Uit een bericht van WSJ blijkt dat de balans van de Amerikaance ‘centrale bank’, de Federal Reserve, is gestegen naar een luttele 3,41 biljoen dollar. Om dit even in perspectief te plaatsen: Het is ongeveer evenveel als dat de Nederlandse huishoudens gezamenlijk bezitten. Sinds de herfst van 2012 koopt de FED elke maand voor $85 miljard aan staatsobligaties en Mortgage-backed securities (MBS). Vooral hierdoor is de balans van de FED snel gestegen, zoals hieronder in de grafiek is te zien.

FED balans bernanke

Werkloosheid, inflatie, desinflatie

De FED is nog altijd elke maand druk in de weer om de Amerikaanse economie te stimuleren. Zolang het werkloosheidspercentage in Amerika niet onder de 6,5% daalt en het inflatiepercentage onder de 2,5% blijft, zal Ben naar alle waarschijnlijkheid op de printknop blijven drukken. Het huidige werkloosheidspercentage (volgens de statistieken van de overheid) is 7,6%. Het echte werkloosheidscijfer ligt eerder rond 11,3%. De inflatie in de Verenigde Staten kwam in mei 2013 uit op 1,4% (aldus de stats van de overheid). Ondanks de quantitative easing heeft Amerika, na Europa en Nederland, volgens de ‘officiële cijfers’ de afgelopen maanden te maken met desinflatie.

desinflatie Amerika

Tapering op komst?

De belangrijkste definitie omtrent het beleid van de FED is ’tapering’. De markt gaat er voorzichtig vanuit dat de tapering binnenkort gaat beginnen ofwel; de FED gaat de stimuleringen afbouwen. Dit gegeven maakt sommige beleggers angstig, waardoor de volatiliteit toeneemt. Lees ook: Fed likely to signal tapering move is close

Monetair beleid is zeer bepalend geworden

Aankondigingen van centrale banken en het monetaire beleid dat ze voeren zijn niet eerder in de geschiedenis zo belangrijk geweest voor bedrijven, analisten, handelaren en economen. Minder QE, ofwel tapering, kan grote effecten hebben op de rentes van staatsobligaties, de aandelenmarkten en de goudprijs. Woensdag 19 juni zal de Federal Reserve waarschijnlijk meer duidelijk geven over de toekomst van de kwantitatieve verruiming. Hieronder nog een interessante video via CNBC, waarin verder wordt ingegaan op de beslissing van de Federal Reserve omtrent QE.

13 reacties

    1. Ik hoorde Leo de Later van rtl7 vanochtend praten over de 85 miljard die JAARLIJKS in de Am. huizenmarkt werd gepompt door de Fed. OOK in de ’tweede’ kans om 10 uur …

      “Jààrlijks” , ja.

      De sgoft ! ! !

      Mààààààndelijks, bedoelde hij natuurlijk / wist hij DONDERS goed.

      Géén ‘foutje’ dus.

      exprès ja !!!

      So F*CK LEO ! ! !

      1. En hij ‘vergat’ de verruiming door Japan, de aanstaande door de BoE, China die niet ontsnapt aan verruiming binnenkort. We gaan richting $300 miljard per maand of ‘moar’.

        En die mainstream sgoften zijn medeverantwoordelijk voor de puinhopen die ons wachten.

  1. Maar toch…
    Volgens die site Demon ocracy met al die torens van papieren dollars schuld is twee biljoen precies een vrachtwagen vol dus die anderhalve vrachtwagen zie je niet eens staan onder aan die torens..
    Zoveel is het dus ook weer niet..

    1. goed opletten Bas A billion in de VS is één miljard in Europa; daar gaan er zoveel mee de mist in. Getalsdeformatie!

  2. Wat ik niet begrijp is hoe de inflatie kan dalen wanneer er zoveel geld creatie is? Kan iemand dat uitleggen hoe dat zit?

    1. Capo,
      zolang geld niet in de economie komt ontstaat geen inflatie! Bekijk de Fischer-vergelijking:
      Geldhoeveelheid in omloop maal omloopsnelheid = productie maal prijs (dit is de variabele).
      Al het nieuw gecrëerde geld verdwijnt in het grote schuldengat. De omloopsnelheid van geld is de laatste jaren gedaald van 3,5 naar 0,75 per jaar. Elke $ of euro,in omloop gebracht, blijft dus veelal in de zak of dient als schulddemping en daarmee zakt de vraag(productie) of de prijs.
      Velen die de Kondratiev-cyclus kennen, weten dat in een crisis als deze eerder deflatie ontstaat dan inflatie.
      Wat in Japan gebeurt -een verdubbeling van de geldhoeveelheid in omloop- is bedoeld om de deflatie van de afgelopen 20 jaar te keren, maar het werkt niet!

      ter toelichting zie wikipedia: De Fishervergelijking of verkeersvergelijking van Fisher is een in de monetaire economie veel gebruikte vergelijking. De vergelijking is genoemd naar de econoom Irving Fisher, die haar in 1911 introduceerde. Zij luidt

      M* V = P*T

      waarin:

      M (money) = de totale hoeveelheid geld (chartaal en giraal), die in omloop is in een economie,
      V (velocity) = de omloopsnelheid van het geld (met andere woorden hoeveel keer gaat de munteenheid (bijvoorbeeld €) van hand tot hand),
      P (price) = het gemiddelde prijsniveau van alle goederen in de economie en
      T (tradevolume) = het handelsvolume is (het aantal goederen dat van hand tot hand gaat ofwel het aantal handelstransacties).

    2. Dit komt doordat het geld niet in de reële economie terecht komt. Zolang dit niet gebeurt zal de inflatie ook niet toenemen. Wanneer geld alleen binnen de financiële instituten rondgaat zorgt dit dus wel voor hogere beurskoersen, maar niet voor meer inflatie. Het probleem daarmee is gelijk; hoe ga je dit beleid afbouwen? Dat is dan ook de vraag die bij veel beleggers speelt.

  3. Andere Centrale Banken doen er niet voor onder. Gelijke monniken, gelijke kappen. Steeds groter wordende zeepbellen. Gerucht gaat dat de gigantische nieuwe wolkenkrabber van ‘onze eigen’ ECB al vóór het betrekken te klein is.
    Niet alleen door steeds meer personeel, maar ook omdat de nog steeds groeiende scheepsladingen aan ’toxic papers’ (nagenoeg waardeloos leenonderpand van banken en staten) zelfs daar niet enigszins overzichtelijk zouden kunnen worden opgeslagen.
    Niet geheel zonder leedvermaak wachten sommigen op het moment waarop de aap uit de mouw komt en (met name Zuidelijke) banken niet aan hun terugbetalingsverplichting kunnen voldoen.
    Onze financiële acrobaten denken echter dat tegen die tijd de bankenunie operationeel zal zijn, waardoor ook de bankenschulden linksom of rechtsom volledig kunnen worden gesocialiseerd (uitgesmeerd over álle belastingbetalers).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: