In deze tijd van crises komt de zogenaamde sociale- en welvaartstaat, ons Nederlanders, duur te staan. Omdat het wel gemakkelijk was, hebben we het goed gevonden dat een heel groot deel van onze individuele verantwoordelijkheid en risico’s door staatsbemoeienis werd afgedekt. Honderdduizenden drempels, miljoenen verkeersborden, de gezondheids- gehandicapten- en ouderenzorg, gesubsidieerd bouwen en wonen, een oneindig aantal wetten, regels en uitzonderingen daarop. Het kon niet op.

Toen de overheid wel heel erg bleef groeien werd bedacht dat privatisering en marktwerking ons allen echt goed zouden doen. Dat er zo veel efficiënter gewerkt werd. De energievoorziening, stroomnetbeheer, railnetbeheer, het onderwijs, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, zorgverleners, het CBR, Justitiële Incasso en nog zo heel veel meer diensten werden geprivatiseerd. Gemeentelijke bouwverenigingen, ooit opgericht ten behoeve van de sociale woningbouw, groeiden uit tot Wooncorporaties gericht op grootschalige projectontwikkeling en speculatie.

Al die privatisering en zogenaamde marktgerichtheid had een aantal elementen gemeen. Er ontstonden prachtige baantjes en bijbaantjes voor politici, oud politici, ex vakbondsbestuurders en aanverwante geesten. De salarissen en beloningen vlogen omhoog. Lobbywerk werd steeds belangrijker en het geheel werd zo complex dat de overheid er geen enkele invloed meer op had. Hebben we niet ontelbare keren moeten horen dat het absoluut niet ging zoals bedoeld was maar dat de overheid er feitelijk niets meer aan kon doen, de macht uit handen had gegeven?

Uit de bocht gevlogen

Nu, bijna begin 2013, wordt duidelijk dat Nederland en daarmee alle Nederlanders, door langdurig te denken dat het toch wel iets bijzonders was, heel anders dan Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en noem verder maar op, nu de rekening krijgt gepresenteerd voor deze arrogantie. De geldhonger van onze huidige regering is groot. Naarstig is men op zoek naar meer inkomsten, geen middel wordt buiten beschouwing gelaten. Loonbelasting, inkomstenbelasting, erfbelasting, assurantiebelasting, verhuurdersbelasting, wegenbelasting, spaardersbelasting assurantiebelasting, overdrachtsbelasting , premies volksverzekeringen, btw, bpm, accijnzen, ozb, assurantiebelasting, toeslagen op alle vormen van energieverbruik, steeds meer eigen bijdragen en eigen risico’s en zo voort. Van al die belastingen en bijdragen wordt de knop, die moet zorgen voor meer inkomsten, voortdurend aangedraaid. Openlijk en in’t geniep.

Vicieuze Cirkel

Net zo als wij bij Griekenland vooraf weten dat elke zogenaamde hulpstap een volgende met zich meebrengt is het ook met het grote graaien naar meer staatsinkomsten. Wij burgers houden steeds minder vrij besteedbaar inkomen over en lopen grotere en grote risico’s. De zorgkosten worden elke dag hoger. De stap van werkloosheid naar bijstand, wordt akelig klein. Dat leidt er toe dat we minder kunnen en willen besteden en dus ook tot minder inkomsten voor de overheid. De staatsuitgaven voor ww en bijstand stijgen in een sneltreinvaart. Dus minder inkomsten en meer uitgaven. Oplossing? Meer belastingen en/of meer bezuinigen, wat indirect vaak ook weer neerkomt op een lastenverhoging voor veel burgers.

Oplossingen?

Als je van bovenaf naar Nederland kijkt dan is de oplossingsrichting simpel en volgens mij onontkoombaar. Wij Nederlanders zullen het weer grotendeels zelf moeten gaan doen. Eigen verantwoording en daarmee ook risico’s dragen. Weg van het puur individuele, op naar samenwerken in familie- of andere verbanden en zorgen voor onze medemensen die het veel minder hebben. Ons hele doen en laten, het begrippenkader rond, welvaart en welzijn, oud, jong, leuk, tevreden, genoeg,  comfort, gezondheid, wonen en werken vraagt om herziening. Een enorme opgave die heel veel van ons gaat vragen. Het zal pijn doen maar ons ook weer meer bewust gaan maken voor wat leven inhoudt.

duitse vrouwen

Het zal pijn doen: Uit een rapportage op Arte. Drie vrouwen uit Duitsland en Frankrijk, die er met hun kinderen alleen voor staan, geen echt werk kunnen vinden. Kijk naar hun gezichten en lees er in gedachten uit wat uw hart in één blik voelt.  

En de staat?

Terug naar de kerntaken en een beperkt aantal basiswetten, naar een minimale overheidsorganisatie en relatief lage belastingen. Een gezondheidzorg zonder enorm dure gebouwen, dikke salarissen, ontelbare managers. Onderwijs terug naar het domein van de leraren. Op naar boeren die voedsel produceren op basis van een boerderij. Weg met de grootschaligheid. Op naar balans en evenwicht, naar kwaliteit in plaats van kwantiteit,  naar een situatie waarbij je aan het eind van je leven kunt zeggen. Het is van het begin tot het einde goed geweest.

35 reacties

  1. Waar ik me druk om maak is het feit dat we hier te duur worden door al die belastingen en regeltjes. oa. ICT wordt soms al uitbesteed in andere landen.

    Nog zoiets: Het [E]lektronische [P]atiënten [D]ossier (waar ik niet zo een voorstander van ben, maar dat terzijde) software zou in beheer zijn van een Amerikaans bedrijf. 1) Waarom Amerikaans ? Waarom niet een Nederlands bedrijf ? 2) Politici en internationaal juridische specialisten steggelen of die Amerikanen nou wel of niet bij de gegevens zouden moeten kunnen komen in noodgevallen. Overruled de Nederlandse de Amerikaanse regels of andersom.

    Wat ik ook zorgelijk vind is dat ik lees dat steeds meer boeren in Nederland er blijkbaar de brui aan geven.
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/21122019/__Zeven_boeren_per_dag_stoppen__.html
    …Stoppen ermee, dus wij vertrouwen erop dat we meer voedsel en grondstoffen moeten gaan importeren ??? Dat maakt NL dus veel minder zelfvoorzienend. Of zie ik dat verkeerd ?

    En inderdaad, laat maar komen die vereenvoudigingen in overheid, regeltjes en de ‘normaal goed betaalde banen’ ipv veel te hoge salarissen.

    Gewoon weer met beide voetjes op de grond !

  2. *Zeven boeren die er per dag mee ophouden in nl

    *Bestuurders van Amarantis die hebben bedrogen, misleid en gefraudeerd

    *De ziekhuisbestuurders die veel meer willen dan de 130% die het kabinet wil

    And so on

  3. Bedankt voor weer een mooi ‘uit het hart’ artikel Ben. De wereld is doorgeslagen naar een model grenzend aan complete waanzin. Gefinancialiseerd, overgereguleerd, gepamperd. Enige hoop put ik uit mijn vermoeden dat een crash van het huidige ‘utopia’ aanstaande is en er (dus) ruimte komt om dingen anders in te vullen.

    Waar m.i. geen ruimte voor moet zijn is een verdere verschuiving van macht naar Brussel. Dan belanden we in een semi-communistische dweilstaat die langzaam maar zeker een totalitair karakter zal gaan krijgen.

  4. In de kern ben ik het met de strekking eens, maar toch zou ik graag samen met anderen tot een nadere concretisering komen.
    Snijden in het aantal managers en de hoogte van hun salarissen is een goed ding, zal op dit forum breed gedragen worden.
    Dus dat punt is helder, en het zou mooi zijj als er eens een keer de daad nij het woord gevoegd wordt. ( ik verwacht op dit punt niet veel van dit kaninet ).
    Maar, ik ben op zoek naar de grenzen van de verantwoordelijkheid van de overheid, welke taken/verantwoordelijkheden behoren bij de overheid, en welke niet MEER.
    Ik blijf wel hardnekkig volhouden dat voor elk mens dat door welke omstandigheid dan ook buiten zijn schuld ( ieder mens maakt wel fouten, dus niet te streng ) gezorgd dient te worden, of dat nu door de overheid is of door een kleine kring.
    Ik bedoel, wat als een mens door zijn omgeving / familie of netwerk ) of welk verband dan ook ) aan zijn lot wordt overgelaten? Wat dan?
    Laten we het concreet maken, en beginnen bij de bijstand en de aow.
    Roept u maar? Weg bij de overheid? , of iets anders?

  5. @VB
    Ik pleit voor een basis economie waarbinnen de gehele beroepsbevolking verplicht wordt een bijdrage te leveren m.u.v. artsen, politie. Iedereen om te beginnen 15 uur per week, naarmate die basis economie efficienter wordt zal dat kunnen worxen afgebouwd naar bijvoorbeeld 8 uur per week p.p.

    Daarbuiten een puur kapitalistich systeem zonder teveel overheidsbemoeienis. Leg bijvoorbeeld in de grondwet vast dat de omvang (kosten) van overheden niet groter mag zijn dan 15% van het BBP.

    Baseer wetgeving voor die ‘puur kapitalistische omgeving’ op duurzaamheid, respect voor natuur, milieu en zorg voor vraaggestuurde economie. Geen beursnoteringen, geen eigenaren ‘op afstand’ die maar 1 belang hebben: geld. Wat je niet fysiek bezit kun je niet verkopen.

    Regionale self supporting communities met eigen munten om systeemrisico’s uit te bannen, groei van bedrijven maximaliseren op een van tevoren vastgestelde jaaromzet, uitgezonderd algemeen belang zoals openbaar vervoer. Zo krijg je diversiteit en innovatie.

    Uiteraard is dit niet waterdicht maar slechts een denkrichting.

  6. Aanvulling: basis economie:
    Voeding, wonen, schoon water, energie, kleding. Op die wijze is er altijd een backup, los van risico’s, en kunnen uitkeringen als ww en bijstand vervallen. Ook komt er keuzevrijheid voor mensen, je bent vrij om deel te nemen aan het kapitalistisch systeem als je iets extra’s wilt verdienen of als je ambities je in de weg zitten. Maar het hoeft niet.

  7. @Houtskool, ik moet het nog even tot me door laten dringen maar ik snap wat je bedoelt.
    Een kapitalistiche systeem die niet gaat over de primaire levensbehoeftes van mensen maar over het extra?
    Mmm, interessant, en heel revolutionair.
    Heeft iets heel doordachts. Gebruik maken van een efficiente markteconomie voor de secundaire behoeftes ( zeg ik dat goed?? ) waardoor de maatschappij niet volledig is overgeleverd aan de regenten van de markt, en de elite geen mogelijkheden heeft het volk te knechten.
    E.e.a. betekent wel dat er nog steeds een centrale overheid moet zijn. Immers er moet verplicht gewerkt worden voor de baisbehoeftes van mensen. Daar zijn natuurlijk ambtenaren voor nodig om dat allemaal te regelen en te organiseren.
    Bedoel je dit ongeveer?

  8. @Houtskool,
    Nog even over dat verplicht werken voor de baiseconomie.
    Gaat een centrale overheid daarover of gaan zelfvoorzienende gemeenschappen daarover?

  9. @VB
    Je vat het erg goed VB. Een wet van communicerende vaten tussen de basis economie en de ‘secundaire’ kapitalistische poot. Landelijke overheid voor alles omvattende regelgeving (criminaliteit bijvoorbeeld), maar liefst het meest regionaal regelen in commissies uit alle lagen van de bevolking in regelmatig wisselende samenstelling. Elk jaar 15% nieuw bloed, zou houd je continuiteit met goed bestuur zonder een machtsspectrum te ontwikkelen.

    Gebruik de kennis van Wageningen Universiteit om het hele landbouwgebeuren in te richten. Veel ambtenaren zijn niet nodig. Een groep mensen met kennis kan vrijstelling krijgen van de basis economie ‘dienstplicht’ om dingen te structureren.

    Het gaat om een principe, het invullen van details volgt later. Zodra er teveel over details wordt gesproken verzamdt het idee in eindeloos getouwtrek. Eerst op democratische wijze een visie legitimeren. Wilt u deze richting op, ja of nee. Dan de vakken vullen.

    Bedankt voor je belangstelling VB

  10. @VB, Houtskool
    Ik denk inderdaad dat er al serieus nagedacht moet worden over minder arbeid van mensen mede omdat er steeds meer machines komen en in de toekomst nemen robots wellicht een belangrijke plaats in omdat deze een min of meer 24/7 inzetbaar zijn en daar kan zelfs geen super goedkope chinees tegenop. Als gevolg daarvan zouden overheden steeds meer bedrijven moeten gaan belasten dan mensen op hun arbeid. (want daar valt in de toekomst steeds minder te halen, (soooo ontopic !)) Beroepen voor mensen zullen zich beperken tot creatieve beroepen of inventieve beroepen. Hoewel dat laatste, Je weet niet hoe Artificial Intelligence het in de toekomst gaat doen.

    Maar goed, terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat mijn aanvulling misschien wel “crap” is omdat mijn beschrijving goed is in “prullaria maken” en misschien moeten we daar ook wel eens van af, prullaria dan.

  11. En denk eens goed over die wet van communicerende vaten, dat is essentieel.

    De kapitalistische poot zal moeten zorgen voor goede werkgeverschap, anders geen werknemers. Die zijn namelijk niet langer verplicht bij te dragen aan het casino zoals nu wel het geval is.

    Dus geen eindeloze cao’s en gepolder maar pure marktwerking, zonder verborgen chantage. Dit is een echte pain in the ass voor huidig tbtf en hun doodgelobbyde Brusselse technocraten. 😉

  12. @R
    Je schrijft zeker geen onzin, automatisering is goed, maar wie betaalt er dan belasting? Je haalt een belangrijk punt aan, het grootkapitaal (gefinancialiseerde multinationals) heeft behoefte aan arbeidsoverschot, dat drukt de lonen. Daar moeten we dus vanaf. Een basis economie zorgt voor een goede cohesie tussen mensen, die zullen onderling ouderwetse en minder creatieve werkgevers gaan mijden. Concurreren met lage lonen landen is je reinste slavernij. Wil je hier iets verkopen dan zorg je ook maar voor een stuk werkgelegenheid. Bedrijven zijn ordinaire geldmachines geworden en moeten weer een gewaardeerd onderdeel worden van een samenleving. Ik bedoel hier grote bedrijven. Apple heeft een kaspositie van meer dan 100 miljard dollar en een eigen financiele poot die al dat geld beheert, lees: op de triljoenen derivaten berg plempt, op zoek naar rendement over jouw en mijn rug.

  13. @Houtskool, R, wat een mooi bijkomend voordeel is,is dat het leven veel interessanter, veelzijdiger wordt.
    Het lijkt mij heerlijk om bijvoorbeeld een paar uur per dag op het land te werken.
    Het is gezond, en het geeft meer voldoening als we weer wat dichter bij de natuur komen, in ieder geval op een meer directe wijze betrokken raken bij de productie van basisgoederen.
    Ik ben behoorlijk enthousiast, gebruik maken van verworven kennis en technologie en tegelijkertijd invulling geven aan de behoeftes van de mens als individu en lid van een gemeenschap en meer respect voor de menselijke maat.
    Als denkrichting spreekt dit me wel aan.

  14. Excuses voor mijn bovenstaande “totally nerdish” reactie. Ik, stomme volstrekt autistische ICT-er. ik neem uitdrukkingen altijd [u]letterlijk[/u], ik dacht ‘in het kader van’:

    Regeren is vooruit zien !

    …niet meer doen.

  15. @R
    En prullaria moeten we idd vanaf.

    De wegwerpfiets, elke 3 jaar een nieuwe a €750,- Laat die €750,- nu precies de maximale hoogte zijn van het zgn. ‘fietsplan’. Een overheid die reguleert dat je elke 3 jaar mag meedoen, promoot de wegwerpfiets en stimuleert consumptie. Net als de vele FED miljarden, allemaal pompen pompen, omhoog die consumptie. Op een planeet met eindige grondstoffen is dit ronduit crimineel, ‘na ons de zondvloed’.

    Nu kap ik, goed weekend iedereen.

  16. Met betrekking tot amarantis.
    Het is zo ongehoord, echt alle grenze overschrijdend.
    Ik vraag me af hoe het kan dat na jaaaaaren van publieke verontwaardiging dit nog steeds gebeurt.
    Moet je niet gewoon vaststellen dat er sprake is van ernstige politieke onwil??
    Als het om maatregels gaat die de gewone man raken, dan valt het me op dat de politiek heel vastbesloten en daadkrachtig is.
    Het klopt gewoon niet, er speelt meer.
    Wie gelooft dat het nu zoals Plassterk zegt mu echt over en uit is met de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector ( na een afbouwperiode ).???

  17. Wijlen Pim Fortuyn schreef hierover. Terug naar de menselijke maat. Geen schaalvergroting maar schaalverkleining.
    Dat was 10 jaar terug, kijk waar jullie nu staan…
    Er verandert blijkbaar niks todat het echt fout gaat…
    NB Sorry voor dat jullie, ik word hier regelmatig om gebashed maar ik hoor er niet meer bij.

  18. Tja, misschien krijgt die 1% versus 99% in de verre toekomst wel een compleet andere lading !
    De 1% die nog werkt en die andere 99% juist niet.

    Dus, overheid (nl overheid dorst naar meer geld onlesbaar), wat gaat ’t worden ? Als inkomstenbelasting in de toekomst niet meer ‘interessant’ is.

  19. Aanvulling op mijn allereerste reactie.
    Op de tv zag ik laatst een programma waarin ze vertelde dat een hartstikke Nederlands product (ik geloof dat ’t om kaas ging) dat een kaas in Nederland een stuk duurder was dan in het buitenland. [u]Exact[/u] dezelfde kaas !

    Hartstikke ontopic !

  20. Hm.. Ik kan het niet laten om nog een dingetje te verduidelijken.

    Een socialistisch systeem werk niet, een kapitalistisch (tot dusver) ook niet. Vandaar die basis economie en die kapitalistische poot, door de wet van de communicerende vaten kunnen we het positieve van beide gebruiken en het negatieve neutraliseren.

    Zodra 1 van beide hapert stroomt activiteit naar de ander en vice versa. Het houdt elkaar in evenwicht. Het beste van 2 werelden.

    Utopie?

  21. @18 moerstaal
    Hangt van het topic af. Ik kan wat ik boven heb getikt niet plaatsen bij een onderwerp over de staatsschuld van Japan. Alles is te herleiden tot systeemfalen, maar ’technische’ onderwerpen zijn nodig om aan te tonen dat er iets niet klopt.

    Ik hoef in ‘Den Haag’ ook niet aan te kloppen omdat ik wakker lig van mijn gevoelsinflatie.Met keiharde feiten worden mensen wakker.

    Welkom terug moerstaal.

  22. Ik kan reacties geven tot ik een ons weeg , helpen doet het niets , zolang wij als ezels ons telkens aan dezelfde steen stoten en blijven stemmen op een VVD of een PVDA met een precisie van militaire discipline , aangegeven door de media propaganda , blijven wij bestolen en geroofd achter tot in lengte der dagen .
    Wanneer worden wij een keer wakker en gaan de oogkleppen af en open , en gaan wij eens een keer een vuist maken tegen deze dictatuur staat gevuld met graaiende eurofielen .

  23. @25 Rinus

    Crash JP Morgan, buy silver!!

    Moet je jezelf wel ff verdiepen hoor. Maar dat heb je vast wel over voor een betere toekomst. Toch?

  24. @houtskool
    Ik vind ‘m echt heel mooi jouw voorstelling en wellicht moet ik ‘m nog een keertje lezen. Waar ik bang voor ben is dat die groep, “enkel basis economie” best wel groot zal zijn. Nog even los hiervan denk ik dat die “kapitalistische poot” naar die “basis economische poot” zal lonken en zal proberen die “Basis poot” erbij te betrekken (Denken in de trend van: Al krijg ik maar 1 cent van die andere 8 miljoen losers, kracht van de massa)

    Bovendien: Landen met 2 anders denkende (hoofd) groepen binnen het land. Het heeft in het verleden/heden niet vaak veel goeds laten zien. De drang naar de volledige macht zal altijd blijven bestaan. Bij de massa valt wat te halen. Ben ik weer terug bij het ontopic gedeelte want, de titel van dit artikel luidt:

    “Nederlandse overheid dorst naar meer geld onlesbaar”

    Die haalt ze toch bij de massa, niet ?

