Het is niet alleen het coronavirus. Er waart nog een ander spook rond. Het deflatiespook. Ondanks dat we officiële inflatiecijfers gepresenteerd krijgen van ongeveer 1,3 procent hebben we toch te maken met een daling van het algemene prijspeil. Dat is vaak het geval als grondstoffen zoals olie en koper bijvoorbeeld lager noteren in de grondstoffenmarkt. In december kwam het CPB met deze cijfers: Daling BBP: van 2,6 procent in 2018 naar 1,7 in 2019 en 1,3 procent in 2020.

Geen coronacrisis maar kredietcrisis

Hierin is geen rekening gehouden met een virusuitbraak. Als we weten dat de ECB met haar centrale banken streeft naar een inflatie van iets meer dan 2 procent dan zie ik een groot probleem. We hebben dringend inflatie nodig, hoe gek dat ook mag klinken. Het is de enige manier om onze schuldenberg onder controle te houden. Bij een daling van het BBP zal de kredietberg in procenten uitgedrukt excessief uit de klauw lopen. Een kredietcrisis van ongekende omvang staat ons in Europa te wachten.

Bankiers krijgen zorgen

Als de mondiale economie besmet raakt en de viruskrimp ook hier in NL voelbaar wordt dan gaan alle seinen op rood. Bij stijgende schulden hoort een aantrekkend landelijk inkomen(BBP) omdat er flink moet worden afgelost. Daalt het inkomen dan gaat de schuldenberg zwaar drukken op ’s lands economie. Hoeven we alleen maar even terug te denken aan de kredietcrisis die in 2009 de kop op stak. Echter is de schuldenberg binnen de EU nu groter dan ooit en moet dientengevolge het inkomen ook groter zijn dan ooit. Heel simpel, de schuldenberg van alle lidstaten in de EU is sinds 2009 meer dan verdubbeld; de inkomens van de EU-ingezetenen absoluut niet. Behalve wat netto-loonstijging onder de werkenden is zelfs het inkomen van gepensioneerden gestagneerd en dus achter gebleven bij de inflatie. Niet alleen in Nederland maar in veel Europese landen. Hoe gaan “we” nu extra aflossen naar de bank als het nationale inkomen daalt in een krimpende economie. Dat zijn de zorgen die leven onder bankiers.

Temperatuur loopt op

Banken zijn koortsachtig aan het bezuinigen op hun personeelsbestand en kantoren. Voelt  prettig bij beleggers die voor even wat bankaandelen bijkopen. Kijken we naar de beurzen dan is er (voorlopig) niets aan de hand. De markten met hun beleggers verwachten een wereldwijde kwantitatieve verruiming van centrale banken nu de economische vooruitzichten ronduit slecht zijn. De FED in de VS is drukker dan ooit met het injecteren van de Repomarkt. Het onderlinge wantrouwen tussen de banken nadert weer het niveau van 2008 toen in de VS Lehman Brothers failliet ging. Vergeet niet dat dit wantrouwen er al was voordat het coronavirus zich aandiende. Ik denk dat de temperatuur bij de bankiers gaat oplopen. Ik kan ze in één ding geruststellen. Kijk naar de beurzen. Alle seinen op groen. Bankaandelen in Europa gaan op hoge snelheid omhoog, Deutsche Bank voorop.

IJsclubs en banken gaan failliet

We zien nu dus de uitwerking van het trucje van de banken om depositorekeningen met grote saldi af te straffen. De negatieve rente dwingt de vermogende depositohouders om massaal in (bank)aandelen te beleggen. Men denkt dat banken weer gezond worden na de diepgaande bezuinigingsoperaties die veel banken in Europa ondergaan. Dat is wensdenken. Het verdienmodel van de banken blijft onveranderd als de rente niet stijgt. Maar dat kan dus niet meer. Met hogere percentages remt de kredietverlening af. En precies het krediet is nu het verdriet. Het kon niet op toen de rente alsmaar verder daalde. Bijna gratis geld. Maar wacht even, gaan de ijsclubs niet failliet als de temperatuur nooit meer onder nul komt? Banken zijn equivalent aan ijsclubs. We hoeven alleen het plaatje om te keren. Ze verdienen alleen bij een rente boven nul. Nogmaals, bankiers worden zenuwachtig naarmate de rente langer onder nul blijft. Kijk naar de Repomarkt in de VS: https://wallstreetonparade.com/2020/02/the-fed-has-a-dangerous-repo-problem-heres-the-charts/ 

Uitbraak

Bankiers hebben de rente naar nul gemanoeuvreerd in de veronderstelling dat het tijdelijk was. Bij een aantrekkende economie zou de rente weer omhoog kunnen. Hoe langer deze situatie van nul- en negatieve rente aanhoudt hoe meer zieke bankiers we gaan zien. Zal het dezelfde werking krijgen als het coronavirus? Eerst plaatselijk en later een besmetting van het hele bankenkartel? Niet de WHO, maar in dit geval het IMF zal op zeker moment de noodtoestand uitroepen bij een echte uitbraak van een kredietcrisis. De monetaire injecties van ECB en de FED zijn straks uitgewerkt. Ik ben zeer benieuwd met welk wondermiddel de koortsachtige bankiers een kredietcrisis denken te bestrijden. Maar bankrekeninghouders in quarantaine zal niet helpen.

GW

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: