Door de stijgende rentes van Italiaanse en voornamelijk Spaanse staatsobligaties keert de vraag terug wat voor beleidsinstrumenten centrale bankiers nog hebben om, mocht het nogmaals de verkeerde kant opgaan, opnieuw in te grijpen. Uit verschillende bronnen blijkt dat de bewegingsruimte steeds kleiner wordt. Zoals hieronder in de grafiek van Thompson Reuters is te zien, zijn het voornamelijk de Spaanse en Italiaanse banken die verslaafd zijn aan de kredieten van de ECB.
De eerste LTRO (Long Term Refinancing Operation) in december 2011 en het vervolg eind februari 2012 zorgde ervoor dat de ECB voor meer dan 1 biljoen euro heeft uitgeleend aan banken. Maar wat nu als banken ondanks al dit extra geld opnieuw in de problemen komen? Kan de ECB dan weer zomaar 1 biljoen euro creëren om banken bij te staan?
Één van de grootste gevaren is dat de banken bij een nieuwe ronde LTRO niet meer aan de oude eisen kunnen voldoen. Een zorg die ook gedeeld wordt door Brussel, blijkt uit een paper, gemaakt door het economisch en beleidscomité van de EU. In het rapport wordt gewaarschuwd voor meerdere gevaren. Zo geeft men aan dat Europese banken ondanks de herfinancieringsrondes nog steeds te maken hebben met tekorten op de balans. Daarnaast zoeken banken ook hun heil in gestructureerde financiële producten. Zelfs Mario Draghi, president van de ECB, gaf vorig jaar december al aan dat een tekort aan goed onderpand wel eens een groot probleem zou kunnen worden in het financiële systeem.
Verder is er ook de vrees dat de nieuwe kapitaaleisen van Basel III banken zullen dwingen om bezittingen sneller te verkopen dan normaal waardoor de opbrengst mogelijk ook lager ligt. Dit proces van deleveraging (hier meer informatie) zou er tevens voor zorgen dat banken minder zullen uitlenen aan bedrijven en consumenten, ofwel er zal minder geld gaan naar de reële economie.
De belangrijkste zorg zit hem echter in het overgebleven onderpand dat banken nog bezitten. Voor de miljarden euro’s die geleend werden bij de Europese Centrale Bank moest namelijk wel onderpand worden gegeven naast de 1% rente. De angst neemt toe onder beleidsmakers dat door deze actie bijna al het goede onderpand van veel Spaanse en Italiaanse banken zich bij de ECB bevindt, terwijl het overgebleven onderpand nauwelijks nog wat waard is. Hieronder in de grafieken van de Zwitserse bank UBS is te zien dat Spaanse banken sowieso nog de enige kopers zijn van de nationale obligaties, terwijl buitenlands bezit van Spaanse staatspapier zienderogen afneemt.
Een andere analyse van de Europese Commissie genaamd “Economic Outlook, Financial Stablity in the EU: Policy Challenges and Way Forward” geeft daarnaast aan dat banken de huidige rustige situatie in Europa gebruiken om hun balansen weer op orde te krijgen. Volgens het paper is het goed mogelijk dat banken nog steeds enorme grote verliezen niet hebben genomen en slechte leningen nog altijd op de balans hebben staan tegen een te veel te hoge waarde. Dat dit proces gaande is wordt ondersteund door de Europese denktank Open Europe, waarover binnenkort meer.
Om het IMF zo effectief mogelijk te laten zijn, roept Lagarde op tot meer middelen voor het instituut. Volgende week houden het IMF, de Wereldbank, de ministers van Financiën van de G20-landen en centrale bankiers overleg over een verruiming van de middelen die het IMF ter beschikking staan.
Steenjacobsen wordt steeds banger:
(als hij representatief is voor de gemiddelde belegger…. pfoe en ook nog eens nooit door had waarom, tot september 2000, de aex alleen maar omhoog kon de laatste 30 jaar dan begint deze goeroe langzaam de nieuwe economische realiteit onder ogen te zien)
(feitelijk kan het alleen nog maar opgelost worden door wat frankrijk deed in 1792 doordat bij de huidige banksters toe te passen)
Maar goed steen zegt ook nog:
Als ik al bezorgd was in december 2011 dan word ik nu steeds banger – beleidsmakers blijft niets anders over dan te ‘praten-en-doen alsof’, en dat zullen ze doen, maar de tijd dringt en alles wat we krijgen is wat meer monetaire verruiming, precies de reden waarom we nu de derde of vijfde golf naar beneden ingaan.
Steen Jacobsen (goeroe:dft) begint ook in te zien dat er fundamenteel iets niet klopt met het huidige financiele systeem.
Het best bewaarde geheim is nog altijd het ….. bankgeheim.
