voortmaken, wil Europa niet achterblijven in de digitale economie. Hoe zal die er uit zien praktisch? Ondergetekende wordt niet uitgenodigd bij dit soort vergaderingen op het hoogste niveau en binnenskamers, in het ´geheim´. Maar ik zal er niet ver af zitten met het volgende te stellen. Ook alle Europeanen zullen eerder vroeg dan laat een wallet krijgen van hun overheid. Een digitale portefeuille. Onder meer geld verzenden, betalen, ontvangen, zowel fiatgeld als digitale munten, zal supersnel, heel veilig en ook spotgoedkoop worden.
Digitaal versus analoog/IoV
In de cryptowereld maar ook in de nog ´analoge´ bankenwereld doet hierover een wat wrang grapje de ronde. Wie vandaag duizend euro wil versturen van Londen naar New York, is sneller af met op het vliegtuig te stappen. Het bedrag in papiergeld, briefjes, fysiek gaan afleveren is veiliger en vlugger dan bijvoorbeeld met SWIFT versturen! Grappig, naar ook wat zuur, wanneer je zoiets moet vaststellen in deze moderne tijden. Informatie reist vliegensvlug, in seconden, over de wereldbol. Maar geld versturen doen we veelal nog op een antieke manier. Dit en nog veel meer gaat nu snel veranderen. Wanneer de wetgevers maar voortmaken. Met regulering zodat de crypto- en blockchainbedrijven weten waar ze aan toe zijn. Een correct wettelijk en niet al te beperkend kader scheppen dus waarbinnen deze companies kunnen werken. Zodat alle soorten waarden kunnen verstuurd worden, en niet alleen geld, analoog en digitaal. Ook grondstoffen vervat in tokens, vastgoed, aandelen en obligaties zullen zo van wallet tot wallet kunnen gaan. Wat er alzo aankomt is IoV, het Internet of Value. U gaat die term nog vaak tegenkomen, beste lezer. Uit een artikel van februari 2018 (om maar te tonen dat e.e.a. er al lang zit aan te komen): ´Many people have attributed the invention of the blockchain to the beginning of the Internet of Value. To put it simply, the Internet of Value (IoV) will enable us to exchange any asset of value with another person – from stocks to votes, to frequent flyer points, to intellectual property, and more´. Ja, zelfs stemmen, bij verkiezingen. Zo is bijvoorbeeld in de VS de USPS, United States Postal Service, bezig met het stemmen digitaal te laten verlopen, over de blockchain.