888 Tron is het nieuwste project van de 29 jarige Chinese blockchain & crypto ondernemer Justin Sun. Het betreft een naar eigen zeggen revolutionair soort gaming platform binnen het Tron netwerk. Het platform kan gebruikt worden om te gamen en zelf te ontwikkelen. Spelen, mijnen en dividenden innen, daar gaat het om. Gamers kunnen 888 Tron tokens verdienen en zo op termijn mede eigenaar worden van het platform. Het lijkt weer een bouwsteentje van het compleet nieuw soort internet dat Sun voor ogen staat.

TRX

De opbrengsten worden verdeeld onder de bezitters van genoemde tokens. Dividenden worden uitbetaald in TRX, de cryptomunt Tron. Bij de tien grootste crypto’s naar marktkapitalisatie staat Tron op nummer acht.

Uniek en ambiteus

Sun is vooreerst oprichter en hoofd van de Tron Foundation (2017). Een nonprofit organisatie gevestigd in Singapore. Alles wat hij start is zowel uniek als bijzonder ambitieus. Zijn einddoel (voor zover je daarvan kan spreken bij zo’n creatief iemand) is het internet decentraliseren. In feite een nieuw soort internet creëren. Waarbij de gebruikers en ontwikkelaars, de inhoudmakers, zelf het beheer over hun eigendom krijgen. Het huidige Tron netwerk is o.i. in dat opzicht een voorproefje van wat nog in Suns hoofd zit.

Let me entertain you

Vooreerst is de Tron blockchain snel, veilig en volledig gedecentraliseerd. Naar eigen zeggen zelfs sneller dan bitcoin en ethereum, met 2000 transacties of bewegingen per seconde. Je kan er d’Apps (gedecentraliseerde applicaties) op maken. Ook wel gespeld als Dapps. Crowdfunding starten, zelfs een eigen munt maken. Zeg voor jouw bedrijf of gemeenschap. En dit d.m.v. smart contracts. Slimme contracten oftewel contracten waarbij de inhoud en voorwaarden ingesloten zitten in de digitale overeenkomst. Waar zit hem ook hier weer het revolutionaire?

Eigenaars eerst

Zoals bij veel blockchain projecten het geval is of zal zijn op termijn, worden tussenpersonen uitgeschakeld. Maar bij het Tron netwerk (en misschien ooit Tron internet) is het ‘m vooral te doen om zelf eigenaar te worden. Of te blijven. Van je creaties. Om auteursrechten te doen respecteren. We geven een paar voorbeelden. Anders wordt wat we hier allemaal vertellen te cryptisch (cryptisch, heeft u ‘m?)

Content

Video’s, films, docu’s, muziek, literatuur, leesvoer,… Het is alles inhoud, content. Wat zou het internet zijn zonder inhoud? Tron brengt producenten en consumenten direct bij elkaar. Creëerders van dergelijke inhoud, makers dus, met afnemers, gebruikers. Kijkers, lezers, luisteraars. Peer-to-peer genoemd. Stel u voor dat in de toekomst (dichtbij of veraf) u Steven Spielberg rechtstreeks betaalt om zijn nieuwste film te zien. Want Steven heeft d.m.v. een smart contract zijn creatie op het Tron netwerk geplaatst. Waarin meteen alles wat auteursrechten betreft bijvoorbeeld inbegrepen is. Heel wat stappen (partijen, tussenpersonen) worden uitgeschakeld, want overbodig.

En nog een stapje verder…

Stel u voor dat Frans Bauer zijn nieuwste schlager aldus online zet, en u die rechtstreeks van hem koopt. Hij verdient méér, en u betaalt minder. Net omdat tal van tussenstappen, tussenpartijen, overbodig zijn. Zo kunnen schrijver, auteurs, journalisten zeker, hun werk rechtstreeks aan de lezer verkopen. Iedereen profiteert, iedereen wint! Behalve dan diegenen die hun job verliezen. Daarom is het erg belangrijk dat we bij blijven, dat we allemaal begrijpen wat er rondom ons gebeurt. Voor het ons overvalt! (Dat is ook waarom Biflatie.nl in 2009 werd opgezet, met een woordje en compliment van dank aan de stichters, hierbij dus.)

BitTorrent

In de zomer van 2018 kocht Sun BitTorrent voor $140 miljoen. U kent mogelijk Bit en andere Torrents van het gratis downloaden van films, video’s en muziek. Waarbij BitTorrent de populairste was en nog steeds is. Ook waarbij in vroegere tijden weinig of geen aandacht besteed werd aan auteursrechten. Wat van wie is en wie eigenlijk vergoed zou moeten worden. Over de techniek en het protocol kunt u hier meer lezen. Belangrijk is dat BitTorrent verder ontwikkeld, gecommercialiseerd wordt. En voor Justin Sun betekent de overname 100 miljoen gebruikers van het Tron netwerk erbij.

Van de mensen, voor de mensen

Er wordt door kenners en watchers wel beweerd dat de gaming- en entertainmentwereld domineren Suns doel is. Dat klopt ook wel. Maar persoonlijk denken we dat de radertjes in diens hoofd al sneller draaien. Dat deze visionair in gedachten al veel verder staat. Naar de volgende stap of stappen toe. Ons inziens is dit een van de vele stappen naar of bouwstenen van naar het nieuw soort internet dat Sun voor ogen heeft. Van de mensen, en voor de mensen…

It’s all about the money

Het is ons (en waarschijnlijk iedereen) nog onduidelijk wat het nieuwe geld van dat internet wordt. “Wie gaat dat betalen?” Inderdaad, maar meer nog: waarméé gaan we betalen? Als en indien Suns visie ooit gerealiseerd wordt? Met bitcoin (BTC)? Wordt het misschien TRX, de Tron munt? Of zullen we de Ripple (XRP) gebruiken. Sun heeft deze namelijk nog mee helpen ontwikkelen. Ondertussen werd genoemde BitTorrent reeds verkocht onder de vorm van tokens, BTT genoemd. Op de grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, te koop gesteld in februari 2019. En uitverkocht binnen het kwartier. Vergeten we ook niet dat genoemde Binance zelf een eigen munt heeft. Met grote ambities, namelijk de Binance Coin (BNB).

