Na de flinke daling van de beurzen afgelopen week, kwam daar na Pasen nog een schepje bovenop. In zowel in Europa als de Verenigde Staten stonden er forse rode cijfers op de borden. De daling van de AEX-index (-2,8%) was relatief een kleine min in Europa. Zo daalde de Italiaanse beursindex FTSE IMB met bijna 5%.
De klap in Italië komt voornamelijk doordat de index gedomineerd wordt door verschillende grote banken die bij forse verliezen meteen de gehele index meetrekken naar beneden. Daarnaast is er onzekerheid gekomen over de hervormingen op de Italiaanse arbeidsmarkt. “Artikel 18” zorgt op dit moment voor veel reuring in het Italiaanse parlement. Het opheffen van dit artikel zou leiden tot het verder liberaliseren van de arbeidsmarkt, waardoor de arbeidsmarkt flexibeler zou kunnen functioneren.
Toch is Italië niet de voornaamste zorg van de financiële markten. Alle ogen blijven vooral gericht op Spanje. De Spaanse IBEX 35 verloor dinsdag 3% van zijn waarde en kwam daarmee op het laagste punt in ruim 3 jaar. De onrust is duidelijk terug op de beurzen, dat is ook te zien aan de stijging van de volatiliteit. De opvallende uitspraak van de dag kwam op naam van Fernandez Ordonze, president van de Centrale Bank van Spanje. In een persconferentie in de Spaanse hoofdstad Madrid gaf de centrale bankier aan dat Spaanse banken wellicht meer kapitaal nodig hebben indien de economische situatie verder verslechterd.
Op de obligatiemarkt ging het niet veel beter. Het ziet het er naar uit dat de ECB niet lang aan de zijlijn kan blijven staan. Als de onrust aanhoudt zal de Europese Centrale Bank snel weer staatsobligaties moeten gaan opkopen. De rente van de Spaanse staatsobligaties bereikte voor het eerst sinds de LTRO van de ECB de 6%. Ook de spread tussen Duitse en de Italiaanse obligaties bereikte voor het eerst sinds eind januari de 400 basispunten. Slechts drie weken geleden was de spread nog 100 basispunten lager. Het kan hard gaan als de financiële markten in de stress schieten.
Waar verliezers zijn, zijn uiteraard ook winnaars. Zwitserland verkocht maandag een lening van 710,2 miljoen CHF met de looptijd van een halfjaar tegen een negatieve rente van -0,251%. Het land maakt dus winst als het extra geld leent op de markt. Duitsland was de andere winnaar. De Duitse BUND noteerde een tijd lang rond de 1,638%, slechts een fractie hoger dan het record van 1,636%. Daarnaast staat de Duitse 2jaars rente voor het eerst in de historie een tijd lang lager dan zijn Japanse evenknie.