Bij deze introduceren wij Herbert Borghuis. Herbert is studerend aan de universiteit in Groningen, houdt de bedrijven op de beurs goed in de gaten en zal de komende tijd op Biflatie.nl gaan schrijven over cyclische analyse. Laat vooral weten wat u van zijn artikelen en grafieken vindt. Hierbij zijn introductie. | Op een vrijdagmiddag in april 2010 kocht ik bij een beurshandelaar het beroemde boek over het Elliott Wave Principe van de heren Frost en Prechter. In het weekend las ik het boek in een keer uit. Het was herkenbaar wat de heren schreven. Het internet staat vol met grafieken waar letters en cijfers in zijn geplaatst. Mijn aandacht werd vooral getrokken door het stukje over cycles. Dit was het startschot voor een zoektocht naar een wiskundig patroon gebaseerd op cycli.
In de maand april kocht ik naast het boek een tweetal puts op de AEX. Gewoon als gokje omdat de VIX-index (ofwel de volatiliteit) extreem laag stond en omdat het die dag toevallig optie expiratie was in Nederland. Ik kocht ze met een lange looptijd zodat ik niet zo snel mijn geld zou verliezen bij een vlakke opstijgende beurs. Vervolgens gebeurde het onmogelijke. De Dow Jones verloor binnen een fractie van een seconden honderden punten. De chaos was compleet en mijn gekochte opties explodeerden. De volgende dag werd mijn positie nog meer waard. Vervolgens verkocht ik op maandagochtend in de shortsqueeze mijn positie met alsnog extreme winst. Toen was mijn interesse voor de financiële markten definitief.
In de zomer van 2011 kreeg ik het wiskundige model onder de knie. Dit na een paar bezoekjes aan een bibliotheek van een andere faculteit. Vervolgens vond ik een oud uitziend computerprogramma die precies deed wat ik voor ogen had. Namelijk het vinden van toppen en bodems in een reeks getallen. Zo’n patroon is een cyclus. Vervolgens is het zoeken naar een aantal cycli die passen bij het historische koersverloop. Uiteindelijk gaat het mij om een optelsom van cycli. In de komende weken zullen er verschillende cyclische analyses van aandelen, grondstoffen, valuta en indices op Biflatie.nl worden gepubliceerd. Hier staat mijn eerste bijdrage over goud.
Herbert Borgshuis
Ik weet zelf niet veel van cyclische aandelen en analyses, maar je bent nooit te oud om te leren.
Van mij mag Herbert het proberen 🙂
Levert misschien toch weer nieuw inzicht voor mij op.
@hyper
Ga fijn ff elders reclame maken voor je eigen blog
@Herbert
Wat mij betreft welkom. Altijd interessant om al dan niet achteraf te evalueren, de zin of de onzin van de cycli.
En ehh… cycli ? Nog geen reactie van Bokma ?
@hyper: Nogmaals, u bent niet verplicht om hier te komen hé, dat weet u?
Dan uw aannames dat biflatie twijfelt, of gelooft in de elliot wave, enzovoorts. Op Biflatie.nl schrijven verschillende mensen, over verschillende dingen. Elke individu heeft over elk topic weer een eigen mening. De één hecht waarde aan technische analyse, de andere kijkt puur naar de macro-omgeving en fundamentele analyses en weer een ander heeft zich gespecialiseerd in cycli. Ik hoop dat dit nu duidelijk is.
@hyper : Mag het ook een whizky-kid zijn ?
Ik voel me namelijk best gediscrimineerd op dit moment …
Is eigenlijk de eerste keer hier op Biflatie…
Ik dank u !