En steen zegt ook:
Om de balans van deze week op te maken: de markt is ‘oversold’ en op zoek naar meer QE, maar uiteindelijk lopen wij het risico dat we de handelspatronen van 2010 en 2011 herhalen met toppen nu op zijn plaats, waarbij het enige verschil is, dat alles al eens geprobeerd is, en herbeleven is nog steeds niet leven, of, zoals het citaat luidt: De geschiedenis herhaalt zichzelf, historici herhalen elkaar (Phillip Guedalla).
Tijd om de waarschuwingssignalen op ROOD te zetten. Het spijt me om dat te moeten zeggen.
Extra vergadering EU-ministers van Financiën BRUSSEL (AFN) – De ministers van Financiën van de Europese Unie houden op 2 mei in Brussel een speciale vergadering over het verhogen van de buffers van de 8200 Europese banken. Dat maakte een woordvoerder van het Deens EU-voorzitterschap donderdag bekend.
De extra ingelaste raad komt 2 weken voor de eerder geplande vergadering van 15 mei. De 27 EU-lidstaten moeten een akkoord zien te bereiken over nieuwe richtlijnen, de zogenoemde Basel III-regels.
Banken moeten een buffer van 7 procent van hun verplichtingen gaan aanleggen, waar het nu 2 procent is.
Het is ook niet voor niets dat de bankaandelen sinds de kredietcrisis in elkaar gezakt zijn. Een aandeel ING was 5 jaar geleden 32 euro waard. Nu 5. En waarschijnlijk is dat nog te veel. Het bankensysteem is verrot en zal ook nooit meer de hoge waarderingen halen als voor de val van lehman brothers. Ze kunnen nu nog amper op eigen benen blijven staan, wie koopt er nu nog aandelen van spaanse en italiaanse banken??? Nog even en ze moeten worden overgenomen door de ECB.
Kunnen we binnekort verwachten dat banken massaal omvallen en geldautomaten dienst zullen wijgeren en het huidige financieel-economische systeem compleet op zijn bek gaat?
@#4 M,je kan het wel verwachten. Maar of dat binnenkort is?
Want ja, wat is binnenkort, 1week…. of een jaar…? In mijn beleving zingen we het nog wel een tijdje uit, zo n 2 a 3 jaar.
Je staat er toch werkelijk verstelt van hoe vindingrijk de politici en banksters zijn, met de geldpers.
En dat alles gebeurt terwijl 98% van de Nederlanders en andere Europeanen gewoon doorslaapt.
Ja , en van door slapende kinderen heb je ook geen last he?
Ze kiezen ervoor de geldpers vol open tedraaien en de rente absurt laag tehouden.
Dit betekend dat de spaarsders (goed geld) en gepensioneerden worden gepakt.
Slechte geld gaat naar de rotte banken, obligaties enzv(slecht geld)
Geld drukken uit het niets betekend minder waarde en onze levensstandaard gaat omlaag….
Langzaam proces maar al voelbaar in NL .
Ze houden het systeem draaiende met lucht.
In mijn ogen zal dit sprookje een keer ophouden.
Zoals als zovelen voorspellen.
Er verscheen gister weer een uitstekend artikel van Detlev Schlichter, waarin hij het socialistische financiële systeem andermaal flink door de wringer haalt. Lees en geniet.
http://papermoneycollapse.com/2012/04/please-dont-call-this-capitalism/
Is het geld van de LTRO’s al opgebruikt? Lijkt me sterk, er moet dus meer aan de hand zijn. Het openlijk gevecht tussen Spanje en Europa heeft de spotlight weer op Europa gericht. De Zuiderse banken kampen met een enorme kapitaalvlucht. De miljarden gratis geld hebben voor korte tijd de rentevoeten naar beneden gehaald. Mogelijk heeft men de rest gebruikt om hun balansen aan te zuiveren. De vertrokken reserves worden aangevuld met de miljarden van de ECB en het spaarpotje is dan toch weer leeg. Gevolg: de rentevoeten stijgen weer, de waarde van de obligaties daalt weer en de landen en de banken komen opnieuw in de problemen. Klinkt bekend in de oren niet?
Uit: http://fininfoblog.wordpress.com/2012/04/14/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-22/
@5 Snel
Inderdaad lastig in te schatten hoe lang het spel met monopoly geld nog ddorgaat. Ik dacht dat het monetair systeem in 2010 al naar de knoppen zou zijn gegaan maar petje af voor de googeltrucs van de Centrale banken en overheden.
Als je op een gemiddeld blog begint over de geldpers (omdat het artikel over duurdere prijzen gaat) valt hoongelag je ten deel. Nog mar weinig mensen die daadwerkelijk weten wat er aan de hand is qua geldpersen.
M zei:
‘Kunnen we binnekort verwachten dat banken massaal omvallen en geldautomaten dienst zullen wijgeren en het huidige financieel-economische systeem compleet op zijn bek gaat?’
zolang de ecb truukjes kan uithalen zoals het ltro-krediet is er niets aan de hand en kan het gewoon doorgaan.
Uiteindelijk bepaald de politiek of die grootschalige geldcreatie kan doorgaan.
Vorig jaar zomer werd al duidelijk dat republikeinen in de VS het niet meer zagen zitten dat de overheid nog meer zou gaan lenen en in Duitsland vinden ze eigenlijks dat ze al genoeg betaald hebben om het voormalig oost-duitsland erbij te betrekken om nu ook weer buitenproportioneel veel geld bij te dragen aan zuid-europa omdat ze daar een gat in de hand hebben dan zien ze niet zitten. Ook in Duitsland begint het door te dringen dat de ECB toekomstig te innen belastinggeld weggeeft.
De ECB mag niet banken en overheden direct steunen met versgeprint en/of digitaal geld. Ofwel wat je als burger en of politicus en/of als belegger dient te weten, is waar de grenzen liggen van de geldcreatie van de ecb en aan welke regels dit gebonden is.
Van banken hebben we inmiddels al wat meer duidelijkheid in de vorm van de baselakkoorden.
Maar ja heb je die grote zakenbanken in de VS die hebben in de jaren 90 een truukje bedacht om de bestaande spelregels van de balans te omzeilen door hypotheekleningen te gaan verkopen op die manier verdween er schuldpapier van de balans en konden ze daardoor weer vers nieuw schuldpapier uitgeven.
Er is nog altijd een kans dat het financieelsysteem klapt en dat pinnen bij de pinautomaat moeilijk gaat worden maar doordat de centrale banken van de VS en van Engeland het grootste deel van de staatsobligaties opkoopt van beide landen is de kans weer veel kleiner geworden.
De vraag is hoe lang ze hier nog mee door mogen en kunnen gaan.
Ik ben het eens met de reageerders begrijp echter niet dat de zogenaamde deskundigen dit niet zien en blind hun weg blijven vervolgen.
Ik vind het ook erg om toe te zien hoe het merendeel van de bevolking met goed resultaat gemanipuleerd word door de mainstream media.
Nu blijkt ineens wel dat het in 2008 al 5 voor 12 was volgens Dhr Bos en ik citeer ; We reden in een geblindeerde auto langs de afgrond. en ; We waren te laat op de hoogte van de crisissituatie ?????
Money as Debt dateerd uit 2006 en menig econoom trok allang aan de bekende bel.
De media en Dhr bos zei toen dat er niets aan de hand was en Dhr Middelkoop noemde Bos iemand die een terminaal patient kerngezond verklaard.
Nu met Iran hetzelfde spelletje van massaal media bedrog en gemanipuleer van de bevolking.
Ik dacht ook dat het in 2010 zou klappen maar ze liegen en bedriegen verder en ik lever intussen meer en meer mijn levensgeluk / standaard in !?
Kunnen we ons niet sterker maken en herenigen tot een groep die groter kan worden en uiteindelijk in staat kan zijn om verandering te brengen , te eisen..
Alles is beter dan toe te moeten kijken hoe de grond onder mijn voeten langzaam verdwijnt en ik het leven van mijn opgroeiende kinderen naar een armoedig slechte musical ziet veranderen .
Beste Cor,
Natuurlijk weten de deskundigen wat er aan de hand is, maar het zijn ook deze deskundigen die ons in deze situatie hebben geadviseerd. Zo ook de media.
Dhr Zalm heeft hoogst persoonlijk de derivaten verkocht aan Vestia, die nu 1,5 miljard verlies heeft. Dit zou hij niet hebben voorzien of niet hebben geweten, welke risico’s vestia ging lopen?
Nu de pensioenfondsen problemen hebben, hoor je geen een bestuurder de miljarden terug eisen die in de jaren 90 uit de pot zijn gehaald.
De overheid heeft toen 92 miljard uit de ABP gehaald.
De geschiedenis leert dat Iran al tientalle jaren geen oorlog is begonnen. Van de USA kunnen wij dit niet zeggen.
Gaan wij straks op het advies van de USA een oorlog in, op zoek naar de massa vernietingingswapens. Net zoals Irak?
Op een moment dat de inflatie toe begint te slaan begin je een oorlog tegen Iran om de hoge brandstof prijzen simpel te kunnen verklaren.
Op grond van wat ? volgens Tegenlicht docu ; een oude brief met beschuldigingen waar niemand de afzender van weet..
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Doelwit-Iran.html
er is gewoon binnen het huidige financiele systeem geen enkele oplossing om het tij te keren. wat er gebeurt is pappen en nat houden. het fin systeem staat op instorten waarden zullen grotendeels naar nul moeten worden afgewaardeerd.
het merendeel van de economen zijn binnen het systeem opgeleid, hen ontbreekt de kennis en creativiteit om tot een oplossing te komen. Extrapoleren van de gegevens uit het verleden en de daarop te nemen maatregelen, kan en zal niet werken in de huidige situatie.
Het is over en uit.
De enige blijvende echte waarde is die van de harde assets, zoala goud en zilver.
mvg.