Ingewikkeld?

Toch minder dan het lijkt hoor. Voor wie de tijd neemt zich er wat in te verdiepen. We hoeven ook zelf geen cryptografie te kennen of studeren. Al gaat het allemaal wel supersnel. Je denkt op een gegeven moment dat je bij bent. Maar ondertussen staan er weer andere ontwikkelingen op stapel. Bij (trachten te) blijven is wel het adagium. Spannend? Dat zouden we denken!

4 reacties

  1. Ik ben eigenlijk niet zo fan van TRON. Ze zijn vooral goed in marketing (propaganda wil ik het bijna noemen). Het is 100% premined, maar dankzij het 2017 ICO toverwoord hoor je daar niemand meer over. Technisch brengen ze niks vernieuwends. Hun whitepaper is deels plagiaat. En het is allerminst een gedecentraliseerd netwerk met hun dpos architectuur. Dat laatste was natuurlijk nodig om die 2k tps te halen.

    Het kopen van bittorrent is natuurlijk weer 1 grote stunt om de aandacht te krijgen + inderdaad al die gebruikers die dan hopelijk 1 van hun coins gaan gebruiken. Je moet wat met het geld. Maar ik zie het niet zo snel geintegreerd worden (met wat eigenlijk?). De ontwikkelaars van bittorrent lopen zelfs weg.

    Een revolutionair internet zal het niet worden, daarvoor is die hele blockchain gewoon niet geschikt. Je kan geen grote hoeveelheid data kwijt op een blockchain, je zal dan alle data buiten de blockchain moeten laten en die blockchain dient dan enkel om te verwijzen waar die data staat met een integriteit check oid. Je schiet er dus niet zoveel mee op eigenlijk.
    Daarnaast is een blockchain ook synchroon waardoor het veels te traag is voor zoiets als internet.

    Voor een gedecentraliseerd internet geloof ik meer in projecten die geen blockchain gebruiken, maar een alternatief BFT consensus mechanisme hanteren. SAFE Network (Maidsafe) is daar een mooi voorbeeld van. Dat is 1 groot gedecentraliseerd asynchroon versteuteld data/communicatie netwerk waar iedereen makkelijk aan kan deelnemen en farmen (minen) door HDD capaciteit beschikbaar te stellen. Gedecentraliseerder ga je het niet krijgen. Dankzij een totaal ander uniek ontwerp wordt dat netwerk ook alleen maar sneller bij meerdere gebruikers. Transacties zijn realtime en het aantal TPS zal zeer hoog zijn, ik denk zobeetje de hoogste van alle technieken die ik tot nu toe heb gezien. Minpunt is dat ze nog volop in ontwikkeling zijn en het nog wel even kan duren voordat dit netwerk live gaat (ze kunnen tenslotte niet alles kopieren zoals TRON en andere blockchains dat wel kunnen)

  2. Aan vluchtige virtualiteit tegenwoordig geen gebrek. ‘Let me entertain you’ en ‘It’s all about the money’.

    Spannend. Het houdt de neuzen op het scherm en de mensen van de straat.
    Keren we pas terug naar de werkelijkheid als de stroom uitvalt, of zou dat het absolute einde zijn van alles?

    1. “Keren we pas terug naar de werkelijkheid als de stroom uitvalt, of zou dat het absolute einde zijn van alles?”

      Dit komt ter sprake in de meest negatieve peakoil voorspelling, de zogenaamde Olduvai theorie. Hier word door peakoilers (mensen bezig met peakoil) amper nog naar verwezen.

      Interessant vind ik wel de Jevons paradox: Hij stelde dat de meeste technologische vooruitgang juist leidde tot een toename van bijvoorbeeld energieverbruik. Bijvoorbeeld: lampen worden vervangen door led lampen. I.p.v ze net zo spaarzaam te gebruiken als een gewone lamp (wat leid tot de gewenst verminderd verbruik), wordt hij meer gebruikt en ook veel meer toegepast, ook op plaatsen waar we er niets aan hebben (denk bijvoorbeeld aan reclame). Door kostenvermindering, gaat de massa er meer van verbruiken.
      https://economielinks.wordpress.com/2013/11/27/meer-energie-efficientie-meer-energieconsumptie-de-paradox-van-jevons/

      De kans is dat het juist weer actueel wordt. Door bijvoorbeeld veel zon en wind energie toe te gaan voegen, wat gesubsidieerd is, is de kans groot dat het hogere EROEI energie uit de markt gaat drukken, die echter veel minder schommelingen vertoont en veel stabieler is. Daarnaast, zou men het hele plaatje door laten gaan(dus niet subsidiëren), er een hele andere rekensom op tafel verschijnen. Men streeft naar minder kosten, die er in de praktijk (nog) niet zijn dus.

      1. Ja dat van Jevons paradox is wel een goede ja. Ik heb nu ook vaak een led lamp de hele dag/nacht branden. En wat te denken van al die kleine Raspberry servers die nu overal draaien

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: