Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat het niet zo goed gaat met de ontwikkeling van de economische groei in Nederland. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de Nederlandse economie met 0,9% op jaarbasis. Over het hele jaar 2012 komt de economische krimp eveneens uit op -0,9%. Ten opzichte van een kwartaal eerder is de Nederlandse economie 0,2% gekrompen. Nederland bevindt zich, volgens de gangbare definitie, momenteel in een nieuwe recessie (= twee of meer opeenvolgende kwartalen van economische krimp).
Uitvoer blijft groeien
De uitvoer is in het vierde kwartaal van 2012 met 3,2% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de wederuitvoer droeg hier aan bij, met een stijging van 8,8%. De uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen groeide licht, na een krimp in het derde kwartaal. De uitvoer van deze producten is voor de Nederlandse economie lucratiever dan de wederuitvoer. Met name de uitvoer van aardgas, aardolieproducten en chemische producten was in het vierde kwartaal flink hoger.
Minder investeringen
De investeringen in vaste activa zijn in het vierde kwartaal met 5,2% gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Op vrijwel alle fronten liepen de investeringen terug. Vooral in woningen en grond-, weg- en waterbouwkundige werken is minder geïnvesteerd, maar ook in machines en installaties. In computers is daarentegen meer geïnvesteerd. De investeringen in vervoersmiddelen bleven op het niveau van een jaar eerder.
Consumptie verder gedaald
Huishoudens hebben in het vierde kwartaal 2,3% minder besteed dan een jaar eerder. De consumptie door huishoudens krimpt daarmee al bijna twee jaar. De teruggang in het vierde kwartaal is groter dan die in de voorafgaande kwartalen. In het vierde kwartaal is er over vrijwel de hele linie minder geconsumeerd. Huishoudens kochten ruim 9% minder duurzame goederen. Vooral aan auto’s en meubelen gaven ze minder uit. De consumptie door de overheid was 1,1% hoger dan een jaar eerder. Met name de uitgaven aan sociale uitkeringen stegen. De uitgaven aan het openbaar bestuur lagen in het vierde kwartaal op hetzelfde niveau als een jaar eerder, na lichte dalingen in de voorafgaande kwartalen.
Sterke groei chemische en farmaceutische industrie
De krimp van de bouw heeft zich ook in het vierde kwartaal voortgezet, met een daling van 9,0%. De productie van de industrie bleef op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Dit is vooral toe te schrijven aan de chemische en farmaceutische industrie. Deze groeide fors, terwijl de overige onderdelen van de industrie kampten met productieverlies. Ook de delfstoffenwinning kende een behoorlijke groei, door een verhoogde afzet van aardgas aan het buitenland en in mindere mate aan Nederlandse consumenten. De commerciële dienstverlening kromp met 1,2%.
Aantal banen op niveau 2007
Het aantal banen van werknemers daalde in het vierde kwartaal met 18.000 ten opzichte van een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder waren er 93.000 banen minder. Dit is een daling van 1,2%. In alle bedrijfstakken daalde of stagneerde het aantal banen in het vierde kwartaal. In het derde kwartaal van 2012 was er in een aantal bedrijfstakken nog lichte groei. Gemiddeld over heel 2012 waren er 63.000 banen minder dan in 2011. Het aantal banen is hiermee gedaald tot het niveau van 2007.
Economische krimp van 0,9% over heel 2012
Over heel 2012 kromp de economie met 0,9% ten opzichte van een jaar eerder. De consumptie door huishoudens was 1,4% lager, de investeringen krompen met 4,7%. De consumptie door de overheid groeide met 0,7 procent, de uitvoer met 3,1%. In 2011 groeide de economie nog met 1,0%. Belangrijkste verschil met 2012 was dat de investeringen in 2011 nog toenamen. Dit alles blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Hoe ziet die berekening eruit van het economische groei of krimpcijfer?
Ik denk dat we nooit uit de recessie zijn gekomen sinds 2008. Ik weet wel dat men het referentiejaar heeft aangepast en andere truukjes heeft uitgehaald om het eindcijfer in de gewenste richting te krijgen.
Zeg maar net zoals met inflatie. Volgens de statistieken hadden we maar ongeveer 2 % inflatie per jaar. Terwijl met de introductie van de euro de lonen gehalveerd zijn en de kosten verdubbeld…
Het enige politiek-korrekte argument dat ik kan bedenken, is dat het wellicht beter is om deze cijfertjes aan te passen want de economie blijft dan wel doorgaan.
Zeg maar dezelfde argumentatie dat men met de IRT-affaire tonnen en tonnen drugs doorliet.
Je had als overheid dan enigszins controle op de handel in harddrugs en de betrokken criminelen.
Het CBS hanteert cijfers uit de bubble van het huidige geldsysteem. Daarom zijn hun modellen en adviezen elke 3 maanden aan “herziening” toe, dus ze kloppen nooit.
Het geldsysteem is het probleem. Als Rehn het geldsysteem zou onderzoeken zou hij ook de “rekenfouten” snappen en “onderwater” kunnen zien waarom er geen oplossing komt binnen het huidige geldsysteem. Het is ook niet voor niets dat de mainstream media elke serieuze uitleg vermijdt van het geldsysteem.
Maar helaas, is het CBS net als de eurocraten niet in staat gebleken buiten het referentiekader te zien of te denken van
DE GROOTSTE ROOF OOIT: HET HUIDIGE GELDSYSTEEM.
Nederland heeft in de jaren negentig een grote strategische fout gemaakt. ‘Nederland transportland’, daar waar de marges het laagst zijn en de economische risico’s het grootst. Hoeveel maakindustrie is niet verdwenen.
Een groot lek in de economie is de instroom van kansarmen en de uitstroom van mensen met geld en kennis. Dit zal een steeds groter probleem worden.
Je mag ook verwachten dat er een keer het geduld van de Portugese, Spaanse, italiaanse en Griekse burgers op is. Daar gaat dit jaar iets gebeuren wat enkel door geweldadige repressie te onderdrukken is. De eurofielen zullen hierin niet aarzelen, maar de publieke opninie zal uiteindelijk winnen. Dus Portugal en griekenland uit de euro. Inmiddels zal Frankrijk en Italie met de billen bloot moeten.
Redenen genoeg dat dit jaar, wellicht volgend jaar de garantiestellingen van Nederland opgeeist worden. 40 miljard! En dan?
De eurozone is een mission imposible. Hoeveel ellende kost het om uberhaupt het begrotingstekort terug te dringen naar 3% in termen van niet alleen geld, maar m.n. humanitair. Wat nu gebeurt is tegen de rechten van de mens: op dit moment geen onderdrukking door een leger, maar onderdrukking door een politieke en bancaire elite. De volgende stap is onder de 3%-norm te komen. Nog meer ellende. Daarna zouden daadwerkelijk de schulden afgelost moeten worden. Lukt gewoon niet meer; er zijn grenzen aan de menselijke rek.
In Nederland zullen al deze effecten keihard toeslaan met een regering die tot het laatste, op kosten van de burger, de eu en de euro verdedigt ter eigen eer en glorie.
Zie je nu wel dat we ons al sinds 2008 in de Grote Depressie 2.0 bevinden? Op het oog minder ernstig dan die van de jaren ’30, maar het zal op termijn wel veel ernstiger worden.