Dat laatste is inderdaad het geval, want er zijn nu niet één maar drie werkende vaccins voorhanden. Buiten het eerder beproken van Pfizer en BioNtech. Moderna is heel veelbelovend, en dan is er nog een vaccin van Oxford University en AstraZeneca ontwikkeld.´´Als grote groepen tegen de zomer van 2021 gevaccineerd zullen zijn, zitten we ‘in een heel andere situatie dan nu´´, zegt Molenberghs. ´´Deze winter zal het vaccin nog geen impact hebben op de epidemie. Het zal dus geduld vergen, we moeten eerst nog een oorlogswinter door. Maar daarna zal ons leven normaliseren´´.´ Aldus biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven).
Fase drie
Daarin zit het vaccin van Oxford/AstraZeneca, net als dat van het veelgenoemde Pfizer/BioNtech trouwens, want nog niet één is 100 procent klaar en goedgekeurd. Voordeel voor dit nieuwe vaccin-in-ontwikkeling is dat het gewoon in een koelkast bewaard kan worden (tegenover dat van Pfizer/BioNtech wat min 70 graden Celsius vereist). Het is ook nog eens tien keer goedkoper van dit laatste: 3 euro per dosis in plaats van 30 euro voor het Amerikaans-Duitse vaccin. Tenslotte kan het Oxford/AstraZeneca, het Brits-Zweedse farmaconcern vaccin in grotere doses ook sneller geproduceerd worden, middels goedkeuring. ´Andrew Pollard, de professor die verantwoordelijk is voor de tests met het vaccin, verwacht die goedkeuring tegen Kerstmis en zegt dat tegen eind dit jaar miljoenen dosissen zullen klaarliggen. Het kan dus snel gaan.´
Nog betere resultaten
Het tweede heel veelbelovende middel is van het Amerikaanse Moderna. Dat toont eveneens in fase drie de hoogste effectiviteit. Van wel 94,5 procent. ´´Dit zijn duidelijk zeer opwindende resultaten´´, zegt de vooraanstaande Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci. ´´Het wordt niet beter, 94,5 procent is uitstekend!´´ Als alles goed zit en er spoed achter gezet wordt – wat we wel mogen verwachten, zijn we komende zomer allemaal immuun tegen Corona/COVID-19…
Zou jij het vaccine nemen?