In de mailbox van Biflatie.nl kregen we een interessant linkje binnen die ons via Cassandraclub naar het webdomein van Gregor.us bracht. Aldaar troffen wij deze onderstaande grafiek aan, die duidelijke cijfers over de wereldwijde olieproductie illustreert. Sinds 2005 is het niet gelukt om meer dan 74 miljoen vaten olie per dag uit onze bronnen te pompen. Is dit the Limit to Growth?
Hoe lang kan het zwarte goud nog als de motor van de economie fungeren? The Economist is zichzelf ook hardop aan het afvragen wat de economische impact op lange termijn zal zijn van de gelijk blijvende productie en de hoge olieprijzen.
Peakoil kan namelijk nog wel een dichterbij zijn dan menig een denkt. Een aantal landen (zoals het Verenigd Koninkrijk, Egypte en Indonesië) zijn in de afgelopen jaren veranderd van netto exporteur van olie naar netto importeur van olie. We consumeren wereldwijd steeds meer olie en voornamelijke in de opkomende economieën stijgt de consumptie fors. Recessie of niet, energie hebben we allemaal nodig. De olieprijs staat ondanks dat het met de economie helemaal niet zo denderend gaat, gewoon dik boven de $100,-. Het tijdperk van goedkope olie is waarschijnlijk over.
Ondanks de enorme schommeling van de olieprijs sinds 2005 (de olieprijs noteerde in september 2008 rond de $150,- en een paar maanden later rond de $40,-) heeft dit geen effect gehad op de totale productie. Een andere trend is dat er steeds minder olievelden worden gevonden. Hierdoor blijft de productie dus ook steken op hetzelfde niveau. Olieconcern Exxon Mobil heeft vorige maand laten weten dat het verwacht in 2012 ruim 3% minder olie en gas te produceren dan in 2011. Het olieconcern wil tot 2016 jaarlijks circa 37 miljard dollar in nieuwe projecten investeren. Het oppompen van olie wordt namelijk steeds moeilijker en daarom ook steeds duurder.
Royal Dutch Shell publiceerde donderdag de cijfers over het 1e kwartaal en uit deze cijfers blijkt dat Shell de productie licht heeft kunnen opvoeren door projecten waarin de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd. De totale productie van Shell steeg met 4% tot 3,552 miljoen vaten olie per dag. Dat is dus ongeveer 5% van de totale wereldproductie. De winst op jaarbasis steg met bijna 16%. De beleggers waren hier blij mee, want het aandeel Royal Dutch Shell staat donderdagmiddag ruim 3% in de plus.
De vieze gore boeven benden die er maar bestaat. Ze roven stelen alles weg. En dan heb je die vieze gore nichten die dan in Nederland lul verhalen komen ophangen hoe goed ze het doen. Nou Iran misschien moet je olie eens flink verontreinigen. Kunnen die olie lobbyisten er niks meer mee.
Er is nog genoeg olie, alleen wordt het gewoon steeds duurder. En de benzine nog 3 keer zo snel. Toen een vat olie op 150 dollar stond, was de benzine 1,60. Nu, boven de $1,80, terwijl olie net boven de 100 staat. We worden weer flink uitgeknepen. Olie is iets voor de elite in de toekomst.
Dus is de sinds 2005 gelijkblijvende olieproductie de werkeliojke oorzaak van de huidige economische depressie?