Net als van cryptomunten en blockchain technologie trouwens (maar hij belegt er toch lekker $600 miljoen in). Door dit standpunt in te nemen kreeg hij de wind van voren van onder meer Max Keiser (en Biflatie). Met alle respect voor de enorme prestaties tijdens zijn lange leven als 88 jarige belegger. Toch moeten we hem opnieuw tegenspreken, ditmaal in zijn houding tegenover goud. Buffett vergelijkt namelijk appels met peren. Oftewel beleggen in aandelen en het gele edelmetaal. 

Slapend rijk met aandelen?

In zijn recentste brief aan de aandeelhouders (van zijn holding Berkshire Hathaway) vergelijkt hij aandelen met goud. Buffett begon met beleggen in 1942. Hij was toen net 11 jaar oud (no kidding!) De 114 dollar die hij in aandelen stopte, zouden in goud belegd slechts 4200 dollar hebben opgebracht. Dat is minder dan 1 procent van een belegging in een onbeheerd S&P 500 Index fonds, aldus de meester-belegger. Dat is dus het spreekwoordelijke appels vergelijken met peren. Maar wie dit klakkeloos aanneemt, moet het ‘Orakel van Omaha’ gelijk geven. Wie wil er nu geld in het gele edelmetaal steken, als je slapend rijk kunt worden met aandelen, toch?

Correcties

Uiteraard staan de kenners van en specialisten in goud dan op hun achterste poten. Ten eerste: er bestond in 1942 helemaal geen dergelijk indexfonds. Die Standard & Poor’s 500 (met de grootste Amerikaanse bedrijven naar marktkapitalisatie) werd pas opgericht in 1957. Je had dus zelf aan stockpicking moeten doen, met alle risico’s vandien. Van die oorspronkelijke 500 bedrijven bestaan er vandaag nog slechts 60. De rest is tot nul herleid of verdwenen. Ten tweede: de goudprijs werd kunstmatig laaggehouden in de jaren ’40. ‘The U.S. government fixed the price at $35/oz and then $42/oz from 1934 to 1971.’ En president Franklin Roosevelt heeft decennia lang privé bezit van goud verboden via Executive Order 6102. Trouwens: ‘Gold has also proven to be a sounder investment than stocks throughout some entire decades. Gold outperformed the S&P 500 by multiples during the 1970s and did so again from 2000.’ Het gele edelmetaal is in 2019 opnieuw aan zo’n opmars bezig.

Goud is geld en bescherming

Beter zou de vergelijking zijn tussen goud en een spaarrekening. Sparen doe je om je bezit te behouden en te vermeerderen, maar vooral als appel voor de dorst. Maar wanneer je dat zou doen, zou het geld op die spaarrekening door inflatie zowat tot nul zijn herleid. Dat geeft natuurlijk geen smeuïge vergelijkingen zoals in Buffetts brief… De grootste fout die Warren maakt is echter wel de aanname dat de toekomst zich zal ontwikkelen zoals de voorbije 77 jaar. Die S&P 500 is gegroeid op een berg van schulden, hoger dan de Mount Everest. Een berg van goedkoop geld, leningen en schulden. Dit haalt de superbelegger ook zelf aan, dat geeft hij grif toe. Hij berekende zelfs dat de overheidschuld maal 40.000 is gegaan in die periode. Maar zorgen moeten we ons daar ab-so-luut niet over maken! Die Amerikaanse bedrijven (zijn bedrijven) hebben altijd winst gemaakt en zullen dat ook altijd blijven doen. Dixit Buffett. Nou, beste lezer, stelt dit u dan niet gerust soms…?

Of toch redenen tot zorgen?

Het Bruto Nationaal Product (GDP) van de VS (alles wat iedereen tezamen aan producten en diensten produceert in een jaar) is in 2018 met maar liefst 1 trillion US dollars gestegen. Duizend miljard dollar erbij. Great! Nou, dan gaat alles toch fantastisch, niet? Neen dus. Want? Want genoemde overheidsschuld is vorig jaar ook toegenomen. Met hoeveel wilt u weten? Met 1,3 trillion US dollars. Duizend driehonderd miljard dollar erbij. Oeps? Je léént…en dan heb je er ‘bezit’ bij? (En dan nog minder dan je geleend hebt, dat ook nog.) Hmm, dat is dan toch een héél nieuwe economische wet hoor…?!

5 reacties

  1. respect voor iemand die via t list en bedrog systeem van aandelenshit ‘rijk’ is geworden…

    joost, joost, joost, wat ben je toch simpel
    en dan weer maar verder afgeven op het systeem
    man man wat triest. om te huilen

    1. Waailap, misschien toch best respect hebben voor iemand die op zijn 11de begon met beleggen en er een van de rijkste mensen ter wereld mee is geworden? Ik vond Max Keizer er al over, maar u spreekt van list en bedrog? Sorry, maar wie op Buffett et al. afgeeft, is m.i. gewoon jaloers. Omdat hij/zij dit niet kon of kan. Voor mij mag iedereen zo rijk worden als maar kan, op drie voorwaarden: je fair share aan belastingen betalen, mens noch dier noch natuur kwaad doen, en een deel van je rijkdom weggeven. De heer Buffett voldoet voor zover ik kan weten aan alle drie die voorwaarden. Jazeker heb ik respect voor hem. Ben het (zie aritikels over zijn standpunten ivm goud en cryptomunten) niet altijd met hem eens, maar dat hoeft ook niet.

  2. Misschien belegt er iemand in sperziebonen en meelwormen? Lijkt me duurzamer dan goud of ‘talentvolle’ voetballertjes.

    Nogmaals: de staatsschuld van de VS is niet echt geruststellend, maar het is wat het is. Vooral Obama, de vriendelijke democraat, wist wat dat betreft van wanten, alleen al door zijn ‘sociaal’ beleid (stokpaardje Obama Care).

    Opvolger Trump stimuleert de binnenlandse economische motor (eigen productie voor de enorme binnenlandse consumptie) door belastinghervormingen.

    De kost gaat voor de baat.
    Het begrotingstekort (>4%) loopt in eerste instantie behoorlijk op, maar daalt naarmate het effect van de stimulering gestalte krijgt.

    Het zal de vraag naar Amerikaans schuldpapier en de betaalkracht van de dollar voorlopig zeker niet aantasten.

  3. Als je je huis verzekerd en het brand niet af, dan heb je je geld ook weg gegooid?
    Goud is een andere vorm van sparen.

  4. Als je je huis verzekerd en het brand niet af, dan heb je je geld ook weg gegooid?
    Goud is een andere vorm van sparen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: