De ‘depressie’ fase van de cryptomarkt d.d. november 2019 is vergeleken met soortgelijke situaties uit het tienjarige verleden. Er wordt zoals bekend nog steeds intensief gestudeerd op de grootste en oudste cryptomunt, bitcoin. Zowel inhoudelijk, fundamenteel, als technisch, wat de koers betreft. Het koersverloop van november vertoont opvallende gelijkenissen met de jaren 2013 en 2014/2015. Toen stond BTC aan de vooravond van enorme koersstijgingen. Zal het ditmaal ook zo verlopen?
Verleden/heden
Gebeurtenissen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het is een oeroud adagio en bevat dan ook veel waarheid. Maar wanneer er écht opvallende gelijkenissen zijn te trekken tussen heden en verleden? De grafieken over genoemde perioden tonen meer dan we in woorden kunnen uitleggen:
The big picture
Hoezeer loont het om af en toe the big picture voor je te nemen. Afstand nemen en het grote plaatje te bekijken. Twee zaken vallen ons persoonlijk al op het eerste zicht op. De eigenlijke ‘depressie’ fase waarvan zowat iedereen denkt dat die in november 2019 plaats vindt of vond, lag in feite véél vroeger! Vanaf dit, boven afgebeeld perspectief, is BTC sinds april 2019 aan een nieuwe stierenmarkt begonnen. Nou, dan ziet de toekomst er wel hèèl anders uit, zo beschouwd, toch? De parabolische stijging waarop iedere cryptobezitter hoopt? Over $10.000 en $20.000, naar $100.000 en misschien nog veel hoger? Die kan wel eens vlak voor ons liggen. Het zou ook niet echt verwondelijk mogen zijn, alles wel beschouwd. De halving van bitcoin komt immers elke dag dichter bij.
Fundamenteel
De beloning voor het mijnen die elke vier jaar gehalveerd wordt dus. Dat is het bitcoin protocol en blockchain mechanisme zoals het ingesteld werd door de illustere onbekende Satoshi Nakamoto. De praktische betekenis en het gevolg voor ons, cryptobezitters, is dat er nog maar de hélft bitcoins bijkomen. Vergeleken met in 2016. (Want de mijners moeten immers munten verkopen om hun werk te kunnen blijven doen; nieuwe investeringen in meer performante apparatuur maken.) Ergo: minder munten in omloop zou bitcoin schaarser en in principe duurder moeten maken. Dat is dus een meer fundamentele maar bijkomende reden om die ‘parabolische stijging’ te mogen verwachten.
Halving: twee soorten metingen
Op moment van schrijven, 28 november 2019, vindt die plaats binnen 159 dagen, 9 uur, 39 minuten en…seconden. Telt u mee af? En we houden dus best eveneens een oogje op de koersgrafiek van bitcoin. Dit aldus de real time informatie en berekeningen van de Binance Academy. ‘We zijn van mening dat dit onze aftelling nauwkeuriger maakt, omdat we in plaats van de algemeen geciteerde gemiddelde bloktijd (10 minuten) te gebruiken, live blockchain-statistieken gebruiken en een schatting van de huidige gemiddelde bloktijd krijgen en vervolgens onze berekening op basis daarvan uitvoeren. Onze timer kan fluctueren, maar we denken dat dit de meest nauwkeurige countdown is.’ Want Bitcoinblockhalf.com pint de halving vast voor binnen 167 dagen pas.