De verschillen tussen de inkomens in Nederland waren in 2011 nagenoeg even groot als een jaar eerder. Sinds 2001 is de inkomensongelijkheid in Nederland nauwelijks veranderd. Alleen in 2007 nam de inkomensongelijkheid licht toe. Toen profiteerden de hoogste inkomens, waaronder veel zelfstandigen, bovengemiddeld van de economische opleving.

De ondernemers werden in 2008 en 2009 als eerste getroffen door de economische crisis, waardoor de inkomensongelijkheid weer op een lager niveau kwam te liggen. Onder zelfstandigen zijn de inkomensverschillen fors groter dan onder werknemers en uitkeringsontvangers en fluctueren bovendien meer in de tijd.

Inkomensverschillen in Nederland betrekkelijk klein

Ook in Duitsland stegen de inkomensverschillen in 2007. Ze bleven daarna echter stabiel op het hogere niveau, waardoor de ongelijkheid er nu groter is dan in Nederland. In Zweden, dat na Slovenië de laagste inkomensongelijkheid van de EU-landen heeft en dat qua welvaartspeil vergelijkbaar is met Nederland, bleven de inkomensverschillen de afgelopen jaren gelijk.

Nederland staat nog net in de top-5 van Europese landen met de minste inkomensongelijkheid. Behalve Slovenië en Zweden maken ook Tsjechië en Finland daar deel van uit. In Letland, Portugal, Spanje, Griekenland en Roemenië zijn de verschillen tussen de inkomens het grootst. (Bron: CBS)

3 reacties

  1. Dus de verschillen bleven gelijk?

    Hoe reken je dat uit dan?
    Neem je het gemiddelde van de massa tegen het gemiddelde van de middenklasse, tegen het gemiddelde van de rijken en de super rijken?

    Als er 2 superrijken 2x zo rijk worden waardoor er 2 in de rijkencategorie vallen…is dan het verschil nog steeds even groot?

    Ik weet niet wie dit allemaal verkondigen maar het lijkt me wel een mooi verhaal om iedereen kalm te houden… en vooral om te laten zien dat er niks aan de hand is.

    Gewoon doorwerken lieve mensen….

    Alles gaat goed, geloof ons maar.

  2. Wat een fijn bericht om te horen. Dus de onderlinge verschillen zijn al 10 jaar hetzelfde?
    Is dat wel belangrijk om te weten? Hoe is dit objectief en zorgvuldig te meten? Deze cijfers zijn zo te manipuleren dat er alles uit te toveren is.
    Ik vind het belangrijker om te weten wat de koopkrachtplaatjes laten zien van deze categorieën.
    Dan valt op dat er helemaal geen vooruitgang is geboekt in koopkracht en dat al 10 jaar lang! Enige uitzondering zijn natuurlijk de super rijken, die gaan nog steeds vooruit.

    Het is veel belangrijker om te voorspellen waar dit naar toe lijdt in de komende jaren.

    Heel simpel VEEL HOGERE BELASTINGEN op arbeid. VEEL HOGERE BELASTINGEN op goederen, VEEL HOGERE BELASTINGEN EN HEFFINGEN (whats in a name) als burger afdragen aan gemeente etc.

    Nu komt de aap uit de mouw. De komende tien jaar blijven we niet gelijk, maar zakken we door het rioolputje de stront in! De koopkracht gaat 30% dalen en dat is minimaal.

    De super rijken vluchten uit Europa (Hollande nog bedankt met je belastingtarief van 75%).

    Iedereen naar de MIN 30%, gelukkig blijven we dan onderling wel gelijk!

  3. @Martin K
    Je hebt het geregeld over [u]minder[/u] werken, maar hoe betaal jij je huur of hypotheek dan ?

    @artikel
    Ik vond/vind dat gebral van die VVD-ers over nivelleren echt helemaal niets ! Het suggereert dat we hier in Nederland alleen maar kunnen vallen over luxe problemen. Ik vind die exorbitante salarisverschillen sowieso al kul. Heus, je mag best wat meer verdienen als je verantwoording hebt of zwaar of smerig werk verricht. Maar ministersalarissen bij de top van woningcoöperaties… belachelijk !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: