De olieprijs houdt de gemoederen nog volop bezig. Ook die van Jim O’Neill, voorzitter Goldman Sachs Asset Management, gaat in zijn wekelijkse Viewpoints in op de voors en tegens van stijgende olieprijzen. O’Neill steekt zijn betoog af met een leuk detail: hij kreeg ooit zijn PhD naar aanleiding van een onderzoek naar olieprijzen en de consequenties daarvan. Waarvan hij met name leerde dat ‘vergeleken met het voorspellen van de olieprijs, het voorspellen van buitenlandse valutamarkten relatief gemakkelijk is’.
Met deze wetenschap in het achterhoofd bekijkt hij de huidige situatie waarin olieprijzen oplopen. Volgens O’Neill voert een aanhoudende stijging in de prijs van olie een flinke druk op de wereldeconomie. Het waren volgens hem in feite de stijgende voedsel- en energieprijzen die vorig jaar waarschijnlijk ook voor de meeste commotie zorgden. De vraagstelling van zijn betoog luidt als volgt: “is olie het vloeibare goud of juist zorgelijk irritant?” Lees verder op IEX Profs.
De grootste factor van de prijsstijging lijkt mij Iran te zijn. Als die kwestie opgelost geraakt, kan dat de stijging wat afremmen of teniet doen. Daar staat tegenover dat de economische achteruitgang minder hard is als eerst gevreesd. Echt veel lagere olieprijzen zullen we dus nog niet direct zien. Er zijn nog krachten aan het werk: Speculanten, China en de olieverslaving.
http://fininfoblog.wordpress.com/2012/02/27/olie-is-hot/
Over 3 maanden staat de Brent op 150 $.
Let op mijn woorden.
En dan moet ‘Iran’ nog beginnen ; dat zal wel dit najaar worden.
Let op mijn woorden …
Dit gebeurt niet. Samen de prijs opdrijven. Lees meerdere sites alvorens een conclusie te trekken.
Het is nu een kwestie van flink te bezuinigen op gas, licht en autobrandstof. Je verwarming niet hoger zetten dan 16,5 graden en trek dan maar een vest aan! Zo kunnen we de gevolgen van de stijgende olieprijs nog wat dempen.
Een resource waar meer vraag dan productie van is EN nog steeds essentieel is voor de wereld economie.
Ik denk dat olie de echte nieuwe world-reserve currency is en niet goud.