Het jaar 2013 begint slecht voor de Nederlandse huizenmarkt. De prijs van een gemiddelde Nederlandse koopwoning daalde in januari 2013 met 9,6% op jaarbasis! De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is de grootste sinds het begin van de prijsindex bestaande koopwoningen in 1995. De daling is mogelijk deels veroorzaakt door de verandering van de hypotheekregels, die 1 januari 2013 zijn gewijzigd. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van geregistreerde bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.
Meer aankopen eind 2012 door hypotheekregels
Sinds 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels veranderd. Kopers hebben mogelijk eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude hypotheekregels. Dit zorgde eind 2012 voor een grotere vraag naar koopwoningen, wat tot een toename leidde van het aantal transacties. In de laatste vier maanden van 2012 lagen de prijzen nagenoeg op hetzelfde niveau.
Huizenprijzen op hetzelfde niveau als 2003
De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in januari 2013 op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19%. Zoals u weet verwachten wij dat er nog wel wat procentjes vanaf zullen gaan in de komende tijd. De lucht loopt eindelijk enigszins uit de zeepbel.
Fors minder transacties
In de eerste maand van 2013 wisselden 6.260 woningen van eigenaar. Ten opzichte van een jaar geleden is de teruggang in transacties bijna 12%. Eerder lieten we u al weten dat ten opzichte van de voorgaande maand het aantal transacties met bijna 64% was gedaald.
Ik zeg vanaf nu nog 25% eraf de komende jaren…..
Wat gaat ‘het beste jongetje van de klas” straks hard uitgelachen worden in Europa. En dan niet op zijn minst door de Grieken. Hoe blind en naief kan men zijn zeg…..Nog steeds met nieuwsberichten komen dat wij het rijkste zijn , beste economie hebben…beste export en nog meer van die blablabla…..
De waarheid was,is en blijft…..onze welvaart was één grote NEP krediet welvaart die niets anders dan een illusie was….
met de paarse kabinetten is de zeepbel begonnen,
voor paars en voor de euro moest je eerst een stuk sparen voordat je een (gedeeltijke) hypotheek kreeg, toen kon de hypotheek maar gebaseerd zijn op 1 inkomen, toen de regels werden gewijzigd en de hypotheek op 2 inkomens kon worden verkregen, had paars de hypotheek aftrek kunnen beperken waardoor de zeepbel niet was ontstaan, de allergrootste overheidsfout is het toestaan van de 125% hypotheek.
alle zogenaamde groei die paars gecreeerd zou hebben was zeepbelgroei van de economie en wij betalen nu de prijs afkomstig van een vvd/pvda regering, met als grootste schuldigen kok en zalm die Nederland financieel hebben verwoest en overgeleverd aan het EU monster.
En laat er nu net weer een PvdA/ VVD kabinet zijn…
Wat ik zie gebeuren, is dat het nog veel slechter gaat met onze economie, het begrotingstekort en de werkloosheid nog veel harder gaat stijgen dan nu het geval is! Met als gevolg rellen en volksopstanden waarna Nederland de macht overdraagt aan de Nieuwe Wereld Orde.
‘het hebben van een baan is iets volstrekt anders dan het hebben van werk’…:
http://filodivers.blogspot.nl/2013/02/economie-geld.html
Ik heb zelf ook een huis. Al heel lang. Bijna helemaal afgelost. In de jaren 90 steeg alles zo snel, toen begon iedereen over een tweede hypotheek, de huizenprijzen konden namelijk niet dalen. Ik zie de mensen die dit tegen me zeiden nu nog wel en vraag me dan af heo ze zich voelen, als ze deze cijfers onder ogen krijgen. Bijna 10% eraf.
Wel heel vervelend voor de jongen mensen die net een huis hebben gekocht. Die kunnen nu niets meer. Ik heb één wijze les geleerd, geloof geen één hypotheekadviseur, want die werken niet voor u, maar enkel voor hun bonus.
Op naar de volgende 10%,
Ik heb een aantal Infographics gemaakt over de ontwikkeling van de Nederlandse huizenmarkt. De cijfers zijn van februari 2013. Er zitten 2 maps bij die de situatie per provincie weergeven
De gemiddelde vraagprijs is in februari licht gedaald. De hoogste daling was in Drenthe met -3.27 %. Het aantal huizen dat in Nederland te koop wordt aangeboden is voor de derde maand op rij gedaald. Werden er in November 2012 nog 234.961 huizen te koop aangeboden, in februari is dit aantal gedaald naar 225.017. In Overijssel werd in februari 2013 -2.38 % minder huizen te koop aangeboden dan in maart 2012. In Noord-Holland werden + 4.88% huizen meer te koop aangeboden vergeleken met maart 2012.
Hier is de link :
http://www.affidata.com/sh/huizen-te-koop/ontwikkeling-huizenprijzen-huizenmarkt-nederland