  25. @26 houtskool. Dit is nu juist wat ik bedoel , a.u.b. geen speculaties meer of beurs geiligheid .
    Daar gaat de mensheid bezeten van hebzucht aan ten onder.
    Crash JP Morgan, inderdaad eind 2008 is het gezeik met de graaiende bonusgeile bankenwereld begonnen .
    Heden ten dage niets geleerd of verbeterd maar alleen nog efficiënter geworden met de boel te belazeren door speculatie van de ECB met Griekenland in de hoofdrol om ongelimiteerd geld bij te drukken om hun feestje maar in stand te houden .
    Vele smerige spelletjes gespeeld worden op politiek vlak om de burger maar angst aan te praten en chaos te stichten om maar hun bezuinigingen door te kunnen voeren tegen beter weten in daar anders hun gedrag van onvermogen totaal aan het licht kan komen .
    Heel Nederland heeft aan den lijve mee kunnen maken en voelen hoe een Mark Rutte staat te liegen en kiezersbedrog in het vaandel hoog houd voor eigen pluche geiligheid met aan zijn zijde een ras druiloor van een meeloper Diederik Samson .
    Ik word er kotsmisselijk van van dit soort onbeschofte dieven en landverraders met hun andere eurofiele EU matennaaiers .

  26. @#25 Rinus de nadenker 01-12-2012 21:50

    Iedereen zit in een spagaat.
    Er is gewoon niet voldoende geld in omloop dus het systeem loopt vast. Misschien kunnen we gaan bedelen bij diegene die ons ruilmiddel hebben gekaapt.
    Ik zou best willen weten op welke bankrekeningen het staat.
    Productie is er genoeg in deze tredmolen, die loopt zelfs terug door het gebrek aan geld.
    Zie het als een balans. Een klein groepje heeft steeds meer.
    Daar komen nog wel wat problemen bij als overbevolking, peak oil en klimaatverandering.

    Inderdaad dom dat mensen maar op de consensus blijven stemmen. Verandering komt pas als de yankees massaal op een man als Ron Paul gaan stemmen en jullie op bijv. SP, PvdD of SOPN. Maar ach, mensen willen graag gewoon zijn, erbij horen, vooral niet afwijken en stemmen dus maar weer op de middenmoot die de status quo wil handhaven…
    Revolutie komt er pas als mensen echt honger hebben of moeten vechten of vluchten voor hun veiligheid.
    Tot die tijd is het pappen en nathouden…
    En zelfs in het meest extreme scenario zie ik die starre kaaskoppen in staat om tot de laatste snik de status quo proberen te handhaven.
    Calvijn leeft nog, de slaven rennen braaf door voor hun plekje in de hemel tot ze erbij neervallen.
    Het is altijd hetzelfde riedeltje…

    Helden zijn niet meer maar worden in de media kapotgemaakt of echt afgeschoten (Theo en Pim bijv.).
    Hoe anders is dat in Latijns Amerika!
    Ex militante en dochter van Bulgaarse immigrant is president van Brazilië.
    Ondenkbaar in een van de 77 vazalstaten van vadertje Khazaar dat zo’n tegendraadse vrouw met 2 jaar gevangenis op haar strafblad daadwerkelijk het volk mag vertegenwoordigen. Brazilië mag dan wel gevaarlijk terrein zijn maar dat is een erfenis van 500 jaar graaien door de neokoloniale machten met de blanke Braziliaanse elite in haar kielzog…

    Heldin Tanja Nijmeijer steekt ook meters boven het maaiveld uit maar wordt in de media afgeschoten als een echte paria. Tanja is gedegradeerd tot entertainment en wordt misbruikt voor het financiële gewin en als controle middel door de MSM. Noem het aapjes kijken zonder je nog af te vragen waar het nou werkelijk om ging. Net als die perverse belangstelling voor zieke producten uit de door o.a. zionisten gecontroleerde entertainment industrie zoals Lady Gaga, Justin Bieber of Pussy Riot. Dat geeft de mentaliteit wel aan in die polder (ik hoor weer iemand steigeren om deze minachtende benoeming hehehe). Als een bange kudde opgejaagd aan de rand van het ravijn zich vastgrijpend aan achterlijk makend spelen en ziekmakend brood met aspartaam en smaakversterkers… Oh wee diegene die zich uitspreekt te willen onttrekken aan dat systeem. Dat is voor het systeem hetzelfde als een aanval waarmee je haar uitdaagt. Rennen moet u, tot de laatste cent moet u worden uitgeknepen waarna u chronisch ziek 3 hoog achter en verstoken van familie liggend in uw eigen uitwerpselen eenzaam mag doodgaan.
    Dat is namelijk voor de meeste van jullie het uiteindelijk lot.
    Face it!

    Hier zit nog een held die te ver boven het polderlandschap uitstak en zijn draai heeft gevonden in het tegendraadse Brazilië.
    Ik ga ook door tot mijn laatste adem en wel met mijn verzet tegen het in feite neofeodale systeem welke van jullie zieke slaafse rennende ratten maakt.
    Stap eruit, ga weg, ga desnoods illegaal zitten wezen in Brazilië tot er weer een generaal pardon komt en je een visum krijgt. Wegwezen, fuck het systeem, betaal geen belasting meer. Pin je rekening leeg, koop edelmetalen. Gewoon je autonomie claimen, desnoods in kleine stapjes. Maak twee dikke middelvingers naar het systeem. Liefst nog in teamverband maar als je dat team nog niet hebt begin je alleen. Kies voor je eigen vrijheid, gezondheid en zelfbeschikking.
    Dat is het enige wat je naast gezond voedsel en liefde echt nodig hebt en aan dit alles is steeds meer een gebrek.

    Strafkamp HOL-land BV, je chronisch en mentaal ziek rennen op de vierkante meter voor bank, baas, belasting en bilderbea.

    Sorry, ik overdrijf maar dat is nodig om her en der wat mensen wakker te schudden.
    Er moet verdorie beweging komen. Snapt u nu mijn tierende betoog?

    PS
    Fleur plaatste daarnet op:
    http://biflatie.nl/artikelen/54-werkloosheid/48077-de-eu-horrorgrafiek-26-miljoen-werklozen
    deze link:
    http://www.decrashvan2010.nl/interview.php
    Deze man, Santiago Niño-Becerra, schrijft wat ik zelf al heb leren inzien namelijk dat het systeem op het einde loopt en het niet gaat om de poppetjes. Nou ja, sommige poppetjes maken misbruik van het systeem maar opportunisme is over de breedte gezien mens eigen te noemen…
    Rutte is een van ons en die is of naïef of zit de tijd te rekken in de hoop dat zijn carrière de crisis overleefd of hij is niet een van ons maar een poppetje die de Khazaartjes dient. Ik geloof in het voorlaatste, namelijk zijn CV keurig invulling geven…

  27. @ Allen. Bedankt voor de betrokken en on-topic reacties.

    Het inrichten van een basis-samenleving is één van de moeilijkste operaties die er is. Zeker in de huidige tijd. De ervaringen en meningen van mensen verschillen enorm. Binnenkort begin ik aan een serie artikelen over dit onderwerp inclusief een basis-gezondheidszorg. Aan de orde komt ook de eigen verantwoordelijkheid. Roken, drinken, drugsgebruik, obesitas, veel aan het strand in de zon liggen, en zo voort. Stof genoeg voor oneindige ruzies, opgeheven vuisten of stille bezinning en waardevol overleg.

    Uit de reacties tot nu toe heb ik enkele punten gepakt die me aanspraken aangevuld met eigen ideeën.
    De overheid gaat zorgen voor een algemene kwalitatief goede maar minimalistische basis. Een soort nachtwakersstaat plus. Veiligheid en zekerheid, beschermende wetgeving voor mens en natuur, basale voeding, wonen, schoon water, energie, kleding, medische zorg, onderwijs en een hoofdinfrastructuur. Iedere inwoner van Nederland moet als tegenprestatie zeg maar twee dagen per week werken om dit te bekostigen en vorm te geven. Dit kan in natura of in de vorm van een geldbedrag. Voor wie meer wil dan het meest minimale, staat de wereld open. Eigen initiatief, samenwerken en dingen samen organiseren, bedrijfjes opzetten al deze dingen lonen zich weer. Er is een grote mate van vrijheid, die alleen ingeperkt wordt door de beschermende wetgeving, om uitbuiting, lastenafwenteling en dergelijke te voorkomen.
    De groei van de overheid wordt in toom gehouden door elk drie jaar een maximum percentage van het BBP vast te stellen dat de overheid als budget ter beschikking staat. Organisatie van een en ander vindt zo dicht mogelijk bij de mensen plaats die er gebruik van moeten/kunnen maken.

    En zo zou je nog een hele tijd door kunnen/ moeten gaan, maar daarover meer in de artikelen die nog gaan volgen.

    Ten slotte uit het artikel waarvan Fleur de link plaatste waarvoor bedankt omdat het erg lezenswaardig is:

    [i]Politici en ook veel economen menen dat het ergste achter de rug is. Onze maatregelen beginnen al zichtbare resultaten op te leveren, zeggen zij. Wat vindt u daarvan?

    ‘Het is logisch om te zeggen dat het ergste voorbij is. Allereerst omdat het heel menselijk is om te geloven dat het wonder mogelijk is. Een optimistische boodschap van leiders vindt dus gemakkelijk gehoor bij de mensen. Er is nog een reden. Als machthebbers niet zouden beweren dat het ergste achter de rug is, zouden zij hun eigen falen toegeven.[/i]

    Hier de link naar een eerder artikel op biflatie over bovenstaande tekst [url]http://goo.gl/5tIKF[/url]

  28. Voorlopig zie ik nog geen einde aan het systeem, daar Goldman Sachs heel sterk in de schoenen staat. Er gaat denk ik wel een kanteling komen qua houdbaarheid van de Dollar als reserve-valuta, maar dan nog zullen de grootbanken er als de kippen bijzijn om iets nieuws op de markt te brengen. En de massa trapt daar gewoon weer in.

  29. @#30 Ben H.J. 02-12-2012 08:00

    Doet me sterk denken aan denkers als Douwe, schrijver op Visionair. Ken je hem toevallig?
    Zou mooi zijn als Douwe eens hier komt kijken en jij daar.
    Achter de coulissen koppel ik mensen aan elkaar zoals ik Tissen aan Biflatie heb gekoppeld.

    Sorry nog voor mijn ferme taal.
    Ik maak mij kwaad als ik zie hoe het de mensen vergaat.
    En dat is helemaal niet zoals CBS schrijft dat jullie de gelukkigste, rijkste en langstlevende mensen zijn. Nederlanders zijn in vergelijking met Brazilianen depressie slaven die niks anders doen dan zich chronisch ziek rennen op de vierkante meter.
    Waarvoor? Om in een leasebak in de file te staan. Diploma’s en cheques op zak…
    Alleen maar carrière najagen en voor je het weet is het leven voorbij.
    Mensen vallen vaak net na ingang van hun pensioen neer want het renpaard weet niet om te gaan met vrijheid…
    Zoals maatje Reneajvan altijd schreef: “Mijn botten gaan nog niet terug naar die polder.”

  30. [b]@30 Moerstaal.[/b]

    Elke link die in mijn richting blinkt zie ik als een signaal van de ziel voor de geest. Thanks. Ik ga het lezen en tot mij nemen.

  31. @#33 Ben H.J. 02-12-2012 14:34

    Via Koen kan je mij bereiken.
    Dan stuur ik je eea. toe waar Douwe maar ook iemand achter KLOL op dit moment mee bezig is.
    Maar je kan Douwe ook rechtstreeks bereiken.
    Ja kan mijn schrijversnaam noemen als je wil.
    http://www.mensenrechten.org/index.php?id=13
    PS
    Ik geef niet teveel informatie prijs. Douwe vermeldt deze website regelmatig onder zijn artikelen.

  32. @28 Rinus de nadenker 01-12-2012 23:15

    geweldig die minnen , ik heb het idee dat er een paar zijn waar de waarheid hard aankomt ,heeft mijn reactie toch nog zijn nut gehad .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: