Hoe meer tijd er verstrijkt na de totstandkoming van het EU-(corona)noodfonds hoe meer kritiek er opsteekt. Toevallig(?) was de EU-top op een moment dat de oppositie in veel EU-lidstaten met reces ging. Het commentaar vanuit de kritische oppositie laat daardoor langer op zich laten wachten. Diverse onderzoeksjournalisten hebben hun werk gedaan en daardoor is in veel EU-lidstaten behoorlijk wat kritiek los gebarsten op een hopeloos akkoord. Zelfs voormalig minister Ronald Plasterk heeft in een column in de Telegraaf het akkoord sterk bekritiseerd.
Kritiek uit alle hoeken
Hij noemt het akkoord een klassieke verlies-verliessituatie. Verder zegt hij: “De Zuid-Europese lidstaten leveren de autonomie in over hun eigen verzorgingsstaat. Er komen hervormingen met streng Brussels toezicht. De Franse regering zal het moeilijk krijgen met de eigen kiezers als ze gaat morrelen aan de pensioenleeftijd, en met vakbonden die het land platleggen. Dan moet de Franse regering zeggen tegen de eigen bevolking: ’Ja, wij waren ook enorm tegen het verhogen van jullie pensioenleeftijd, maar het moest van de premiers van Nederland en Finland en Zweden’.” Tweede Kamerlid Pieter Omzigt roept in een tweet: “Zeer benieuwd naar de uitleg van @minpres Rutte over de ‘noodrem’. Ik wil een gezamenlijk antwoord van de EU commissie (Von der Leyen), de Raad (Michel) en Rutte over de precieze afspraak.
Noodrem betekent afblijven
Het zou best kunnen dat er na de vakantie door de oppositie flink lawaai wordt gemaakt in de Tweede Kamer. Voer voor partijen als SP, PVV en FVD. De VVD roept dat Rutte zijn stinkende best heeft gedaan en er een “noodrem” uit heeft gesleept. Een noodrem die nooit gaat werken. Rutte is afgescheept met een niemendalletje. Ga lekker spelen met je treintjes in de speelhoek. Rutte was als een kind zo blij met het resultaat voor Nederland. We weten allemaal dat op het miniatuurspeelgoed alles tot in details staat in- en opgetekend. Tot aan de noodrem in de treincoupeetjes aan toe. Iedere volwassene weet dat het voor de ‘leuk’ is. Kritische analisten noemen de noodremfunctie een pauzeknop. Er kan namelijk alleen uitstel van de uitbetaling worden bedongen. Dat zijn hooguit de vier ‘verstandige’ lidstaten Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Maar de meerderheid van de lidstaten zal niet dwars gaan liggen omdat ze afhankelijk zijn van de enorme bedragen uit het fonds. Ook hebben de lidstaten aangaande het noodfonds geen vetorecht. Een logische beslissing van die EU-ministerraad want een veto van bijvoorbeeld Nederland had de hele unie op zijn kop gezet. En dat is uiteraard niet de bedoeling van een club die op weg is naar een politieke unie.
Italië en Spanje sputteren nu al
In mijn column van 19 juli gaf ik het al aan dat de Italiaanse oppositie het akkoord sterk zal bekritiseren. Die laten zich niet de wil opleggen van een paar bemoeizuchtige “vriendjes.” Ook Spanje begint te sputteren bij monde van de kersverse volksfrontregering. Hervorming van het arbeidsrecht in Spanje ziet men als neo-liberaal beleid waar men fel op tegen is. De regering wil zelfs een basisinkomen invoeren. Werk of geen werk, iedereen krijgt een inkomen. Spanje wordt het eerste socialistische paradijs in de EU. Misschien moet de Spaanse regering eerst zelf aan de noodrem trekken. De schade in de toeristische sector wordt nog groter nu veel “bevriende” landen vakantievluchten naar Spanje afraden vanwege de opleving van Corona. Toerisme is een flinke inkomstenbron en dringend nodig om het begrotingstekort niet nog verder te laten ontsporen. Om ontsporing te voorkomen moet premier Pedro Sánchez direct aan de noodrem te trekken. Zet dat basisinkomen s.v.p. direct in de ijskast. Als eerzaam burger van een lidstaat die zijn staatshuishouding wat beter bewaakt heb ik het volste recht om kritiek te spuien op uw spilzucht. Onze NL-begroting was jarenlang op orde doordat we met ons allen bezuinigingen en hervormingen hebben geslikt. En niet pas in 2031 op ons 67ste levensjaar met pensioen gaan.
Belastingen omhoog
Hoezo politieke unie? Wet- en regelgeving tussen de lidstaten en ‘Brussel’ ligt nog mijlenver uit elkaar. De vele onevenwichtigheden tussen de diverse lidstaten zijn nog altijd talloos. Hoe kunnen we in vredesnaam een noodfonds optuigen waarvan nu al bekend is dat er sprake is van een massale overdracht van geld van Noord naar Zuid. Criticasters noemen het noodfonds een transferunie op basis van een overdrachtsmechanisme. Ik krijg de indruk dat ons parlement in Den Haag een poppentheater is. Brussel trekt aan de touwtjes. De Europese Commissie mag nu ook zelfstandig belastingen heffen. De plastic-taks is aanstaande, een CO2-grensheffing en een digitale taks. Allemaal kostenverhogend op onze levensstandaard. De komende jaren zal ons eigen parlement een belastingverhoging op inkomen, vermogen, accijnzen en andere verbruiksbelastingen “moeten” goedkeuren om een enorm begrotingstekort te lijf te gaan.
Bezuinigen of lenen
Of gaan we weer verder met ordinaire bezuinigingen? Of zal onze oppositie dwars voor de kast gaan liggen en inzien dat hiermee de grenzen van het toelaatbare worden overschreden. Kan mij niet voorstellen dat in een recessie het volk akkoord gaat met vergaande bezuinigingen. Dat zal de oppositie vast wel inzien. Dan maar de kapitaalmarkt op, want geld lenen kost geen drol. Wat zeg ik, je krijgt geld toe. De rente op de 10-jarige staatslening is zelfs negatief en staat nu op min 0,38 procent. En we hebben rijke pensioenfondsen die een derde van hun vermogen (moeten) beleggen in staatsleningen. Dus kiezen we de makkelijkste weg. Ik zet er nu alvast een bordje voor met de veelzeggende letters: DLW!!!
GW
Tegenlicht heeft hier in 2011 al een uitzending aan besteed vandaag de dag actueler dan ooit
2011: Het jaar dat de euro valt.
zie link: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2010-2011/het-jaar-dat-de-euro-valt.html
Tegenlicht is één van de weinige (euro)kritische programma’s op onze mainstream TV. Economen en analisten schetsen vaak verschillende scenario’s hoe de val van de euro zal verlopen. Het enige echte doemscenario zal weldra beginnen als straks na de verkiezingen in de verschillende lidstaten de EU-vlag er totaal anders bij hangt.
Zelfs het ijs smelt allemaal weg.
??
Zo werkt het dus: https://www.nu.nl/economie/6067435/griekse-pensionados-krijgen-14-miljard-euro-na-illegaal-korten-pensioenen.html
Een beter voorbeeld is er niet. Als ‘Brussel’ conform de afspraken in het noodfonds kortingen en/of hervormingen bij de zuidelijke lidstaten afdwingt stappen de getroffenen naar de rechter. De rechter bestempelt de afgedwongen maatregelen als illegaal. Hiermee is de noodrem van het EU-noodfonds meteen al buiten werking gesteld!!!
Vervolg van de serie: ‘H-o-l-l-a-n-d, Holland spreekt een woordje mee!
Hollands Zuur versus knoflook. Italianen lusten geen spruitjes en meer van die ‘argumenten’. Hollanders missen gewoon het ‘joie de vivre’ van de zuiderling. Is het een wonder dat vakantiegangers, als ze vrijwillig mogen, eerder kiezen voor Dolce Vita dan voor Dwingeloo of de Bibelbelt?
Levensvreugde mag wat kosten, zoals bv. ook de noordelijke banken en andere aasgieren gretig hebben geprofiteerd van de zuidelijke schulden.
Het is maar hoe je het verkoopt. De Italiaanse premoer zegt na het akkoord: “Wij hebben onze waardigheid en autonomie behouden”. Terwijl ook Rutte heeft gewonnen. Mooi, everybody happy! Behalve Pieter Omzigt, die zelfs in eigen kring wordt beschouwd als een ongevaarlijke zeikerd. Hangt, ondanks mopperen, nimmer de dissident uit, maar stemt altijd vrolijk meer met de regeringscoalitie.
En de kosten voor NL? Het herstelfonds voorziet ook in een ’toelage’ aan Nederland, die zelfs hoger schijnt te zijn dan de directe kosten voor de NL-belastingbetaler.
Wat valt er per saldo dan nog te mekkeren?
Voor de DLW bestaat geen alternatief, al zou een beetje meer levensvreugd voor de Calvinisten zeker niet verkeerd zijn.
(Goed geraden: dit schreefinderdaad een ‘zotte zuiderling’!)
Europa gaat alleen maar naar beneden. We produceren wereldwijd al sinds 2005 olie tegen ons plafond. Als je dan de rest van de wereld wilt laten groeien, moet je het(surplus) ergens vandaan halen. Europa dus omdat wij alleen maar geld hebben en amper grondstoffen. Dat is de echte achterliggende reden van dit verhaal. Dit hele EU circus is daarom opgetuigd, dat is mijn vaste overtuiging. Nu gaat het sneller, omdat de toekomstige oliewinning steeds meer in gevaar komt. Het word te duur en oude velden raken steeds meer uitgeput.
Nieuwe euro banken crisis! Wordt nog leuk deze zomer. https://www.cnbc.com/2020/07/28/ecb-stress-tests-banks-amid-coronavirus-crisis.html
Gaat Deutsche Bank dan ook omvallen?
Mondkapjesplicht op drukke plaatsen in Rotterdam en Amsterdam. Einde huizenprijs stijgingen in grote steden in: 3,2,1…
Op https://www.sociaalweb.nl/blogs/kunnen-we-de-bijstandsuitkering-verlagen-met-20-tot-25 “Kunnen we de bijstandsuitkering verlagen met 20 tot 25%?”.
Ik denk dat dit kabinet volgend jaar de Bijstand niet zo fors gaat verlagen, maar wel dat vanaf volgend jaar de hoogte van de Bijstand enkele jaren niet mee zal stijgen met de loonontwikkeling en dus bevroren wordt om te bezuinigen op de sociale zekerheid. Dit heet ook wel de ontkoppeling in het kader van de Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheden (Wet WKA). In reële termen gaat de hoogte van een Bijstandsuitkering dus omlaag, ook omdat de Bijstand al lager wordt door de afbouw van de Dubbele Algemene Heffingskorting in het referentieminimumloon waar de hoogte van de Bijstand van wordt afgeleid.
Even afgezien van echte noodhulp, gaat het weer om het oude verhaal van het grootkapitaal.
– Bezuinigen in crisistijd is contraproductief,
– geld pompen helpt de economie niet,
– nieuwe leningen verhogen alleen de schuldenberg.
Zoals gebruikelijk komt het ‘succes’ van het akkoord dan ook ten goede aan investeerders, beleggers en banken, kortom de geldmarkten. Schulden/vorderingen worden -zo breed mogelijk gespreid- zo veilig mogelijk gecontinueerd.
Bovendien is hiermee (eindelijk!) groen licht gegeven voor een Brusselse thesaurie voor gezamenlijke rekening.